Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ελληνικές βάσεις στη διάθεση των συμμάχων

ΝΑΤΟ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Επικουρικός, αλλά καθοριστικός για την έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη είναι ο ρόλος των αεροναυτικών βάσεων της Ελλάδας. Το υπουργείο Εξωτερικών, από την αρχή της κρίσης, γίνεται αποδέκτης αιτημάτων για την παροχή διευκολύνσεων στα στρατιωτικά μέσα που επιχειρούν εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Τα αιτήματα αυτά ικανοποιούνται από την ελληνική πλευρά καθώς, όπως εξήγησε ο υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, «προέρχονται από φίλες και σύμμαχες χώρες οι οποίες επικαλούνται ως νομική βάση την εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ΗΠΑ έχουν αιτηθεί, μέσω της διπλωματικής οδού, να μεταφέρουν σε βάσεις της ελληνικής επικράτειας: Μία μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-16, αποτελούμενη, συνήθως, από 18 έως 24 αεροσκάφη, 10 ιπτάμενα τάνκερ τύπων KC-135R και KC-10, για τον εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών, ένα ή και περισσότερα αεροσκάφη μεταβλητών πτερύγων τύπου V-22 τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά Αμερικανών πεζοναυτών, μη επανδρωμένα αερο-οχήματα εναέριας επιτήρησης με δυνατότητα μεταφοράς οπλισμού και τέσσερα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης (Compat Search n’ Rescue).

Την περασμένη Τετάρτη, Αμερικανοί ειδικοί έφτασαν στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους στις υποδομές των αεροπορικών βάσεων της χώρας και να καθορίσουν ποιες θα υποδεχθούν τις αμερικανικές δυνάμεις. Εκτός από την αεροπορική βάση στη Σούδα, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις στο Ακτιο και τον Αραξο, ενώ δεν αποκλείεται να διατεθούν εγκαταστάσεις και από άλλες πτέρυγες μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως η Ανδραβίδα, η Λάρισα και η Αγχίαλος.

Από τον Αραξο απογειώθηκαν για περιπολίες 8 βελγικά F-16, τα οποία βρίσκονταν στην Ελλάδα πριν από την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Αυγή της Οδύσσειας». Σημαντικές είναι και οι διευκολύνσεις που παρέχει η χώρα και στις γαλλικές δυνάμεις. Οι ελληνικές αρχές έκαναν δεκτό το αίτημα των Γάλλων να επιχειρούν από το FIR Αθηνών τα μαχητικά τους αεροσκάφη, που μεταφέρει το αεροπλανοφόρο Sarl De Gaulle.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τον χαρακτηρισμό της Σούδας ως «αβύθιστου αεροπλανοφόρου». Πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων στη Λιβύη, στη Σούδα εγκαταστάθηκαν τα αμερικανικά αεροσκάφη RC-135 που χρησιμοποιούνται για συλλογή ηλεκτρονικών πληροφοριών. Η βάση παρείχε, επίσης, υποστήριξη σε 2 αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ, σε τρία μεταγωγικά αεροσκάφη, ενώ προσγειώθηκαν 6 νορβηγικά F-16, 2 Mirage-2000 και ένα μεταγωγικό C-17 από το Κατάρ. Αναμένονται άλλα 6 Mirage από την αραβική χώρα, όπως επίσης και 3 γαλλικά αεροσκάφη του ιδίου τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου