Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΘΥΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
http://www.tanea.gr

Στην Ουγγαρία, άξιοι πολίτες της χώρας που δικαιούνται κοινωνική ασφάλιση θα είναι πλέον µόνο «τα πρόσωπα που αναπτύσσουν δραστηριότητα χρήσιµη για την κοινότητα». Παραβιάζεται έτσι µια βασική αρχή του δικαίου, η ισότητα των πολιτών έναντι του νόµου. ∆εν είναι όµως η µοναδική. Το κράτος δικαίουυπέστη γενικότερα πλήγµα µε τηνψήφιση, χθες, του νέου Συντάγµατος που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2012 στην Ουγγαρία. Πολλοί Ούγγροι αλλά και αρκετές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώµατα, όπως η ∆ιεθνής Αµνηστία, διατυπώνουν επιφυλάξεις για τον νέο θεµελιώδη νόµο της Ουγγαρίας. Ψηφίστηκε µόνο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισµού του κόµµατος Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορµπαν και του χριστιανοδηµοκρατικού KDNP (πήρε συνολικά 262 ψήφους). Οι Σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι Πράσινοι του LMP απείχαν της ψηφοφορίας και οι 44 βουλευτές του ακροδεξιού κόµµατος Γιόµπικ τον καταψήφισαν. Οι αγορές εξέφρασαν πάντως ικανοποίηση για τη διάταξη που προβλέπει πως δηµοσιονοµικό έλλειµµα άνω του το 50% του ΑΕΠ θα είναι πλέον αντισυνταγµατικό. «Ο Βίκτορ Ορµπαν και το κόµµα του έγραψαν ένα Σύνταγµα για τον εαυτό τους. ∆εν έχει καµιά σχέση µε το σύνολο της ουγγρικής κοινωνίας και δείχνει πως δεν υπάρχει πρόθεση να καταβληθούν προσπάθειες για ευρύτερες συναινέσεις», σχολίασε ο συντηρητικός πολιτικός δοκιµιογράφος Σάµπολτς Κέρεκ-Μπάρτσι.

Ο κυβερνητικός συνασπισµός του Ορµπαν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων µετά τις εκλογές του Απριλίου 2010 και µπορεί να περνάει όποιο νόµο θέλει. Μπόρεσε έτσι να διορίσει υποστηρικτές του σε καίριες θέσεις για εξαιρετικά µακρές θητείες. Επικριτές του Ορµπαν, ο οποίος µετά την εκλογή του είχε αναστατώσει τους ευρωπαϊκούς θεσµούς µε έναν νόµο για τη φίµωση των µέσων ενηµέρωσης, υπογραµµίζουν πως η στρατηγική αυτή θα επιτρέψει στο Fidesz να διατηρήσει την επιρροή του για καιρό αφότου φύγει από την εξουσία, ακόµη και να επιστρέψει στην κυβέρνηση µε ένα είδος θεσµικού πραξικοπήµατος: ο πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας (που πρόσκειται στον Ορµπαν) θα µπορεί να διαλύει τη Βουλή αν αυτή δεν καταφέρνει να υιοθετήσει προϋπολογισµό (κάτι πολύ πιθανό, αφού θα µπορεί να ασκεί απεριόριστα βέτο ένα νέο συµβούλιο προϋπολογισµού, αποτελούµενο από πρόσωπα πιστά στον νυν πρωθυπουργό µε µακροχρόνιες θητείες).

η ΟΥΓΓΡΊΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ είχε περιλάβει αρχικά στο νέο Σύνταγµα διάταξη που προέβλεπε ότι οι µητέρες µε µικρά παιδιά έχουν επιπλέον ψήφους στις εκλογές (τα στελέχη του Fidesz αποφάσισαν να την αφαιρέσουν µόνο όταν δηµοσκοπήσεις έδειξαν πως η κοινή γνώµη φοβόταν ότι έτσι θα έπαιρναν επιπλέον ψήφους οι οικογένειες των Ροµά…)! Το νέο Σύνταγµα προβλέπει επίσης ποινή ισοβίων χωρίς δυνατότητα αναστολής για βίαια εγκλήµατα, ενώ στη διάταξη περί απαγόρευσης των διακρίσεων δεν αναφέρονται ρητά η ηλικία ή ο σεξουαλικός προσανατολισµός. Το Σάββατο έγινε διαδήλωση στο κέντρο της Βουδαπέστης κατά του νέου Συντάγµατος. «Στην Ουγγαρία, το κράτος είναι αυτό που έχει πλέον δικαιώµατα και αλίµονο στους πολίτες που δεν τα σέβονται!», σχολίασε ένας διαδηλωτής. «Το Σύνταγµα σχετικοποιεί την αρχή της οικουµενικότητας και της ισότητας των δικαιωµάτων των ανθρώπων», προειδοποίησαν µε κοινή ανακοίνωσή τους τρεις µη κυβερνητικές οργανώσεις. «Στο µέλλον, το κράτος θα µπορεί να περιορίζει αυτά τα ανθρώπινα δικαιώµατα επικαλούµενο αρχές όπως η πίστη».

Οι αγορές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θέσπιση πλαφόν 50% στο έλλειµµα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου