Σάββατο 23 Απριλίου 2011

ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ

ΝΑΤΟ
http://www.tanea.gr

Τα πυρά τους κατά του ΝΑΤΟ στρέφουν τώρα οι αντάρτες μετά τους συνεχείς βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Καντάφι στη Μισράτα.

Εντωμεταξύ, ένα δεξαμενόπλοιο κατέπλευσε σήμερα σε τερματικό σταθμό κοντά στην πόλη Τομπρούκ, στα ανατολικά της Λιβύης, για να παραλάβει το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου από τις ζώνες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, σύμφωνα το Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το δεξαμενόπλοιο, με σημαία Λιβερίας, ιδιοκτησίας μιας εταιρείας με έδρα την Ελλάδα, φόρτωσε πετρέλαιο σήμερα το απόγευμα και απέπλευσε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Αιχμές από τους αντάρτες στη Λιβύη

«Ο κόσμος θα πεθάνει και το κρίμα θα βαρύνει τη διεθνή κοινότητα. Όμως τι κάνει το ΝΑΤΟ;» ρωτάει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης και σήμερα εκ των ηγετών των αντικαθεστωτικών Αμπντέλ Φατάχ Γιουνίς.

«Το ΝΑΤΟ δεν κάνει τίποτα» απαντά ο ίδιος, «μολονότι ο ΟΗΕ του έδωσε το δικαίωμα να δράσει για να προστατεύσει τους αμάχους στη Λιβύη».

Σε απάντηση των κατηγοριών ο Γάλλος υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε σήμερα όλους ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψει τους αμάχους στη Λιβύη.

Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και η Ατλαντική Συμμαχία ανακοινώνοντας ότι «θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους αμάχους» της Μισράτα ενώ στο Παρίσι, ο υπουργός Άμυνας, Ζεράρ Λονγκέ ανακοίνωσε ότι στο εξής οι αντικαθεστωτικοί θα αναλάβουν την

τροφοδοσία της πολιορκημένης από τις καθεστωτικές δυνάμεις της Λιβύης πόλης από θαλάσσης.

«Η κατάσταση στη Μισράτα δεν μπορεί να συνεχισθεί» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ προσθέτοντας ότι θα απευθυνθεί για το θέμα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

«Η Μισράτα βρίσκεται σε μία κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχισθεί και θα συνομιλήσω για το θέμα σε λίγες ώρες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ο στρατιωτικός επικεφαλής των λιβυκών αντικαθεστωτικών δυνάμεων εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το ότι «αφήνει τους κατοίκους της Μισράτα να πεθαίνουν υπό τα πυρά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι».

Παραδεχόμενος ότι υπάρχει κίνδυνος καθήλωσης στη λιβυκή κρίση, ο Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι ο διεθνής συνασπισμός δεν εντέλλεται να επιδιώξει την ανακατάληψη εδαφών.

«Ζητήσαμε επισήμως να μην υπάρχουν παράπλευρες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό. Αυτό καθιστά τις επεμβάσεις δυσκολότερες διότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν καταλάβει καλά την κατάσταση και έχουν την τάση να πλησιάζουν τον άμαχο πληθυσμό» είπε.

«Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, πρέπει και αυτό επίσης να οργανωθεί. Τελικά ό,τι συμβεί επί του πεδίου εξαρτάται από αυτούς. Βρισκόμαστε εκεί για να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό και όχι για να καταλάβουμε εδάφη» επέμεινε ο Αλέν Ζιπέ, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αναγκαία η επίτευξη πολιτικής λύσης στη Λιβύη, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι η διεθνής στρατιωτική δράση δεν αρκεί για να πείσει τον Μουάμαρ Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών στη Λιβύη επιβεβαίωσε, ωστόσο, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών έχουν παραλάβει εξοπλισμό προερχόμενο από τις χώρες της συμμαχίας.

Ο Γιουνίς όμως δεν αποκάλυψε το συγκεκριμένο τόπο προέλευσης των όπλων, αναφέροντας αόριστα ότι πρόκειται για ελαφρύ οπλισμό που προσφέρθηκε στους εξεγερμένουε από φιλικές χώρες.

«Αλλά αυτό δεν αρκεί» προειδοποίησε ο επικεφαλής των δυνάμεων των εξεγερμένων, στην συνέντευξή του στο δορυφορικό δίκτυο Αλ-Αάν, αποτείνοντας έκκληση στο ΝΑΤΟ, να κάνει εξαίρεση στην απόφασή του για επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από το έδαφος της Λιβύης και να επιτρέψει στους αντικαθεστωτικούς, που μάχονται ενάντια στον Μουαμάρ Καντάφι, να επιτεθούν στα στρατεύματά του με τα δικά τους αεροπλάνα.

Νωρίτερα μάλιστα είχε απευθύνει και ενστάσεις κριτικής στο ΝΑΤΟ, γιατί κατά τη γνώμη του, καθυστέρησε να ξεκινήσει τις επιδρομές κατά του καθεστώτος Καντάφι.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο έγινε σήμερα αναγκαστική αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο επικεφαλής του Μούσα Κούσα αυτομόλησε στη Δύση την περασμένη εβδομάδα.

Νέος υπουργός Εξωτερικών ορίστηκε από τον Μουαμάρ Καντάφι ο Αμπντελάτι Αλ Ομπέϊντι που είχε αναλάβει να διαπραγματευτεί με Ευρωπαίους ηγέτες την κατάσταση στη Λιβύη και είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο έλληνας πρωθυπουργός είχε, εξάλλου, σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον τέως γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος μετέχει της Αφρικανικής Ένωσης.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο τέως ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να ενημερωθεί για τις επαφές του πρωθυπουργού με τον Λίβυο αξιωματούχο που βρέθηκε στην Αθήνα, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στη βόρειο Αφρική.

Ειδικότερα συζητήθηκαν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με τις πολιτικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας για το θέμα, όπως και οι σκέψεις και προτάσεις της Ελλάδας, τις οποίες ήδη η κυβέρνηση συζητά με πολλούς παράγοντες σε διεθνές επίπεδο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κόφι Ανάν συμφώνησαν να επικοινωνούν συχνότερα στο εξής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου