http://www.ethnos.gr
Πολίτες από 50 χώρες συμμετέχουν στη νέα προσπάθεια να «σπάσει» ο ναυτικός αποπλεισμός της Λωρίδας της Γάζας. Ο στολίσκος που αναμένεται να αποπλεύσει το Μάιο προκαλεί αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ, ένα χρόνο μετά την φονική επέμβαση στο Mavi Marmara
Με δυναμικό τρόπο ετοιμάζονται να τιμήσουν οι ακτιβιστές που στηρίζουν τους Παλαιστίνιους, την επέτειο ενός έτους από την αιματηρή επέμβαση του Ισραήλ στο στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα, το Μάιο του 2010. Τότε σκοτώθηκαν 9 ακτιβιστές από τις δυνάμεις του Ισραήλ, όλοι επιβάτες του τουρκικού σκάφους Mavi Marmara, ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα.
Αντίστοιχος στολίσκος με σκάφη που θα μεταφέρουν ακτιβιστές, πρώτες ύλες και άλλο εξοπλισμό έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει για την Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει αποκλεισμένη από τις ισραηλινές δυνάμεις και αναμένεται να βρίσκεται στην ΝΑ Μεσόγειο το Μάιο. Η σχετική ανακοίνωση έγινε τη Δευτέρα στην Αθήνα και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ήδη κινείται σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να αποθαρρύνει ή να εμποδίσει την συμμετοχή ή τη στήριξη σε αυτή την πρωτοβουλία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσέγγιση της Τουρκίας.
Μας προκαλούν στη βία, λέει το Ισραήλ
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Άγκυρα Γκάμπι Λεβί «εξέφρασε στους τούρκους συνομιλητές του τις ανησυχίες που μας προκαλεί η αποστολή ενός στολίσκου, οι συμμετέχοντες στον οποίο διάκεινται ευνοϊκά απέναντι στη Χαμάς εντός των προσεχών μηνών», σημείωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιγκάλ Παλμόρ.
Κάτι τέτοιο, κατά τον ίδιο, συνιστά «πρόκληση στη βία» και έκανε σαφές ότι από τη χώρα του «ίδιο μήνυμα διαβιβάστηκε σε άλλες χώρες στην Ευρώπη ώστε να αποτραπεί ο απόπλους του στολίσκου».
Ο Μπένζαμιν Νετανιάχου κάλεσε την ΕΕ να εμποδίσει τον απόπλου του στολίσκου προς τη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια αποστολή συνιστά "σκόπιμη πρόκληση με στόχο να βάλει φωτιά στο μπαρούτι".
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε ήδη ζητήσει την 1η Απριλίου από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να σταματήσει το στολίσκο που επιδιώκει να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό.
Η πλευρά των ακτιβιστών πάντως έχει προγραμματίσει σειρά επαφών στις 10 Μαΐου, στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου θα εκθέσουν την πρωτοβουλία και τους στόχους της σε ευρωβουλευτές, εκπροσώπους του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.
Δεν επεστράφησαν τα ελληνικά πλοία
Η χώρα μας συμμετέχει στο Freedom Flotila II, όπως ονομάζεται η νέα προσπάθεια, με την οργάνωση «Ένα Καράβι για τη Γάζα».
Κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, ο Βαγγ.Πισσίας υποστήριξε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν πίεσε, όπως θα έπρεπε, το Ισραήλ, προκειμένου να επιστρέψει τα δύο ελληνικά πλοία, τον εξοπλισμό τους και την ανθρωπιστική βοήθεια, που μετέφεραν σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην περίπτωση του τουρκικού «Mavi Marmara, που επιστράφηκε τον Αύγουστο του 2010».
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι μετά τα τραγικά περυσινά γεγονότα η τουρκική συμμετοχή θα είναι διαφορετική, «για να μην αφήσουμε περιθώρια στην επιχειρηματολογία ότι πρόκειται για διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Αράβων ή μουσουλμάνων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου