Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ



Θερµή υποδοχή  επεφύλαξαν οι  βουλευτές στον  Μπασάρ Αλ Ασαντ







Πηγή: tanea.gr

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ κατηγόρησε «συνωµότες» για το κύµα των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησής του που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, όµως δεν προχώρησε στην κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται η Συρία εδώ και 48 χρόνια ούτε έκανε άλλες παραχωρήσεις στην πρώτη του οµιλία µετά την εκδήλωση των διαµαρτυριών εδώ και δύο εβδοµάδες. 

«Δεν µίλησα νωρίτερα», είπε ο 45χρονος Ασαντ σε µια ασυνήθιστα σύντοµη οµιλία του στο Κοινοβούλιο που µεταδόθηκε από την τηλεόραση, «για να αποφύγω συναισθηµατικές δηλώσεις που µπορεί να κατεύναζαν τα πνεύµατα αλλά δεν θα είχαν απτό αποτέλεσµα, σε µια στιγµή που οι εχθροί µας βάζουν στο στόχαστρο τη Συρία», πρόσθεσε µιλώντας για µια «µεγάλη συνωµοσία» που έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει αυτή τη χώρα των 23 εκατοµµυρίων. Η οµιλία του προκάλεσε αίσθηση όχι για τα όσα είπε αλλά για τα όσα δεν ανέφερε. Η σύµβουλός του Μπουτάινα Σααµπάν ανακοίνωσε πρόσφατα τη σύσταση επιτροπής που θα µελετήσει µια σειρά µεταρρυθµίσεων, µεταξύ των οποίων και την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει από το 1963, όταν ανέλαβε την εξουσία το κόµµα Μπάαθ. Σε κάποιες από αυτές αναµενόταν να αναφερθεί χθες και ο Ασαντ, κάτι που όµως δεν έκανε προς µεγάλη απογοήτευση των χιλιάδων Σύρων που διαδηλώνουν τις τελευταίες ηµέρες. Σύµφωνα µε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων, τουλάχιστον 60 άτοµα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επεµβάσεις των δυνάµεων ασφαλείας. Την ίδια στιγµή διοργανώνονται µεγάλες συγκεντρώσεις από υποστηρικτές του καθεστώτος – χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν στις κεντρικές πλατείες στη Δαµασκό, το Χαλέπι και άλλες µεγάλες πόλεις κρατώντας σηµαίες και φωτογραφίες του Ασαντ και φωνάζοντας συνθήµατα όπως «Μόνο ο Αλλάχ, ο Μπασάρ και η Συρία». Πάντως, πολλές αντιδράσεις εκφράστηκαν µετά την οµιλία στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν δείχνει να κατανοεί τη ρίζα του προβλήµατος», σχολίασε η δικηγόρος Ραζάν Ζαϊτουνέ. 

«Είµαι σοκαρισµένη όπως και πολλοί άλλοι. Νοµίζω ότι στις διαδηλώσεις της Παρασκευής θα πάρουν µέρος περισσότεροι από ποτέ». 

Τις εξελίξεις στη Συρία ωστόσο παρακολουθούν µε τεράστιο ενδιαφέρον όλες οι χώρες της περιοχής, και µάλιστα είναι ένα από τα λίγα θέµατα στα οποία συµφωνούν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Και οι δύο πλευρές επιθυµούν την πολιτική του επιβίωση, παρότι έχουν πολλά προβλήµατα µαζί του – οι Ισραηλινοί αντιδρούν στη συνεργασία του µε το Ιράν, ενώ οι Παλαιστίνιοι δεν ξεχνούν ότι η κυβέρνησή του συχνά κατηγορεί τους 400.000 Παλαιστίνιους που βρίσκονται στο έδαφος της Συρίας για πρόκληση ταραχών. Οµως ο Μπασάρ αλ Ασαντ είναι ένας προβλέψιµος εταίρος και η αποχώρησή του, σύµφωνα µε αναλυτές, θα οδηγήσει σε µια παρατεταµένη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. «Στην περίπτωσή του ισχύει το “καλύτερα ο διάβολος που ξέρεις”», παρατηρεί ο Γκαµπριέλ Μπεν-Ντορ, διευθυντής στο Τµήµα Σπουδών Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστηµίου της Χάιφα. 

Το Ισραήλ αναγκάστηκε να επανεξετάσει τις στρατηγικές του επιλογές µετά την ανατροπή του στενότερου συµµάχου στη Μέση Ανατολή, του Χόσνι Μουµπάρακ στην Αίγυπτο. Η Συρία δεν υπέγραψε ποτέ σύµφωνο ειρήνης µε το Ισραήλ µετά τον πόλεµο του 1973, τηρεί όµως τις δεσµεύσεις της για απεµπλοκή, ένα στάτους κβο που βολεύει όλες τις πλευρές. Βέβαια, ταυτόχρονα, η Δαµασκός υποστηρίζει δύο από τους µεγαλύτερους εχθρούς του ισραηλινού κράτους – τη Χεζµπολάχ στον Λίβανο και τους ισλαµιστές της Χαµάς στα παλαιστινιακά εδάφη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου