Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ, ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

www.enet.gr
Το αιματηρό αδιέξοδο συνεχίζεται στην Υεμένη, όπου δύο αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας και χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους στη Συρία, για τις κηδείες των 8 ατόμων που σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις της Παρασκευής. Ο πρόεδρος Ασαντ όρισε νέο πρωθυπουργό, ενώ ο αναβρασμός στα αραβικά κράτη συνεχίζεται.

Στην Ταΐζ, στο νότιο τμήμα της χώρας, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν πάλι, ζητώντας να παραιτηθεί ο πρόεδρος Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν για να διαλύσουν τη διαδήλωση, όταν αυτή κατευθύνθηκε στο τοπικό κυβερνείο. «Τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς μας περικύκλωσαν. Επί τρεις ώρες έριχναν δακρυγόνα και σφαίρες», δήλωσε διαδηλωτής. Γιατρός ανέφερε ότι τουλάχιστον 10 άτομα τραυματίστηκαν από σφαίρες και ότι εξ αυτών δύο σκοτώθηκαν. Ο ίδιος είπε ότι οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 100.
Ο Σάλεχ κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει τις διαδηλώσεις, τις καθιστικές διαμαρτυρίες και το κλείσιμο των δρόμων. Δήλωσε πρόθυμος να αποσυρθεί, αλλά στο πλαίσιο προβλεπόμενης από το Σύνταγμα διαδικασίας. Εχει προτείνει να παραιτηθεί στο τέλος της χρονιάς, μετά τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών. Αρνήθηκε να απαντήσει όμως σε προχθεσινή πρόταση της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί ο Σάλεχ υπέρ του αντιπροέδρου Αμπέντ Ραμπό Μανσούρ Χαντί, ο οποίος ανήκει στο κυβερνών κόμμα του Σάλεχ, το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο, και ο οποίος θα αναλάμβανε προσωρινός πρωθυπουργός. Η πρόταση της αντιπολίτευσης περιελάμβανε ακόμα άμεση αναδιοργάνωση του μηχανισμού ασφαλείας, που είναι η ραχοκοκαλιά του καθεστώτος. «Δεν την πήραμε ακόμα», υποστήριξε για την πρόταση της αντιπολίτευσης στέλεχος του Κογκρέσου.
Στη Συρία, χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην ομαδική κηδεία οκτώ διαδηλωτών που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας σε διαδήλωση την Παρασκευή. «Ελευθερία, ελευθερία, ελευθερία. Ενα, ένα, ένα. Οι Σύροι είναι ένα», φώναζε το πλήθος που συνόδευε, στη συνοικία Ντουμά, τα οκτώ φέρετρα, τυλιγμένα με σημαίες της χώρας, κατά το Ρόιτερ. Την Παρασκευή οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους απογοητευμένοι από την ομιλία του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος δεν ανακοίνωσε καμία μεταρρύθμιση ούτε αλλαγή. Συνελήφθησαν περί τα 90 άτομα, αλλά το Σάββατο ελευθερώθηκαν. Χθες, ο Ασαντ ανακοίνωσε τον διορισμό του Αντέλ Σαφάρ, πρώην υπουργού Γεωργίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ και μέλος του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, στη θέση του πρωθυπουργού, που έχει λίγες αρμοδιότητες, καθώς την εξουσία ασκούν ο Ασαντ, η οικογένειά του και το κατεστημένο ασφαλείας του κράτους, όπως μετέδωσε το Ρόιτερ. Το Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδωσε ότι ο Σαφάρ χαίρει σεβασμού, γιατί δεν έχει κατηγορηθεί για διαφθορά. Στη Συρία χθες δεν λειτουργούσε το Ιντερνετ ενώ για έξι ώρες δεν λειτουργούσαν ούτε τα κινητά, λόγω υπερφόρτωσης του Δικτύου. Η παλαιστινιακή Χαμάς ανακοίνωσε την υποστήριξή της στην κυβερνώσα ιεραρχία της Συρίας.
Στο Ομάν, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ελευθέρωσαν 57 άτομα που είχαν συλληφθεί την Παρασκευή, στη διάρκεια διαδηλώσεων με αίτημα την απελευθέρωση των κρατουμένων, ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση και πολιτικές ελευθερίες.
Στο Μπαχρέιν, οι αρχές απαγόρευσαν τη λειτουργία της μεγαλύτερης εφημερίδας της αντιπολίτευσης. Η «Αλ Ουασάτ» δεν κυκλοφόρησε χθες, ενώ είχε μπλοκαριστεί και η ηλεκτρονική της έκδοση. Οι αρχές έχουν κατηγορήσει την εφημερίδα για ανήθικες τακτικές, όπως η δημοσίευση κατασκευασμένων ρεπορτάζ και φωτογραφιών. Θεωρούν ότι η «Αλ Ουασάτ» «εσκεμμένα αποτελεί ευθεία και πραγματική απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια του βασιλείου». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου