http://www.tanea.gr
Η κυβέρνηση της Συρίας ήρε χθες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ίσχυε στη χώρα επί 50 χρόνια προκειµένου να ικανοποιήσει ένα από τα βασικά αιτήµατα των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, όµως οι ηγέτες της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή ως µια προσπάθεια του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ να φανεί ότι προωθεί µεταρρυθµίσεις χωρίς όµως στην ουσία να αλλάξει την αυταρχική διακυβέρνησή του. Η αντίδραση αυτή δείχνει ότι οι διαδηλώσεις στη Συρία που ήδη διαρκούν εδώ και έναν µήνα θα µπουν σε νέα φάση: οι διαδηλωτές µετά την υλοποίηση µίας από τις βασικές τους απαιτήσεις ζητούν τώρα την παραίτηση του Ασαντ και της κυβέρνησής του. «Θέλουµε ελευθερία!» φώναζαν χθες χιλιάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στις πόλεις Νταραά και Μπανιάς.
Νωρίτερα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάµεων ασφαλείας, οι οποίες επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που πραγµατοποιούσαν καθιστική διαµαρτυρία στην κεντρική πλατεία της πόλης Χοµς. «Πυροβολισµοί ακούγονται σε όλη την πόλη», δήλωσε τηλεφωνικά µια κάτοικος της πόλης στην εφηµερίδα «New York Times». «Απ’ όλα τα τζαµιά ακούγονται εκκλήσεις για βοήθεια», πρόσθεσε. Τα επεισόδια σηµειώθηκαν µία ηµέρα µετά την κηδεία 12 διαδηλωτών που είχαν σκοτωθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας την Κυριακή.
Οι κηδείες µετατράπηκαν σε µαζικές εκδηλώσεις διαµαρτυρίας, µε µεγαλύτερη εκείνη στην τρίτη µεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χοµζ. Ανδρες των παραστρατιωτικών δυνάµεων, της µισητής «σαµπίχα» επιτέθηκαν σε πολλές περιπτώσεις µε όπλα σε διαδηλωτές που φώναζαν «Μόνο ο Θεός, η Συρία και η ελευθερία». Μεγάλη διαδήλωση πραγµατοποίησαν χθες και πολλοί φοιτητές Ιατρικής στο Πανεπιστήµιο της ∆αµασκού µε συνθήµατα «να σταµατήσουν οι σφαγές», «Συρία σηµαίνει ελευθερία, Συρία σηµαίνει αξιοπρέπεια». Η αστυνοµία παρενέβη µε κλοµπ και διέλυσε τη διαδήλωση.
Ο ΝΟΜΟΣ για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε το 1963, όταν ανέλαβε την εξουσία το κόµµα Μπάαθ, προέβλεπε περιορισµούς στο δικαίωµα συνάθροισης και ελεύθερης µετακίνησης καθώς και στις συλλήψεις «υπόπτων ή ατόµων που απειλούν την ασφάλεια του κράτους». Ο πρόεδρος Ασαντ αναµένεται να υπογράψει σύντοµα το νοµοσχέδιο ώστε η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης να τεθεί σε ισχύ. Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης νοµοσχέδια για την κατάργηση του ∆ικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας και εκείνου που ρυθµίζει το δικαίωµα στις διαδηλώσεις. Το ∆ικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας είχε δηµιουργηθεί το 1968 για να αντικαταστήσει τα έκτακτα στρατοδικεία.
Ο πρόεδρος Ασαντ, την περασµένη εβδοµάδα, όταν ανακοίνωσε ότι θα αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είχε προσθέσει ότι κάτι τέτοιο θα στερούσε από τους διαδηλωτές οποιονδήποτε λόγο να συνεχίσουν πλέον να κατεβαίνουν στους δρόµους, γεγονός που σύµφωνα µε αναλυτές µπορεί να σηµαίνει ότι το καθεστώς είναι έτοιµο πλέον να αντιµετωπίσει τις διαµαρτυρίες µε ακόµα µεγαλύτερη βία. Χθες σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε ότι η Συρία αντιµετωπίζει «ένοπλη εξέγερση, καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων ηµερών αποκάλυψε ότι τα γεγονότα καθοδηγούνται από ένοπλες οµάδες που ανήκουν σε σαλαφιστικές οργανώσεις».
Ο σαλαφισµός είναι µια αυστηρή µορφή του σουνιτικού Ισλάµ, τον οποίο πολλές αραβικές κυβερνήσεις εξισώσουν µε εξτρεµιστικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα. Ο Μπασάρ αλ Ασαντ και τα περισσότερα στελέχη της συριακής κυβέρνησης ανήκουν στην κοινότητα των αλαουιτών, ένα παρακλάδι του σιιτικού Ισλάµ, γεγονός που εν µέρει εξηγεί και τις στενές του σχέσεις µε το Ιράν.
Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από τα πυρά των Αρχών στην πόλη Χοµς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου