www.tanea.gr
ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ αισιοδοξία επικρατεί στην Αθήνα µετά την ολοκλήρωση της προφορικής διαδικασίας και εκ µέρους της ελληνικής πλευράς ενώπιον του ∆ιεθνούς ∆ικαστηρίου της Χάγης, η ετυµηγορία του οποίου για την προσφυγή της ΠΓ∆Μ εναντίον της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάµεσης Συµφωνίας αναµένεται το φθινόπωρο.
Κι αυτό διότι αρµόδιες διπλωµατικές πηγές εκτιµούν πως στη χειρότερη περίπτωση το ∆ικαστήριο θα κρατήσει ισορροπίες ανάµεσα στις δύο πλευρές, ενώ στην καλύτερη θα κάνει δεκτή την ένσταση της Ελλάδας ότι το ∆ικαστήριο είναι αναρµόδιο να εκδικάσει το θέµα και θα απορρίψει τη σκοπιανή προσφυγή ως αβάσιµη. Σε κάθε περίπτωση, σηµειώνουν, η όποια απόφαση δεν θα έχει καµία πρακτική συνέπεια που να αφορά τη διαπραγµάτευση για το ζήτηµα της ονοµασίας.
Υπενθυµίζεται ότι η ΠΓ∆Μ προσέφυγε στη Χάγη το 2008 µε το επιχείρηµα ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάµεσης Συµφωνίας µε το βέτο στο Βουκουρέστι. Αρµόδιες διπλωµατικές πηγές σηµείωναν ότι οι µόνες αποδείξεις για το επιχείρηµα του βέτο που παρουσίασε η σκοπιανή πλευρά ήταν δηλώσεις ελλήνων πολιτικών πριν από τη σύνοδο στο Βουκουρέστι, οι οποίες όµως δεν µπορούν να σταθούν ως νοµικό τεκµήριο.
Μάλιστα, τα βίντεο που επιχείρησαν να προβάλουν οι Σκοπιανοί απορρίφθηκαν από το ∆ικαστήριο.
ΑΝΑΡΜΟ∆ΙΟ. Η ελληνική επιχειρηµατολογία άγεται από του σηµείου ότι το ∆ικαστήριο είναι αναρµόδιο για την υπόθεση επειδή το θέµα συνδέεται άµεσα µε τη διαφορά της ονοµασίας, για την οποία το ∆ικαστήριο είναι αναρµόδιο, και κλιµακώνεται µε τον ισχυρισµό ότι η ΠΓ∆Μ είναι εκείνη που έχει καταστρατηγήσει επανειληµµένως το πνεύµα και το γράµµα της Συµφωνίας πολύ πριν από τη σύνοδο του Βουκουρεστίου µε την αλυτρωτική συµπεριφορά της, τη συµµετοχή της σε διεθνείς οργανισµούς µε τη συνταγµατική αντί της προσωρινής ονοµασίας, καθώς και µε την τακτική των διµερών αναγνωρίσεων µε συνταγµατική ονοµασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου