Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ










Άλλος ένας λαός έρχεται να προστεθεί στην ολοένα επεκτεινόμενη κοινωνική αμφισβήτηση που χτυπά με πρωτόγνωρη οργή τα αντιδραστικά καθεστώτα σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. Ενώ οι εκατόμβες των νεκρών πολλαπλασιάζονται στην Συρία και την Λιβύη, ο Αιγυπτιακός Στράτος πλέον στρέφει τα όπλα του ενάντια στους εξεγερμένους δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο του φρουρού του αστικού κατεστημένου και των γεωστρατηγικών ισορροπιών της περιοχής, οι οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις δε σταματούν την λαϊκή οργή και πλέον ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά και επιδρομές στρατών γειτονικών αντιδραστικών καθεστώτων επιδιώκουν το ξαναμοίρασμα της περιοχής, την επιβολή ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας και τη διαιώνιση της άγριας εκμετάλλευσης του κόσμου της εργασίας, τη διατήρηση και επέκταση των κοινωνικών ανισοτήτων, η εξέγερση εξαπλώνεται.
Το νέο πεδίο εκδήλωσης των νέων χαρακτηριστικών της ταξικής πάλης είναι το Μαρόκο, όπου χιλιάδες διαδήλωσαν για τρίτη φορά από την αρχή της χρονιάς, ζητώντας ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Οι διαδηλώσεις αυτές έγιναν παρά την πρόσφατη απελευθέρωση από τον βασιλιά Μοχάμεντ πολιτικών κρατουμένων και τη δέσμευσή του για σημαντικές μεταρρυθμίσεις. "Θέλουμε περισσότερη ισότητα και λιγότερη διαφθορά", "Όχι στη συσσώρευση πλούτου και εξουσίας" φώναζαν οι διαδηλωτές στην Καζαμπλάνκα, στο βόρειο Μαρόκο, στο κέντρο της οποίας είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 10.000 άνθρωποι. Θα ακολουθούσαν κινητοποιήσεις στην Καζαμπλάνκα και  Ταγγέρη, στο βορρά και το Μαρακές, στο νότο, αλλά και στο Ραμπάτ και τη Φες, στο κεντρικό Μαρόκο. Οι διαδηλώσεις γίνονται κατόπιν αιτήματος του Κινήματος της Νεολαίας της 20ης Φεβρουαρίου, που ζητεί πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στο Μαρόκο.

Για μια κόμη φορά οι αναλύσεις περί καθοδηγούμενων από τις ΗΠΑ διαδηλώσεις φαντάζουν επιφανειακές και επιπόλαιες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν κινούνται με στόχο να ελέγξουν τις εξελίξεις. Όμως η χρόνια ένδεια και καταπίεση που χαρακτηρίζει την καθημερινότητα των λαών της περιοχής συγχρωτίζεται με τις συνέπειες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, πυροδοτώντας ανεξέλεγκτες κοινωνικές αντιδράσεις, που  ανατρέπουν μακροχρόνια δεδομένα και καθεστώτα, δείχνοντας ικανές για ευρύτερες αλλαγές.
ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ  ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437   diktiospartakos.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου