Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Στέλνουν συνδέσμους στη Λιβύη με τις... ευλογίες Ομπάμα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ
ΕΘΝΟΣ

«Ο πρόεδρος είναι προφανώς ενήμερος για την απόφαση των συμμάχων και τη στηρίζει με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει την αντιπολίτευση», είπε ο εκπρόσωπος του Λ. Οίκου. Πρόσθεσε όμως ότι «αυτό δεν αλλάζει τη θέση του περί μη αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων».

Σαν τους... καλόγερους του Μεσαίωνα που βάφτιζαν το κρέας ψάρι, οι υπουργοί Αμυνας Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας αρνήθηκαν ότι η εξαγγελθείσα αποστολή περίπου 30 στρατιωτικών συνδέσμων τους, στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, συνιστά αρχή χερσαίας επέμβασης.

«Απόβαση» πάντως στη Βεγγάζη σκέφτεται σοβαρά να πραγματοποιήσει ο Νικολά Σαρκοζί, που υποσχέθηκε χθες κάθε βοήθεια στον εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου, Αμπντέλ Τζαλίλ, και δεν απέρριψε την πρότασή του να επισκεφθεί την «πρωτεύουσα της εξέγερσης».

Προειδοποίηση

«Αν συμβεί κάτι τέτοιο (σ.σ.: η αποστολή δυτικών αξιωματικών) απλώς θα παρατείνει τον πόλεμο», αντέτεινε στο BBC ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντελατί Ομπεϊντί, έχοντας μάλιστα πληροφορηθεί μόνο την πρόθεση της Βρετανίας. Χθες ακολούθησαν κατά πόδας Γαλλία και Ιταλία, με τον Σαρκοζί να υπόσχεται εντατικοποίηση των γαλλικών βομβαρδισμών και τον Ιταλό υπ. Αμυνας Ι. Λα Ρούσα να κάνει λόγο για «κλιμάκωση της επιχείρησης».

Οπως διευκρίνισαν οι εκπρόσωποι των «Τριών Δυνάμεων», οι σύνδεσμοί τους θα οργανώσουν τον στρατό των ανταρτών και θα διευκολύνουν τη στοχοποίηση του ΝΑΤΟ, χωρίς να συμμετάσχουν ενεργά στις μάχες. Και στις τρεις χώρες, πάντως, διατυπώνεται προβληματισμός κατά πόσον καταστρατηγείται το ψήφισμα 1973 του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ το Λονδίνο απέρριψε χωρίς δεύτερη κουβέντα την πρόταση του Λίβυου ΥΠΕΞ για ελεύθερες εκλογές σε 6 μήνες και... δημοψήφισμα για την παραμονή του Καντάφι στην εξουσία, με την προϋπόθεση να σταματήσουν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί.

Μισράτα

Σκοτώθηκε υποψήφιος για Οσκαρ

Σκοτώθηκε χθες από βλήμα όλμου στη Μισράτα ο υποψήφιος για Oσκαρ Βρετανός ντοκιμαντερίστας Τιμ Χέδερινγκτον (συνδημιουργός του «Ρεστρέπο» για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν) που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή ως απεσταλμένος φωτορεπόρτερ του Vanity Fair. Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά ο ελληνοαμερικανός φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Getty, Κρις Χονδρός, και ελαφρότερα δύο άλλοι δυτικοί δημοσιογράφοι.

Η Υπατη Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Νάβι Πιλάι, προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις κατά αμάχων στη Μισράτα μπορεί να θεωρηθούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, με υπεύθυνους τους διοικητές των κανταφικών στρατευμάτων.

Παρά τις μεταρρυθμίσεις Ασάντ

Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές στη Συρία

Ολοένα και περισσότερη πίεση ασκούν οι διαδηλωτές στο καθεστώς της Συρίας, παρά τις μεταρρυθμίσεις και την άρση από την κυβέρνηση Aσαντ της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία είναι σε ισχύ από το 1963, όταν ανέλαβε το Μπάαθ.

Στην Μπάνιας αρκετοί διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους, την ώρα που ο Αμτζάντ Αμπάς, επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της περιοχής, απομακρυνόταν από τη θέση του. Στη Χομς, παρά την ηρεμία μετά το μακελειό των προηγούμενων ημερών και τη σύλληψη του γνωστού ακτιβιστή Μαχμούντ Iσα, οι αντικαθεστωτικοί ετοιμάζονται εκ νέου για τις διαδηλώσεις της Παρασκευής.

Οι μεταρρυθμίσεις, που ήρθαν έπειτα από έναν περίπου μήνα εξέγερσης, προβλέπουν την κατάργηση του κρατικού δικαστηρίου εθνικής ασφάλειας, στο οποίο «δικάζονταν» οι πολιτικοί κρατούμενοι, και την αναγνώριση ως νόμιμων των ειρηνικών διαδηλώσεων μετά από λήψη σχετικής άδειας. Ξεχωριστή βαρύτητα έχει η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Καμία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις πάντως δεν φαίνεται να μπορεί να ικανοποιήσει πλέον τους διαδηλωτές, οι οποίοι θρηνούν τουλάχιστον 200 νεκρούς από την αρχή των κινητοποιήσεων και ζητούν ανοιχτά πλέον την απομάκρυνση από την εξουσία του Μπασάρ Αλ Aσαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου