ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ένας μήνας έκλεισε χθες από την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων των δυνάμεων της Δύσης στη Λιβύη. Ωστόσο η κρίση στη χώρα παραμένει και τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι συνεχίζουν να σφυροκοπούν τους εξεγερμένους. Τον τελευταίο μήνα, οι νεκροί στη Μισράτα έφτασαν τους 1.000, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Σήμερα η Βρετανία θα έχει επείγουσες συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη στην έδρα του ΟΗΕ προκειμένου να διασφαλίσουν μεγαλύτερη ιατροφαρμακευτική βοήθεια προς τη Λιβύη.
Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους υπάρχει ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης σε περιοχές στη δυτική Λιβύη και συγκεκριμένα σε σημεία που δεν μπορούν να φτάσουν οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Παράλληλα, διάφορες οργανώσεις κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς και άλλοι δυτικοί ηγέτες απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο για χερσαίες επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Χθες τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν από τις μάχες που δόθηκαν στη Μισράτα στη δυτική Λιβύη, όπως έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές. Σήμερα σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου των εξεγερμένων, η πόλη βομβαρδίστηκε από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, χθες το βράδυ σημειώθηκαν πυροβολισμοί κοντά στο νοσοκομείο της περιοχής, ενώ τροχιοδεικτικά βλήματα ήταν ορατά πάνω από το κέντρο της πόλης. Ωστόσο, τα πρακτορεία επικαλούμενα μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, αναφέρουν ότι η κεντρική αρτηρία της πόλης, η οδός Τρίπολης, ελέγχεται από τους εξεγερμένους, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές κρύβονται σε ορισμένα κτίρια.
Παράλληλα τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στη Μισράτα, σε νέο βομβαρδισμό που δέχθηκε η πόλη αυτή από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσαν αντικαθεστωτικοί.
"Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από το σημερινό βομβαρδισμό και πέντε τραυματίστηκαν. Αυτός είναι μόνον ένας πρώτος αριθμός, πιστεύουμε ότι (ο απολογισμός) είναι υψηλότερος", είπε χαρακτηριστικά o εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, Σάλεμ, στο πρακτορείο Reuters.
Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (OIM) απομάκρυνε σήμερα μέσω θαλάσσης σχεδόν 1.000 ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στο λιμάνι της Μισράτα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν είναι μετανάστες, μεταξύ των οποίων 650 από τη Γκάνα, αλλά και Φιλιππινέζοι και Ουκρανοί, διευκρινίζει ο OIM σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνει ότι άλλοι 4.000 μετανάστες εξακολουθούν να αναμένουν την απομάκρυνσή τους από τη Μισράτα.
Στο μεταξύ, η Βρετανία πρόκειται να απομακρύνει δια θαλάσσης 5.000 ξένους εργαζόμενους από Μικράτα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής αποστολής στον ΟΗΕ.
"Προσανατολιζόμαστε να απομακρύνουμε 5.000 ανθρώπους από τη Μιζουράτα, μάλλον σε ένα μόνο πλοίο", δήλωσε ο Ντάνιελ Σέφερντ, εκπρόσωπος της βρετανικής αποστολής του ΟΗΕ.
"Η κατάσταση στη Μισράτα έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Πέντε χιλιάδες πτωχοί ξένοι εργάτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μία προκυμαία. Οι εκρήξεις σημειώνονται σε απόσταση 300 μ. από το σημείο στο οποίο βρίσκονται", τόνισε ο Βρετανός υφυπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Άντριου Μίτσελ στο BBC.
Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων σημειώθηκαν και στο προπύργιο των ανταρτών την Αζνταμπίγια, η οποία πολιορκείται εδώ και 5 εβδομάδες.
Ένας συνταγματάρχης του υπουργείου Εσωτερικών της Λιβύης και 19 ακόμη άνθρωποι που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, έφτασαν σήμερα με πλοίο σε λιμάνι της νότιας Τυνησίας, όπως μετέδωσε το τυνησιακό πρακτορείο ειδήσεων TAP επικαλούμενο πηγή των υπηρεσιών ασφάλειας.
Στο πλεούμενο επέβαιναν επίσης ένας λοχαγός και ένας στρατιώτης του υπουργείου, προσέθεσε το πρακτορείο, το οποίο δεν διευκρινίσε περαιτέρω σχετικά με τα ονόματά τους ή τον τόπο από τον οποίο είχε αναχωρήσει το πλεούμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου