Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ
http://www.tanea.gr

Σε Πλατεία Ταχρίρ – την πλατεία που αποτέλεσε το σύµβολο τηςαιγυπτιακήςεξέγερσης –σκοπεύουν ναµετατρέψουν την κεντρική πλατεία της πόλης Χοµς, της τρίτης µεγαλύτερης πόλης στη Συρία, χιλιάδες διαδηλωτές που εγκαταστάθηκαν εκεί από χθες, λέγονταςότι δεν θααποχωρήσου νέως ότουπαραιτηθεί ο πρόεδρος τηςχώρας Μπασάρ Ασαντ.Αψηφών τας τις Αρχές που ανακοίνωσαν ότι δεν θα εξαναγκασθούν σεµεταρρυθµίσεις, περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές, αφού παρακολούθησαν τις κηδείες των 12 ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από τις δυνάµεις ασφαλείας την Κυριακή, έφθασαν στην πλατεία της πόλης Χοµς (160 χλµ. από την πρωτεύουσα ∆αµασκό) και αρνήθηκαν να φύγουν, µε αποτέλεσµα να αυξηθούν οι φόβοι για ένα λουτρό αίµατος σε περίπτωση παρέµβασης του στρατούκαι της αστυνοµίας.

Στις κηδείες πήραν µέρος περισσότεροι από 10.000 και οι στρατιώτες παρέµειναν σε διακριτική απόσταση, παρ’ ότι ακούστηκαν συνθήµατα όπως «από δρόµο σε δρόµο, από σπίτι σε σπίτιθέλουµε να σεανατρέψουµε Μπασάρ». Τον τελευταίο µήνα οι συριακές δυνάµεις ασφαλείας έχουν διαλύσει πολλές διαδηλώσεις, σκοτώνοντας περισσότερους από 200 ανθρώπους, σύµφωνα µε οργανώσειςανθρωπίνωνδικαιωµάτων. Πολλοί Σύροι ενηµέρωσαν ξένους δηµοσιογράφους ότι παραστρατιωτικές οργανώσεις όπως η Σαµπίχα τροµοκρατούν τις γειτονιές ανοίγοντας πυρ στον αέρα.

Μετά τις κηδείες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Χοµς, Σαα Τζαντίντα, την πλατεία του ΝέουΡολογιού όπου φώναζαν «ολαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς» και «ειρηνικά, ειρηνικά» ενώ άρχισαν γύρω τους να συγκεντρώνονται στρατιωτικές µονάδες. «Θα µείνουµε εδώ µέχρι να παραιτηθεί η κυβέρνηση», συνέχισαν να φωνάζουν οι διαδηλωτές που άρχισαν να στήνουν τέντες και να συγκεντρώνουν τρόφιµα και νερό.

Επίσης χθες, µια οµάδα σύρων φοιτητών ανακοίνωσε µέσω facebook ότι δεν θα παρακολουθεί µαθήµατα για τρεις ηµέρες σε ένδειξη διαµαρτυρίας για τις πρόσφατες δολοφονίες διαδηλωτών. Στην πόλη Μπανιάς στα βόρειατης Συρίας, περίπου 300παιδιά απελευθέρωσαν µπαλόνια που έγραφαν «φύ γε, θείε τύραννε» και «φύγε για να απολαύσω την ελευθερία».

ΤΟ Wikileaks. Χθες η αµερικανική εφηµερίδα «Washington Post», επικαλούµενη απόρρητα διπλωµατικά έγγραφα των ΗΠΑ που διέρρευσαν στο Wikileaks, ανέφερε ότι το Στέιτ Ντιπάρτµεντ χρηµατοδοτούσε µυστικά πολιτικούς αντιπάλους του σύρου προέδρου Ασαντ. Τα έγγραφα δείχνουν ότι ηΟυάσιγκτον έστειλε τουλάχιστον έξι εκατοµµύρια δολάριαστον ιδιοκτήτη ενός δορυφορικού καναλιού µε έδρα το Λονδίνο που µετέδιδε αντικυβερνητικές ειδήσεις στη Συρία, καθώς και σε άλλες αντικαθεστωτικές οργανώσεις µέσα στη χώρα. Η κυβέρνηση Οµπάµα έχει ρίξει γέφυρες µε το καθεστώς Ασαντ προκειµένου να αλλάξει τη στάση τηςσε σχέση µε το Ισραήλ, τον Λίβανο, το Ιράκ και την υποστήριξή της σε εξτρεµιστικές οµάδες. Μάλιστα τον Ιανουάριο, οι Αµερικανοίέστειλαν πρεσβευτή στη ∆αµασκό,για πρώτη φορά έπειτα από πέντεχρόνια. Πάντως χθες, ο εκπρόσωπος του αµερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ δήλωσε ότι οι Ηνωµένες Πολιτείες δεν προτίθενταινα υπονοµεύσουν την κυβέρνηση της Συρίας, αλλά ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ «θα πρέπεινα ανταποκριθεί στις νόµιµες απαιτήσεις του λαού του».

Στην πόλη Μπανιάς 300 παιδιά απελευθέρωσαν µπαλόνια µε συνθήµατα εναντίον του Ασαντ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου