Πηγή: tanea.gr
«ΤΟ ΠΟΛΥ µέσα σε 60 ώρες, η Λαµπεντούζα θα κατοικείται καιπάλι µόνο από ντόπιους», διεκήρυξε χθες ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρώτη του επίσκεψη σε αυτό το µικρό ιταλικό νησί των 20 τετραγωνικών χιλιοµέτρων από τότε που έπεσε το καθεστώς Μπεν Αλι στην Τυνησία, στα τέλη Ιανουαρίου, και άρχισαν να καταφθάνουν από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής όλο και περισσότερα πλοιάρια µε πρόσφυγες, µε αποτέλεσµα να ξεσπάσει οξεία ανθρωπιστική κρίση.
Πριν ακόµα φτάσει ο Καβαλιέρε, είχαν καταπλεύσει στη Λαµπεντούζα τα πρώτα δύο από τα συνολικά έξι πλοία που απέστειλε η ιταλική κυβέρνηση προκειµένου να µεταφερθούν οι χιλιάδες «φουκαράδες» (όπως τους αποκάλεσε ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι) σε διαµετακοµιστικούς σταθµούς στην ηπειρωτική Ιταλία. Από τον Ιανουάριο µέχρι σήµερα έχουν αφιχθεί στη Λαµπεντούζα περισσότεροι από 18.000 πρόσφυγες από την Τυνησία και τη Λιβύη· 6.200 παρέµεναν έως και χθες το πρωί στο νησί, ζώντας σε άθλιες συνθήκεςκαι εξαντλώντας τις ανοχές των 5.000 κατοίκων. Ο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε στους ντόπιους πως όσοι πρόσφυγες φτάνουν εφεξής θα µεταφέρονται αµέσως µε πλοία είτε σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ιταλία είτε πίσω στην Τυνησία.
Τους υποσχέθηκε επίσης ειδικές φοροελαφρύνσεις και άλλα µέτρα «ώστε να αποζηµιωθούν για όσα πέρασαν». Ακόµα και ότι θα προτείνειτη Λαµπεντούζα για Νοµπέλ Ειρήνης τούς έταξε. Και ως προσωπική εγγύηση «ότι οι δεσµεύσεις της κυβέρνησης δεν θα µείνουν στα χαρτιά», αποκάλυψε πως την παραµονή της επίσκεψής του «αγόρασε και ο ίδιος σπίτι στην τοποθεσία Κάλα Φραντσέζε»… Οι κάτοικοι της Λαµπεντούζας υποδέχθηκαν τον Καβαλιέρε και τις εξαγγελίες του µε ζητωκραυγές. Τις τελευταίες ηµέρες, άλλωστε, η συγκατοίκηση των προσφύγων µε τους ντόπιους είχε γίνει, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε εκπρόσωπος της Υπάτης Αρµοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «εντελώς ανυπόφορη». Η κατάσταση έχει προκαλέσει και πολιτικές εντάσεις.
η ΛΈΓΚΆ ΤΟΥ ΒΟΡΡΆ, κυβερνητικός εταίροςτου Μπερλουσκόνι, πιέζει για ταχύρρυθµο επαναπατρισµό των προσφύγων µε συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς εξέταση των αιτήσεων για άσυλο.Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για κακόχειρισµό της κρίσης και η κυβέρνησηµε τη σειρά της κατηγορεί τηνΕ.Ε. πως δεν βοηθάει όπως οφείλει.
«Οταν υπάρχει ασυνήθιστη, ξαφνική ροή αστέγων», δήλωσε εκ νέου χθες ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, «η Ε.Ε.πρέπει, σύµφωναµε οδηγίαπου έχει ψηφίσει ηίδια εδώ και δέκα χρόνια, να υιοθετεί µέτρα προσωρινής προστασίαςπου περιλαµβάνουν την κατανοµή των αστέγων. Τώρα είναι η ώρα γι’ αυτό».
ΣΆΛΟ έχει προκαλέσει στην ίταλία τοεγκώµιο πουέπλεξε στον Καβαλιέρε,από το βήµα ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθµού του, µια υποτιθέµενη κάτοικος της λ’ ακουιλα, της πόλης του αµπρούτσο πουισοπεδώθηκε στις6 απριλίουτου 2009 από έναν καταστροφικόσεισµό. Η Μαρίνα Βίγιαέδειχνε απολύτως ειλικρινής όταν εξιστορούσε, στο πλατό της εκποµπής «Forum», το σοκπου υπέστη από τον σεισµό. παρουσιάστηκε ως έµποροςπου έχασε εκείνη τη µέρα τα πάντα – εκτός από τον θαυµασµότης για τον Μπερλουσκόνι.
Χάρη σε αυτόν,είπε «δεν έλειψε τίποτε από κανέναν κάτοικο της πόλης». «Κάποιοι έχουν σήµερα σπίτια µε κήπο και γκαράζ, οι νέοι έχουνεπιστρέψει, ηοικονοµική ζωή έχει ξαναζωντανέψει... τριακόσιοιµε τετρακόσιοι άνθρωποιζουν ακόµα σε ξενοδοχείο. τρώνε και πίνουν χωρίς να πληρώνουν τίποτα. Κι εµένα θα µου άρεσε να ζω έτσι». οµως ήταν όλα ψέµατα.
οπως αποκαλύφθηκε,η Μαρίνα Βίγια ζειστο πόπολι, µια ώρα δρόµο από τη µαρτυρική λ’ ακουιλα. ∆εν είναι έµπορος αλλά νοικοκυρά και όπως όλος ο κόσµος σε ακτίνα 150 χιλιοµέτρων, ένιωσε µεν τον σεισµό, εικόνες καταστροφής όµως είδε µόνο στην τηλεόραση.
Στην πραγµατικότητα, έλαβε από το κανάλι 300 ευρώ ώστε να διαβάσει κείµενο που είχαν γράψει σεναριογράφοι.
Εξοργισµένη η Στεφανία πετζοπάνε, αντιδήµαρχος της λ’ ακουιλα και πρόεδρος της Κεντροαριστεράς στο αµπρούτσοόταν χτύπησε ο Εγκέλαδος, κάλεσε την παρουσιάστρια της εκποµπής ρίτα ντάλα Κιέσα, να πάει να δει µε τα µάτια της «πόσα καταστήµατα έχουν ξανανοίξει τις πόρτες τους στοκέντρο της πόλης, πόσοι άνθρωποι είναι ακόµα άνεργοι, πόσοι ζουν ακόµα σε ξενοδοχεία ή σε καταυλισµούς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου