www.enet.gr
Κοινοβουλευτική δημοκρατία διακηρύσσουν ότι θέλουν να εγκαταστήσουν στη Λιβύη οι εξεγερμένοι, καθώς οι μάχες με τις δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζονται συχνά με σφοδρότητα. Οι συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις προσφέρουν πλήρη κάλυψη, αλλά οι τραγωδίες δεν αποφεύγονται.
«Ολοι οι Λίβυοι -όπως κι εγώ- θέλουν κοσμική δημοκρατία, όχι δικτατορία, όχι διακυβέρνηση με φυλές, ούτε κυβέρνηση βασισμένη στη βία και στην τρομοκρατία», δήλωσε ο Αμπντέλ Χαφίντχ Γόγκα, αντιπρόεδρος του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου, στο Ασοσιέιτεντ Πρες. Μολονότι παραδέχτηκε τη σημασία του Ισλάμ στη λιβυκή κοινωνία επέμεινε ότι «δεν υπάρχει χώρος για ισλαμικό κράτος στη Λιβύη». Η δήλωσή του εντάσσεται στις προσπάθειες των εξεγερμένων να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους και να καθησυχάσουν τις ανησυχίες της Δύσης, η οποία σε μεγάλο βαθμό βοηθά χωρίς να γνωρίζει πού θα καταλήξει η σημερινή εξέγερση στη Λιβύη. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής δήλωσε ότι χρειάζονται πολύ περισσότερες γνώσεις για τις δυνάμεις των ανταρτών πριν τους χορηγηθούν όπλα.
Βρετανικές «επαφές»
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει πάρει καμία απόφαση ούτε για εξοπλισμό «των εξεγερμένων, της αντιπολίτευσης, των φιλοδημοκρατικών -ή όπως και να τους πει κάποιος». Η βρετανική κυβέρνηση έστειλε ομάδα διπλωματών για να έχει επαφές με την ηγεσία των εξεγερμένων στη Βεγγάζη. Ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Αμπντελατί Ομπέιντι, σε επίσημη αποστολή, πήγε χθες στην Τυνησία και έπειτα από συνομιλίες έφθασε στην Αθήνα για νέο κύκλο συνομιλιών με τον πρωθυπουργό Παπανδρέου.
Οι μάχες χθες εντοπίστηκαν κυρίως στην πλούσια σε πετρέλαια πόλη Μπρέγκα, που την περασμένη εβδομάδα έχει πολλές φορές αλλάξει χέρια. Το βράδυ της Παρασκευής οι αντάρτες που μπήκαν στην πόλη πανηγύρισαν πυροβολώντας στον αέρα και προκάλεσαν τα πυρά συμμαχικού αεροσκάφους που θεώρησε ότι δεχόταν επίθεση. Από τα πυρά του Α-10 σκοτώθηκαν 13, κατά άλλους 15 άτομα, μεταξύ τους ιατρικό προσωπικό και άμαχοι. Κατά μία εκδοχή, τα πυρά του αεροπλάνου προκάλεσε πράκτορας των κανταφικών δυνάμεων που πυροβόλησε στον αέρα. Η εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» έγραψε ότι ο Καντάφι επιχείρησε να αποκομίσει κέρδη διαφημίζοντας την τραγωδία, που είναι η δεύτερη σε δύο ημέρες, μετά τους οκτώ νεκρούς από βομβαρδισμό κυβερνητικής αυτοκινητοπομπής κοντά στην Αζνταμπίγια.
Κορύφωση, η Τρίπολη
Ο Γόγκα είπε ότι οι αντάρτες σχεδιάζουν να προχωρήσουν για να καταλάβουν τη Σύρτη και τη Μισράτα, υπολογίζοντας στην ξένη βοήθεια και στον ξεσηκωμό των κατοίκων. Η τελική μάχη όμως θα είναι στην Τρίπολη, είπε. Αραβικά μέσα μετέδωσαν ότι σημειώθηκαν σφοδρότατοι βομβαρδισμοί στη Μισράτα, χθες. Ιατρικό προσωπικό ανέφερε σφοδρούς βομβαρδισμούς και το Σάββατο από τις κανταφικές δυνάμεις και 37 νεκρούς σε δύο ημέρες. Η πόλη, όπως και όλες που πολιορκούνται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανεφοδιασμού. Χθες, στο λιμάνι της Μισράτα προσέγγισε τουρκικό πλοίο και πήρε 250 τραυματίες. Αλλο πλοίο, νοσοκομειακό, ναυλωμένο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα πήρε 60 τραυματίες. Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Γιαφράν, νοτιοδυτικά της Τρίπολης και τη Ζιντάν. Ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Ρασίντ Χαλίκοφ, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη συνομιλούν με όλες τις πλευρές για να προσφέρουν βοήθεια. Ο αριθμός των προσφύγων που περνούν προς την Τυνησία είναι πια σταθερός, είπε, αλλά χρειάζεται πολλή βοήθεια για την απομάκρυνση των εργατών προς την υποσαχάρια Αφρική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου