Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΘΩΟΥΣ KAI ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ


Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο WikiLeaks και δόθηκαν στη δημοσιότητα από διάφορα δυτικά μέσα ενημέρωσης «οι ΗΠΑ κρατούσαν στο Γκουαντάναμο μυστικά για χρόνια εκατοντάδες ανθρώπους που ήταν αθώοι ή που αντιπροσώπευαν πολύ μικρό κίνδυνο απειλής, ενώ άφησαν ελεύθερους δεκάδες κρατούμενους "υψηλού κινδύνου". Θύματα της αμερικανικής βαρβαρότητας υπήρξαν και ανήλικοι.
Τα Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η αμερικανική πολιτική βασίζεται στην τρομοκρατία, η αμερικανική δικαιοσύνη λειτουργεί έχοντας ως αναπόσπαστο μέσο τους βασανισμούς! Από τις αντιδράσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των εγγράφων συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει μια απόλυτη συνέχεια στην βάρβαρη πολιτική διακυβέρνησης είτε στην εξουσία βρίσκονται οι Ρεπουμπλικάνοι, είτε οι Δημοκρατικοί. Το μόνο που ένιωσε την ανάγκη να κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα ήταν να εκφράσει τη λύπη της για την "ατυχή" αυτή δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών και σημείωσε ότι "έκανε οτιδήποτε μπορούσε για να ενεργήσει με τη μεγαλύτερη φροντίδα και τη μεγαλύτερη προσοχή στη μεταφορά κρατουμένων από το Γκουαντάναμο".

 
Ο ιστότοπος αυτός έδωσε σε πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως εφημερίδες, στρατιωτικά έγγραφα σχετικά με τους φακέλους 779 ανθρώπων που κρατούνταν από το 2002 στη φυλακή του Γκουαντάναμο στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα.Ορισμένοι από αυτούς κρατούνταν βάσει πληροφοριών που ήταν συχνά εσφαλμένες, κυρίως όταν είχαν αποσπαστεί από κρατούμενους που ήταν άρρωστοι ή δεν ήταν πολύ αξιόπιστοι ή είχαν αποσπαστεί με τη χρήση βασανιστηρίων, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς. Τουλάχιστον ένας στους πέντε κρατούμενους στο Γκουαντάναμο είχε φυλακιστεί αυθαίρετα και με ελάχιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι ήταν "μαχητής του εχθρού", επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα "Ελ Παΐς".


Αποδέκτες των εγγράφων υπήρξαν πολλά μέσα ενημέρωσης: Νιου Γιορκ Τάιμς, Ντέιλι Τέλεγκραφ, ο αμερικανικός ραδιοσταθμός NPR, Ελ Παΐς, Λε Μοντ, το γερμανικό έντυπο Ντερ Σπίγκελ, η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.
Τα κείμενα αυτά επιβεβαιώνουν την κατάσταση που είχε ήδη περιγράψει διεθνώς ο Τύπος. Περίπου 200 κρατούμενοι που είχαν χαρακτηριστεί ως "υψηλού κινδύνου" επειδή μπορεί να συνιστούσαν "στο μέλλον απειλή κατά των ΗΠΑ ή κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ" αφέθηκαν ελεύθεροι ή εκδόθηκαν σε τρίτες χώρες, σύμφωνα με την εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς. Μόνον 220 κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνοι εξτρεμιστές, συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, ενώ 380 ήταν απλοί ένοπλοι που ανήκαν στο κίνημα των Ταλιμπάν ή είχαν μεταβεί στο Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 150 ήταν αθώοι Αφγανοί ή Πακιστανοί, οι οποίοι είχαν συλληφθεί και μεταφερθεί στο Γκουαντάναμο. Αυτό είχε γίνει είτε βάσει πληροφοριών που είχαν συλλέξει σε εμπόλεμες ζώνες, είτε επειδή τους είχαν μπερδέψει με άλλα άτομα ή είχαν απλώς βρεθεί στο λάθος μέρος τη λάθος ώρα.


Σε δεκάδες περιπτώσεις επίσης, υψηλόβαθμοι αμερικανοί αξιωματικοί δηλώνουν ότι "δεν υπήρχε βάση για την έκδοση" ενός κρατουμένου από το Γκουαντάναμο.Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με τον NPR, οι υπεύθυνοι της φυλακής είχαν δηλώσει ακόμη και γραπτώς ότι αθώοι εξακολουθούσαν να κρατούνται. Ωστόσο πέρασαν πολλοί μήνες προτού μπορέσουν αυτοί οι αθώοι να επιστρέψουν στις χώρες τους. Σύμφωνα με τη Λε Μοντ, "ένας αριθμός ανηλίκων βρέθηκε επίσης στο Γκουαντάναμο, μολονότι αυτοί δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με τους Ταλιμπάν". Σήμερα παραμένουν στη φυλακή αυτή 172 κρατούμενοι.
Το Κολαστήριο του Γκουαντάναμο πρέπει να κλείσει άμεσα.
Η μάχη της ελεύθερης ενημέρωσης και πληροφόρησης αποδεικνύεται κομβική την εποχή του νέου Ολοκληρωτισμού.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437   diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου