Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΚΟ

www.enet.gr

Το στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και τυπικά περνάει στον ομώνυμο δήμο. Τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί και από το δήμο η σύμβαση παραχώρησής του. Το επόμενο στρατόπεδο είναι το ζητούμενο στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπάρχουν 8 στρατόπεδα μέσα στον αστικό ιστό του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Ενα, όμως, μόνο από αυτά μπορεί να παραχωρηθεί. Σε όλα τα άλλα εμπλέκεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
Το μοναδικό στρατόπεδο που μπορεί να διαχειριστεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με τα σημερινά δεδομένα, είναι αυτό του «Αντωνίου Ζώη», στο Πανόραμα. Πλήρης φάκελος με τις προτεινόμενες χρήσεις και επικαιροποιημένος θα είναι έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου. Με δεδομένη τη θέση του, όπως εκφράστηκε σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη, «ότι στρατόπεδα που είναι στον αστικό ιστό μπορούν να περάσουν στις τοπικές κοινωνίες», αναμένονται γρήγορα εξελίξεις.

Τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης, όπως αυτά καταγράφονται από το τεχνικό επιμελητήριο και είναι μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα, είναι:
* Το «Μεγάλου Αλεξάνδρου» στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Από τα 210 στρέμματα που καταλαμβάνει, τα 161 έχουν αποδοθεί στο δήμο. Κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων, που ενεργειακά θα υποστηρίζεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι η μεγάλη παρέμβαση που προγραμματίζεται. Παράλληλα με την αναπαλαίωση κτιρίων, προγραμματίζονται δράσεις που αφορούν τη λειτουργία του δήμου. Το πράσινο, καθώς η περιοχή δεν έχει ελεύθερους χώρους, είναι το ζητούμενο της παρέμβασης. Τίποτε από αυτά δεν έγινε γιατί λείπουν οι πόροι.
* Το στρατόπεδο «Ζιάκα» με τα 124 στρέμματά του, στο δημοτικό διαμέρισμα Κορδελλιού του Δήμου Ευόσμου, εμπίπτει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΚΕΔ. Στον ίδιο δήμο είναι και το ενεργό στρατόπεδο «Παπακυριαζή».
* Στην Καλαμαριά είναι δύο στρατόπεδα: το «Κόδρα», στο ωραιότερο σημείο, με ασαφές το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς ιδιώτες έχουν εγείρει αξιώσεις σ' αυτό. Το «Νταλίπη» και ενεργό είναι και δεν είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας να παραχωρηθεί.
* Στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, πέρα από το στρατόπεδο «Αντωνίου Ζώη», που παίρνει το δρόμο της παραχώρησης, υπάρχει και το στρατόπεδο «Παπαπασχάλη». Πριν από τρία χρόνια είχε προταθεί στο δήμο να εκπονήσει μελέτες για να χρησιμοποιηθεί το 50% για οικιστικές δράσεις και το υπόλοιπο να είναι κοινόχρηστος χώρος. Η πρόταση έγινε δεκτή, αλλά συνέχεια δεν υπήρξε.
Το «Καρατάσιου»
* Στο Δήμο Παύλου Μελά, πέραν του ομώνυμου στρατόπεδου είναι και το στρατόπεδο «Καρατάσιου», με πελώρια έκταση. Προτάσεις πολλές για αξιοποίησή του έχουν υπάρξει, μεταξύ των οποίων και η εγκατάσταση της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ που τώρα ασφυκτιά, αλλά ολοκληρωμένη μελέτη δεν έχει συνταχθεί. Φέρεται να ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
* Στο β' διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέσα στο χώρο του λιμανιού είναι το στρατόπεδο «Κακιούση», με τα 140 στρέμματα που καταλαμβάνει. Χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του στρατού.
* Στο α' διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι το «Πεδίον του Αρεως» ή όπως το έχουμε συνηθίσει Γ' Σώμα Στρατού, το οποίο χρησιμοποιείται, κυρίως, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
Σε σχέση με το στρατόπεδο που παραχωρήθηκε, η μελέτη που έχει εκπονηθεί λέει ότι: Από τα κτίρια που σήμερα καταλαμβάνουν 27.890 τ.μ., κατεδαφιστέα κρίνονται τα 11.230 τ.μ. Μένουν 16.660 τ.μ. Τα νέα κτίρια θα εκτείνονται σε 21.250 τ.μ. Το σύνολο της δομημένης επιφάνειας θα είναι 32.899 τ.μ. Προβλέπεται η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης σε 3 ορόφους και με συνολικό χώρο κάλυψης 65.865 τ.μ., με δυναμικότητα χώρων στάθμευσης 2.634 οχημάτων, το οποίο θα συνδιαχειριστεί ο δήμος με το υπουργείο Αμυνας.
Οι δράσεις που προβλέπεται να αναπτυχθούν είναι 22, μεταξύ των οποίων: το νέο δημαρχείο, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά κέντρα, μέσα στα οποία είναι και η ανάδειξη του τεμένους που υπάρχει στο χώρο, Κέντρο Προσφυγικού Ελληνισμού και Μετανάστευσης, χώροι πολλαπλών χρήσεων, εκπαιδευτικά κέντρα και κτίρια αναψυχής.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι η δημιουργία χώρων πρασίνου σε περισσότερα από 200 στρέμματα και σε μια περιοχή που δεν έχει ούτε έναν ελεύθερο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου