Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Η ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

www.enet.gr

Η εκτέλεση του Μπιν Λάντεν, αναμφισβήτητη επιτυχία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και του πρόεδρου Ομπάμα, αποκαλύπτει πως το Πακιστάν παραμένει για την Ουάσιγκτον αίνιγμα άλυτο.
Σ' αυτή την ιστορία υπάρχει το δίχως άλλο παραπληροφόρηση για να προστατευθούν οι πραγματικές πηγές και χίλιες δυο εκδοχές για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες. Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα όμως «ζει κι ωστόσο είναι νεκρός». Ο μύθος του ίσως αποδειχθεί πιο επικίνδυνος από τη φυσική του παρουσία. Αλλά ο γρίφος, που τον κάνουν ακόμα πιο περίπλοκο οι διεργασίες στον μουσουλμανικό κόσμο, είναι άλλος: Ποιος είναι ο ρόλος του Πακιστάν για τη διεθνή ειρήνη και πώς θα αντιμετωπίσει η υπερδύναμη, αλλά και η Δύση γενικότερα, το κράτος αυτό, το γονατισμένο από την οικονομική κρίση, με τις 170 εκατομμύρια ψυχές πληθυσμό, τη διεφθαρμένη εξουσία και το πυρηνικό οπλοστάσιο; Εδώ και μια δεκαετία, η Δύση διοχετεύει δισεκατομμύρια «για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Το Ισλαμαμπάντ έχει προσφέρει πολλά σ' αυτόν. Ωστόσο, από γνωστά - άγνωστα κανάλια, παίζοντας σε δύο ταμπλό. Πάντα διερρήγνυε τα ιμάτιά του πως ο Μπιν Λάντεν κρύβεται στο Αφγανιστάν. Αλλά ο αρχηγός της Αλ Κάιντα δεν εξοντώθηκε στις απόρθητες σπηλιές του Καρακουρούμ ή στα διάσελα των Ιμαλαΐων. Ούτε καν στο Βαζιριστάν, περιοχή - κράτος εν κράτει στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου μόνο πόδι Ταλιμπάν πατάει. Ζούσε και βασίλευε στην καρδιά του Πακιστάν. Στην πλούσια πόλη Αμποταμπάντ, στρατιωτική περιοχή μία ώρα μόλις από το Ισλαμαμπάντ. Το φρούριό του, μισό χιλιόμετρο από στρατιωτική ακαδημία, πολύ κοντά σε τρία διαφορετικά στρατόπεδα συνταγμάτων και στρατιωτική ιατρική μονάδα!

Οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν πιάστηκαν στον ύπνο; Μοιάζει με όπερα μπούφα. Η Ουάσιγκτον επιμένει πως ενήργησε μόνη. Αλλά το ποιος συνεισέφερε τι δεν θα το μάθουμε ακόμα. Οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών - Πακιστάν ποτέ δεν ήταν χειρότερες κι ας έχει η χώρα στο έπακρο φιλοαμερικανό πρόεδρο, τον Ζαρντάρι, τον χήρο της Μπούτο. Αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης υπήρχε ανέκαθεν, παρόλο που ISI (πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες) και CIA συνεργάζονται. Ομως, το παιχνίδι της επιρροής για την μετά τους Αμερικανούς εποχή στο Αφγανιστάν έχει αρχίσει και το Ισλαμαμπάντ, με τρομερό αντιαμερικανικό ρεύμα, πρωτοστατεί. Το Πακιστάν επιχειρεί, λένε, να πείσει το γείτονά του πως οι Αμερικανοί απέτυχαν, για να ενισχύσει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή. Κατά τις δηλώσεις του αρχηγού του Λευκού Οίκου, οι Αμερικανοί θα φύγουν από το Αφγανιστάν ώς το τέλος του 2014.
*Στην περιοχή είναι παρούσες Ινδία, Κίνα, Ρωσία, Ιράν, με μεγάλα συμφέροντα. Η Ουάσιγκτον ανησύχησε εξαιρετικά από τη συνάντηση, αρχές του προηγούμενου μήνα στην Καμπούλ, με ομοτράπεζους το Πακιστάν και τις χώρες αυτές, που, σημειωτέον, δεν επιθυμούν αμερικανική παρουσία στην περιοχή μετά το 2014. Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Πετρέους, το ικανότερο στέλεχος του επιτελείου μετά τον Κόλιν Πάουελ, έχει συναντήσει τρεις φορές από τις 16 Απριλίου τον Αφγανό πρόεδρο Καρζάι. Αντικείμενο των συνομιλιών, στρατηγική συμφωνία για διατήρηση αμερικανικών βάσεων.
Ο tempora!
Μετά το φόνο του αρχηγού της Αλ Κάιντα ακούγονται όλο και δυνατότερα οι φωνές για αποχώρηση των Αμερικανών και από το Πακιστάν. Προσβλέπουν και στην κινεζική παρουσία οι Πακιστανοί. Στη σκακιέρα αυτή όμως οι Αμερικανοί παίζουν πολλαπλά παιχνίδια και ενισχύουν το μέτωπο στο Αφγανιστάν. Η Ουάσιγκτον έχει ορδές πρακτόρων και συμβούλων στο Ισλαμαμπάντ, που χρειάζεται τα δολάρια των Αμερικανών. Από το 2001 η Ουάσιγκτον έχει διαγράψει δισεκατομμύρια από το πακιστανικό εξωτερικό χρέος. Η χώρα παίρνει ετήσια βοήθεια ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την αντιτρομοκρατία. Αρχές 2011 το Κογκρέσο αποδέσμευσε 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό πρωτοφανές, για στρατιωτική βοήθεια και τις κρατικές υποδομές στα επόμενα πέντε χρόνια. Τον Απρίλιο του 2010 διέθεσε 125 εκατομμύρια για επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν στις φυλετικές ζώνες στο Βαζιριστάν. Το ΔΝΤ έσπευσε κι εκεί με βοήθεια μετά τις φετινές πλημμύρες.
Ομως
Ο Χαμίντ Καρζάι είχε υπαινιχθεί συνενοχή του Πακιστάν: «Ο Μπιν Λάντεν κρύβεται στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Αμποταμπάντ» είχε πει πρόσφατα. Δίνοντας άλλη διάσταση, ο αρχηγός των αφγανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωνε: «Το Πακιστάν κρατά ασφαλή τον Μπιν Λάντεν ώστε η Δύση να μην ασχολείται με το πυρηνικό του πρόγραμμα». Οι Αμερικανοί το ανακάλυψαν μέσω Γκουαντάναμο; Για να «δικαιώσουμε» και το κολαστήριο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου