Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ

www.tanea.gr


ΤΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ
Ο εντοπισµός του κρησφύγετου και το δίληµµα της CIAΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ η CIA έλαβε την πληροφορία ότι ο Οσάµα Μπιν Λάντεν µπορεί να κρύβεται στη βίλα της συνοικίας Μπιλάλ στην πόλη Αµποταµπάντ του Πακιστάν – πολύκοντά στη στρατιωτική ακαδηµία,σε µια περιοχή όπου κατοικούν κυρίως απόστρατοι αξιωµατικοί του στρατού – έπειτα από µακροχρόνια παρακολούθηση του έµπιστουαγγελιαφόρου του. Οι δορυφόροι στράφηκαν στο σπίτι, όµως δεν µπόρεσαν να τραβήξουν ούτεµία φωτογραφίατού πλέον καταζητούµενου ανθρώπου στον κόσµο. Λόγω όµως άλλων πληροφοριών αλλά και των δρακόντειων µέτρων ασφαλείας που είχε το σπίτι, οι υπεύθυνοι της CIA θεώρησαν ότι οι πιθανότητες να κρύβεται στο οίκηµα ο αρχηγός της Αλ Κάιντα έφθαναν το 60%-80%. Συζητήθηκαν τα ενδεχόµεναοι επιθέσεις να γίνουν είτε µε βοµβαρδιστικά Β-2 είτε µε πυραύλους Κρουζ από µαχητικά αεροσκάφη, ωστόσο τελικά επελέγη ο συγκεκριµένος επιχειρησιακός τρόπος διότι περιόριζε σηµαντικά την πιθανότητα µεγάλων παράπλευρων απωλειών. Σύµβουλοι του επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα που είχαν πάρει µέρος σε προηγούµενες αποτυχηµένεςαπόπειρες των ειδικών δυνάµεων –όπως το 1980 για την απελευθέρωσητων αµερικανών οµήρων στο Ιράνή το 1993 εναντίον των φυλάρχων της Σοµαλίας στην επιχείρηση «Black Hawk» – τάχθηκαν εναντίον, αλλά ο Πανέτα τόνισεστον Μπαράκ Οµπάµα ότι οι αµερικανικές υπηρεσίες δεν θα συγκέντρωναν άλλες πληροφορίες αν περίµεναν και υπήρχεπάντα ο κίνδυνος ο ΜπινΛάντεν να το σκάσει. Ο Οµπάµα πείστηκε ότι αυτή ήταν η καλύτερη ευκαιρία των ΗΠΑ να βρεθούν δίπλα στον Μπιν Λάντεν από το 2001, όταν οι αµερικανοί στρατιώτες τον είχαν περικυκλώσει στα βουνά της Τόρα Μπόρα αλλά εκείνος τελικά είχε κατορθώσει να διαφύγει.


ΟΙ ΚΟΜΑΝΤΟΣ
Η µυστική οµάδα της ελίτ των σκληραγωγηµένων εκτελεστών
H «ΟΜΑ∆Α ΕΞΙ» των επίλεκτων δυνάµεων του αµερικανικού στρατού που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν υπερηφανεύεται για την αποτελεσµατικότητά της και τηµυστικότητα που τηρεί. Παρά την επιτυχία τους, λοιπόν,κανείς δεν εξεπλάγη όταν αµέσως µετά την επιχείρηση ο επικεφαλής των NavySEALS, αντιναύαρχος Εντουαρντ Ουίντερς, τους έστειλε ένα e-mail όπουτους υπενθύµιζε να κρατήσουν το στόµα τους κλειστό. «Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί µε τηνεπιχειρησιακή ασφάλεια. Η µάχη δεν τελείωσε», έγραψε. Η µονάδα αποτελείται από µερικές εκατοντάδες άνδρες µε έδρα το Νταµ Νεκ της Βιρτζίνια και τα µέλη της αυτοαποκαλούνται «οι σιωπηροί επαγγελµατίες».Συνεργάζονται τόσο συχνά µε τη CIA ώστε τους χαρακτηρίζουν «Πραιτωριανούς της Υπηρεσίας». Παρ’ ότι οι περισσότερες αποστολές της πραγµατοποιούνται στο Αφγανιστάν τα τελευταία τρία χρόνια, τα µέλη της έχουν πραγµατοποιήσει και επιχειρήσεις στην Υεµένη και τη Σοµαλία. Περνούν ιδιαίτερα δύσκολη εκπαίδευση ετών, στηνοποία περιλαµβάνεται και η περίφηµη «∆ιαβολοβδοµάδα»: οι εκπαιδευόµενοικοιµούνται συνολικά τέσσερις ώρες σε πέντε ηµέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων τρέχουν, κολυµπούν σε κρύα νερά και προχωρούν έρποντας µέσα σε λάσπη χωρίς καµία διακοπή. Περίπου το 80% των υποψηφίων δεν τα καταφέρνει.
Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Οι πολλές εκδοχές των Αµερικανών για την επιχείρηση «Τζερόνιµο»
ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ στην αφήγηση της επιχείρησης για την εξουδετέρωση του Μπιν Λάντεν από κυβερνητικά στελέχη είναι µια από τις πιο περίεργες διαστάσεις στην επίθεση των αµερικανών κοµάντος. Ο κωδικός της επιχείρησης ήταν «Τζερόνιµο» από το όνοµα του αρχηγού των Απάτσι που διέφευγε επί πολλά χρόνια τη σύλληψη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ινδιάνικων φυλών στις ΗΠΑ. «Τζερόνιµο Ε.Κ.Ι.Α.» είπε ο αρχηγός των κοµάντος αµέσως µετά τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν (Εnemy Κilled Ιn Αction, δηλαδή εχθρός σκοτώθηκε εν ώρα δράσης). Από εκεί και πέρα υπάρχουν αντικρουόµενες πληροφορίες για όλα. Στην αρχή κυβερνητικοί αξιωµατούχοι είπαν πως τα τρία ελικόπτερα των Navy SΕΑLS δέχθηκαν πυρά από το εσωτερικό του σπιτιού µε αποτέλεσµα να χτυπηθεί ένα από αυτά, αργότερα όµως προέκυψε ότι η πτώση οφειλόταν σε µηχανικό πρόβληµα. Στην πρώτηεκδοχή αναφέρθηκε ότι οικοµάντος δέχθηκαν πυκνά πυράαπό πάνοπλους άνδρες, όµως στην τελευταία περιγραφή σηµειώνεται ότι µόνο ο Aλ Κουβέιτι πυροβόλησε, και µάλιστα λίγες φορές, πριν σκοτωθεί, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις που έχασαν τη ζωή τους, ήταν άοπλοι.Η πρώτη περιγραφή που έκανε ο Λίον Πανέτα, επικεφαλής της CIA και υπεύθυνος για τη συγκεκριµένη επιχείρηση, ήταν ότι ο ηγέτης της Aλ Κάιντα προέβαλε σθεναρή αντίσταση µε το όπλο του, αργότερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι δεν ήταν οπλισµένος αλλάπροέβαλλε αντίσταση, µετά έγινεγνωστό ότι τον πυροβόλησαν επειδή είχε σχετικά κοντά δύο όπλα, ενώ η 12χρονη κόρη του περιέγραψε πως οι Αµερικανοί κοµάντος τον συνέλαβαν χωρίς εκείνος να αντισταθεί και µετά τον σκότωσαν. Επίσης ένα άλλο αδιευκρίνιστο σηµείο είναι πώς ακριβώς µπήκαν οι Αµερικανοί στο κτίριο. Κάποιοι αξιωµατούχοι δήλωσαν ότι κατέβηκαν απότα ελικόπτερα µε σκάλες αλλά ο Λίον Πανέτα είπε ότι χρειάσθηκε να γκρεµίσουν «µερικούς τοίχους» γιανα περάσουν στο κεντρικό κτίριο.

Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Τρεις οικογένειες, 13 δωµάτια, µία αγελάδα και 150 κοτόπουλα...
ΤΡΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ διέµεναν στα 13 δωµάτια του κτιριακού συγκροτήµατος στο Αµποταµπάντ: του Αλ Κουβέιτι, του έµπιστου αγγελιαφόρου του Μπιν Λάντεν, του αδελφού του και ο ίδιος ο αρχηγός της Αλ Κάιντα µε µια απότις συζύγους του και κάποια παιδιά του, ενώ παρούσα ήταν και µια γυναίκα από την Υεµένη η οποία πιστεύεται ότι ήταν η γιατρός του Μπιν Λάντεν που έπασχε από σοβαρά προβλήµατα στα νεφρά. Στη βίλα υπήρχαν φρουροί που δεν άφηναν κανέναν να µπει, ούτε καν τα πιτσιρίκια που ζητούσαν την µπάλα τους όταν έπεφτε στον περίβολο – τους έδιναν 100 ρουπίες για να αγοράσουν καινούργια. Ακόµα και ο γαλατάς που έφερνε τα µπουκάλια µε το γάλα κάθε πρωί δεν χτυπούσε καν το κουδούνι αλλά τα άφηνε έξω από τη µεγάλη πόρτα. Κάθε µέρα κάποιος από τους άνδρες ή τις γυναίκες µε µπούρκα έπαιρναν το κόκκινο βαν και πήγαιναν για ψώνια – µεγάλες ποσότητες τροφίµων, γνωστές µάρκες σαπουνιών και σαµπουάν και πολλά αναψυκτικά. Στην αυλή καλλιεργούσαν έναν λαχανόκηπο και διατηρούσαν δύο βουβάλια, µία αγελάδα και περίπου 150 κοτόπουλα. Οι οικογένειες δεν είχαν πολλά πάρε - δώσε µε τους γείτονες και η ιστορία που είχε πει ο Αλ Κουβέιτι, που εµφανιζόταν µε το όνοµα Αρσάντ Καν, ήταν ότι είχαν βγάλει πολλά χρήµατα από εµπόριοχρυσού, όµως κυκλοφορούσε µια φήµη ότι είχαν βεντέτα µε µια άλλη οικογένεια στην Πεσαβάρ και γι’αυτό αναγκάστηκαν να φύγουν. Στη γειτονιά υπήρχαν και κουτσοµπολιά ότι µπορεί να έκαναν λαθρεµπόριο ναρκωτικών, κάτι που εξηγούσε και τα µέτρα ασφαλείας, διόλου ασυνήθιστο στο Πακιστάν. Η µία από τις συζύγους του Μπιν Λάντεν που βρισκόταν στο σπίτι περιέγραψε στους Πακιστανούς ότι τον τελευταίο καιρό «υπήρχε πρόσβληµα µετρητών», κυρίως λόγω της διάσπασης της αλ Κάιντα και του γεγονότος ότι το µεγαλύτερο κοµµάτι της οργάνωσης το ήλεγχε ο Αϊµάν αλ Ζαουάχρι.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τέλος εποχής στις σχέσεις µε τον «άσπονδο» σύµµαχο των ΗΠΑ
Η ΑΠΟΦΑΣΗ των Αµερικανών να δράσουν µέσα στο πακιστανικό έδαφος χωρίς να ενηµερώσουν νωρίτερα τις πακιστανικές Αρχές εγείρει σηµαντικά νοµικά θέµατα και σύµφωνα µε τον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν αποτελεί παραβίαση της χάρτας του ΟΗΕ για τηνεθνική κυριαρχία. Οι Αµερικανοί µέσω ανώτατων κυβερνητικών αξιωµατούχων ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για να προστατευθεί η µυστικότητα της επιχείρησης, αφήνοντας σαφή υπονοούµενα ότι ο Μπιν Λάντεν δεν θα µπορούσε να παραµένει επί έξι χρόνια στο Αµποταµπάντ και να µην το γνώριζαν µέλη της πακιστανικής κυβέρνησης, των ενόπλων δυνάµεων ή των µυστικών υπηρεσιών οι οποίες είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν για µυστική υποστήριξη στην Αλ Κάιντα. Ακόµα και µετά την επιχείρηση «Τζερόνιµο», πολλά µέλη του Κογκρέσου κατήγγειλαν την κυβέρνηση του Ισλαµαµπάντ για την ανοχή της στους τροµοκράτες και ζήτησαν να γίνουν σηµαντικές περικοπές στην ετήσια βοήθεια που δίνουν οι ΗΠΑ στο Πακιστάν, ύψους περίπου 1,3 δισ. δολαρίων. Και οι δύο πλευρές διεξάγουν έρευνες – οι Αµερικανοί προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν κάποιοι πακιστανοί αξιωµατούχοι γνώριζαν και η πακιστανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέλει να µάθει εάν ο Μπιν Λάντεν είχε οποιαδήποτε υποστήριξη από στελέχη της για τη διαµονή του στο Μπιλάλ. Οι κάτοικοι του Αµποταµπάντ, βέβαια, σπεύδουν έξω από τη βίλα για να δουν το µέρος όπου έµενε, σχεδόν δίπλα τους, ο περιβόητος τροµοκράτης. Ειδικοί όµως στη διεθνή νοµοθεσία θεωρούν ότι δηµιουργούνται εύλογα ερωτήµατα για τη νοµιµότητα της όλης επιχείρησης – παρ’ ότι ο νόµος που ενέκρινε το Κογκρέσο µετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεµβρίου παραχωρεί στον αµερικανό πρόεδρο διευρυµένες εξουσίες για δράση εναντίον τροµοκρατών, η νοµιµότητα της δολοφονίας του Μπιν Λάντεν από τους κοµάντος δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς νοµιµότητας, υποστηρίζουν επιφανείς νοµικοί τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου