Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

www.tanea.gr/


Εκατομμύρια δολάρια θα στείλουν στους αντάρτες της Λιβύης οι δυτικές συμμαχικές χώρες αλλά και ορισμένες αραβικές για να βοηθήσουν τον ένοπλο αγώνα κατά του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1969.

Η αμερικανική κυβέρνηση ευελπιστεί να έλθει σε συμφωνία με το Κογκρέσο για να εκταμιευθεί ένα σημαντικό ποσό χρημάτων για να αντιμετωπισθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Λιβύη, αλλά θα αποτελούν ένα μικρό ποσοστό από τα 30 και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία του καθεστώτος του Καντάφι, τόνισε σήμερα ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής Γερουσίας.


Από την ημέρα που οι ΗΠΑ επέβαλαν τις κυρώσεις κατά της Τρίπολης έχουν δεσμεύσει ποσά πιστωτικών λογαριασμών που φθάνουν τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα πως έθεσαν στο στόχαστρό τους μία επενδυτική εταιρεία στο Λονδίνο και μία αλγερινή επιχείρηση χόλντινγκ στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά του λιβυκού καθεστώτος.

Οι αμερικανικές αρχές εντόπισαν την επενδυτική εταιρεία Dalia Advisory, με έδρα το Λονδίνο και την Lafico Algeria Holdings ως επιχειρήσεις ιδιοκτησίας του Καντάφι.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως οι δύο επιχειρήσεις ελέγχονται από την Λιβυκή Αρχή Επενδύσεων (LIA) και της Λιβυκής Εταιρείας Ξένων Επενδύσεων (Lafico), δύο
κρατικά ταμεία επενδύσεων της Λιβύης.

Κατά συνέπεια, τονίζει το αμερικανικό υπουργείο, εμπίπτουν στην πρόνοια του πλαισίου οικονομικών κυρώσεων που άρχισε να εφαρμόζει από τον περασμένο Φεβρουάριο η Ουάσιγκτον κατά του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει πως το κρατικό δίκτυο ραδιοτηλεόρασης της Λιβύης ελέγχεται επίσης από το κράτος και κατά συνέπεια εμπίπτει στις διατάξεις των κυρώσεων.

Είναι «απολύτως προφανές ότι η στρατιωτική επιλογή στη Λιβύη έχει όρια» δήλωσε στη Ρώμη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε, προτείνοντας τη βοήθεια της Γερμανίας για την ανοικοδόμηση της χώρας.

«Μια πτυχή είναι απολύτως προφανής, αυτή είναι ότι η στρατιωτική δράση έχει τα όριά της και ότι μια διαρκής και πειστική λύση μπορεί να βρεθεί μόνον με μια πολιτική διαδικασία» δήλωσε ο Βέστερβελε, ορίζοντάς την σε τρεις φάσεις: σύνταγμα, δημοψήφισμα και στη συνέχεια εκλογές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, ο Βέστερβελε χαιρέτισε το γεγονός ότι το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των λίβυων αντικαθεστωτικών, ορισμένα μέλη του οποίου συνάντησε στη Ρώμη, δείχνει να συμμερίζεται τις απόψεις αυτές.

Παράλληλα ο ιταλός ομόλογός του Φράνκο Φρατίνι συμπλήρωσε σε δηλώσεις που έκανε κατά τη λήξη της συνόδου στη Ρώμη ότι μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να επιτευχθεί σε μερικές εβδομάδες.

Ο ίδιος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Τουρκία πρότεινε την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός σε διάστημα επτά ημερών, σημειώνοντας ωστόσο αμέσως ότι η φιλόδοξη αυτή πρόταση δεν υιοθετήθηκε.

Περισσότερες από μια ντουζίνα βόμβες διασποράς, που πυροδοτήθηκαν από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, εξερράγησαν τη νύχτα στο έδαφος της Τυνησίας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές ασφαλείας της χώρας, κοντα στη συνοριακή πόλη της Ντεχίμπα, που εδώ και μια εβδομάδα έχει περιέλθει στο πεδίο των συγκρούσεων με τους αντικαθεστωτικούς καθώς τα κυβερνητικά στρατεύματα της Λιβύης καταδιώκουν τους αντάρτες στη Δυτική Οροσειρά.

Κάτοικος της Ντεχίμπα είπε ότι μια ρουκέτα εξερράγη κοντά στη δεξαμενή ύδατος, που τροφοδοτεί την πόλη με πόσιμο νερό.

Βολές από το πυροβολικό του στρατού της Λιβύης έπληξαν αρκετές φορές την περασμένη εβδομάδα περιοχές μέσα η τριγύρω από την Ντεχίμπα, καθώς οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι προσπαθούν να επανακτήσουν τον έλεγχο ενός κομβικού περάσματος στα σύνορα με την Τυνησία, από τους αντάρτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου