Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΛΟΙΟ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΣΗ ΣΥΡΙΑΣ

www.tanea.gr

Εκατοντάδες Σύροι στρατιώτες πραγματοποίησαν έφοδο τη νύχτα στο προάστειο Σάκμπα της Δαμασκού, εισβάλλοντας σε σπίτια και προβαίνοντας σε συλλήψεις.

«Πριν φθάσουν εδώ, διέκοψαν τις τηλεπικοινωνίες. Δεν υπήρξε αντίσταση. Οι διαδηλώσεις στη Σάκμπα ήταν ειρηνικές. Δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν τα ξημερώματα στην περιοχή Σάκμπα κοντά στη Δαμασκό από άνδρες των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και από το στρατό.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν συλλήψεις τα ξημερώματα. Είχαν λίστες με τα ονόματα ατόμων που καταζητούσαν και πραγματοποίησαν εφόδους στα σπίτια» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τμήματα του στρατού της Συρίας με τη συνοδεία αρμάτων μάχης ενίσχυσαν τον κλοιό της πολιορκίας σε δύο πόλεις, που πρωταγωνιστούν εδώ και έξι εβδομάδες στην αιματοβαμμένη εξέγερση του λαού ενάντια στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ- Άσαντ.


Βαριά άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα του στρατού αναπτύχθηκαν γύρω από την πόλη Ραστάν, ενώ τμήματα του στρατού έστησαν σημεία ελέγχου στις συνοικίες που διαμένουν Σουνίτες στην πόλη Μπάνιας, λίγες μόνο ημέρες μετά το αιματοκύλισμα με τους δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές που προκάλεσε η 4η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, υπό τη διοίκηση του αδερφού του προέδρου Άσαντ, Μαχέρ, στην πόλη Ντεράα, στο νότο, όταν άνοιξε πυρ με πολυβόλα και όλμους κατά του άοπλου πλήθους.

Οι διαδηλώσεις στη Συρία που ακολούθησαν το ντόμινο των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο και τη Βόρεια Αφρική, ενώ αρχικά περιορίζονταν σε αιτήματα που είχαν να κάνουν με μεταρρυθμίσεις και καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς, γρήγορα πήραν τη μορφή καθολικής εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ και υπέρ της εκδημοκρατικοποίησης της χώρας.

Ο πρόεδρος Άσαντ προτίμησε να αντιδράσει σπασμωδικά με κινήσεις βίαιης καταστολής της εξέγερσης, που έχουν προκαλέσει, μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων, το θάνατο περισσοτέρων από 560 πολιτών σύμφωνα με τους ακτιβιστές για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα, αλλά και την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας για τη σφαγή των αμάχων που εκφράστηκε ήδη αυτή την εβδομάδα με μια πρώτη σειρά
κυρώσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η προσπάθεια του καθεστώτος να αποπροσανατολίσει το κίνημα των διαδηλωτών με τη μορφή κάποιων περιορισμένων μεταρρυθμίσεων εξόργισε ακόμα περισσότερο τους εξεγερμένους που επανήλθαν με το αίτημα πλέον της απομάκρυνσης του  Άσαντ από την εξουσία.

Ο Άσαντ που ανήκει στη μειονότητα των Αλαουϊτών κυβερνάει εδώ και 11 χρόνια τη χώρα καθώς διαδέχτηκε στην εξουσία τον πατέρα του Χαφέζ που κυβέρνησε επί 30 χρόνια της Συρία.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι οργανώσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την περασμένη Παρασκευή άντρες των μυστικών υπηρεσιών του στρατού σκότωσαν τουλάχιστον 17 διαδηλωτές στην πόλη Ραστάν, ενώ περίπου 50 τοπικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπαάθ, παραιτήθηκαν μετά από αυτή τη σφαγή άοπλων πολιτών.

Τα τεθωρακισμένα του στρατού χθες πήραν θέσεις γύρω και μέσα στην πόλη Ραστάν μετά την απόρριψη από τους κατοίκους της πόλης της, πρότασης του υψηλόβαθμου στην ιεραρχία στελέχους του κόμματος Μπαάθ, Σόμπχι Χάρμπ, που πρότεινε να του παραδώσουν μερικές εκατοντάδες αντικαθεστωτικών συμπολιτών τους με αντάλλαγμα να παραμείνουν τα άρματα μάχης έξω από την πόλη τους.

Στην πόλη Μπανιας ο στρατός έστησε φυλάκια ελέγχου που διαχωρίζουν τις γειτονιές των Σουνιτών από αυτές των Αλαουϊτών ενώ ήδη προχώρησαν προληπτικά στις συλλήψεις 10 Σουνιτών αντικαθεστωτικών προκειμένου να εκφοβίσουν τους διαδηλωτές.

Οι νέες κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για αύριο μετά την καθιερωμένη προσευχή δημιουργούν μεγάλο πονοκέφαλο στο καθεστώς που με την ανάπτυξη στρατευμάτων μέσα στις πόλεις θέλει να περάσει το μήνυμα στο λαό ότι είναι αποφασισμένο για όλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου