Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

www.tanea.gr

Οσοι έχουν αντιμετωπίσει το Wikileaks με επιφύλαξη, το αδικούν. Οι πληροφορίες που δημοσιοποιεί, προερχόμενες από απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών, έχουν συμβάλει στη διαφάνεια και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, με τον ίδιο τρόπο που συμβάλλει η καλά τεκμηριωμένη ερευνητική, αποκαλυπτική δηµοσιογραφία. Το δηµόσιο συµφέρον είναι προφανές ότι προάγει και η δηµοσίευση στο Wikileaks ενός σχετικώςπρόσφατου τηλεγραφήµατος της αµερικανικής πρεσβείας στη Σόφια. Στο απόρρητο αυτό έγγραφο, αµερικανοί διπλωµάτες µιλούν για έλλειψη διαφάνειας και, κυρίως, για παράκαµψη των µέτρωνασφαλείας στηλειτουργία του πυρηνικού σταθµού στο Κοζλοντούι, µόλις 250 χιλιόµετρα από τα σύνορα της χώρας µας.

Λίγο καιρόπροτού συνταχθεί το τηλεγράφηµα, ένας ερευνητής που εργάστηκε στο συγκεκριµένοεργοστάσιοείχε καταγγείλει, µε συνέντευξή του σε γερµανική εφηµερίδα, σοβαρήπαράλειψη ασφαλείας, που µπορούσε να προκαλέσει πρόβληµα ανάλογο αυτού που προέκυψε στη Φουκουσίµα. Τότε, όµως, ελάχιστοι έδωσαν σηµασίακαι στη χώρατου τον αποκαλούσαν πράκτορα και συνωµότη.
Η αποκάλυψη της ολιγωρίας στον τοµέα ασφαλείας του Κοζλοντούι απότο Wikileaksκαι η καταστροφήπου στο µεταξύ συνέβη στην Ιαπωνίααναζωπυρώνουν την απειλήπιθανού πυρηνικού ατυχήµατος στηνπεριοχήµας. Επιβεβαιώνοντας ότι οι έως σήµερα φόβοι για την ασφάλειατου συγκεκριµένου εργοστασίου δεν ήταν θεωρητικοί. Οτι το πρόβληµα ήταν, και συνεχίζει να είναι, πραγµατικό.
Ο βούλγαροςερευνητής πουεγκαίρως είχε προειδοποιήσει για τα κενά και την ελλιπή κουλτούρα ασφαλείας της πυρηνικής βιοµηχανίας, επιβεβαιώνει τους φόβους στη συνέντευξη που παραχωρεί σήµερα στα «ΝΕΑ» (ΣΕΛ. 29). Η µυστικότητα, η έλλειψη διαφάνειας, σε συνδυασµό µε τις παραλείψεις ασφαλείας και την πιθανότηταατυχήµατος ακόµα και από απροσδόκητη φυσική καταστροφή – όπως συνέβη στην Ιαπωνία – είναι παράγοντες που, δικαίως, τροφοδοτούν τις επιφυλάξεις.
Επιφυλάξεις δικαιολογηµένες. Εναπυρηνικό ατύχηµα τύπου Τσερνόµπιλ ή Φουκουσίµα, αλλά ακόµακαι µικρότερου επιπέδου, θα έχειτεράστιες συνέπειες γιατο περιβάλλον και τηζωή σε ολόκληρη τη Βαλκανική – και ακόµα παραπέρα. Ηδηη ΕυρωπαϊκήΕνωση έχει εκφράσει την ανησυχία της. Εως το 2006 η βουλγαρική κυβέρνησηέκλεισε τέσσερις µονάδες τουεργοστασίου για λόγους ασφαλείας, ήταν προϋπόθεση για την εισδοχή της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.
Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δηµοσιότητας µέσω Wikileaks υποχρεώνουν την ελληνική κυβέρνηση να εντείνει την προσοχή της και να συνεχίσει τις παραστάσεις ανησυχίας προς τις αρµόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Κοζλοντούι πρέπει να κλείσει. Ο πυρηνικός τρόµοςπάνω από τηνπεριοχή της ΝοτιοανατολικήςΜεσογείουπρέπει να εκλείψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου