Κυριακή 29 Μαΐου 2011

«Θα τελειώσουµε τη δουλειά»

http://www.tanea.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι µεταφέρει τις απόψεις του για «τη δικτατορία των αριστερών δικαστών» στον άφωνο Μπαράκ Οµπάµα. Αριστερά, ο Νικολά Σαρκοζί
Διπλωµατική εµπλοκή της Μόσχας στη Λιβύη µε πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον και του Παρισιού προέκυψε στηχθεσινή, δεύτερη και τελευταίαηµέρα της Συνόδου Κορυφής του G8, ενώ Ουάσιγκτον και Παρίσι δεσµεύτηκαν να «τελειώσουν τη δουλειά» στη Λιβύη, όπως δήλωσε ο Μπαράκ Οµπάµα. Η Μόσχατάχθηκε για πρώτη φοράυπέρ της αποµάκρυνσης τουΜουαµάρ Καντάφι απότην εξουσία και δέχθηκε να αναλάβει ρόλο διαµεσολαβητή µε τον λίβυο δικτάτορα. Ο ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι ο απεσταλµένος του Μιχαήλ Μαργκέλοφ θα µεταβεί στη Βεγγάζη για να συνoµιλήσει µε τους εξεγερµένους.

Οι εξεγέρσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο αµερικανός πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα µε τον γάλλο πρόεδρο και οικοδεσπότη της Συνόδου Νικολά Σαρκοζί, κατά την οποία υπήρξαν αµοιβαίες διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της NATOϊκής επέµβασης στη Λιβύη έως την ανατροπή του Μουαµάρ Καντάφι.

Οι οκτώ ηγέτες εξέφρασαν στην κοινή ανακοίνωσή τους τον αποτροπιασµό τους για την αιµατηρή καταστο λή που επιφύλαξε στους άµαχους διαδηλωτές το καθεστώς Αλ Ασαντ στη Συρία και ζήτησαν τον άµεσο τερµατισµό της βίας. Για το θέµα της Συρίας υπήρξαν, ωστόσο, διαφωνίες.

Σύµφωνα µε το πρακτορείο Ρόιτερ, οι Οκτώ απέφυγαν στο τελικό ανακοινωθέν οποιαδήποτε αναφορά στην πιθανότητα σύγκλησης του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως προέβλεπε το προσχέδιο. Οι οκτώ ηγέτες συµβιβάστηκαν σε µια γενικόλογη αναφορά «επιπλέον κυρώσεων», η οποία αποτυπώνει τις επιφυλάξεις της Ρωσίας.

Η Σύνοδος του G8, που φιλοξενήθηκε στο γαλλικό θέρετρο του Ντοβίλ, ολοκληρώθηκε µε την έγκριση ενός πακέτου ενίσχυσης 40 δισεκατοµµυρίων δολαρίων προς την Αίγυπτο και τη Τυνησία, τους δύο πρωτοπόρους της Αραβικής Aνοιξης.

«Οι αλλαγές που δροµολογούνται στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική είναι ιστορικές και έχουν τη δυναµική να ανοίξουν την πόρτα στο είδος της αλλαγής που συντελέστηκε στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη µετά το τέλος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Το περιθώριο της διήµερης Συνόδου χρωµατίστηκε από τα παράπονα του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς τον Μπαράκ Οµπάµα για το δικαστικό σύστηµα της χώρας του, αλλά και τα θερµά συγχαρητήρια των συναδέλφων τού Νικολά Σαρκοζί προς την εγκυµονούσα σύζυγο του γάλλου προέδρου Κάρλα Μπρούνι. «Παρουσιάσαµε τη µεταρρύθµιση της Δικαιοσύνης.

Για µας είναι θεµελιώδες, γιατί αυτή τη στιγµή έχουµε περίπου µια δικτατορία δικαστών της Αριστεράς» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός στον ελαφρώς έκπληκτο αµερικανό πρόεδρο που δεν απάντησε. «Μου έκαναν 31 δίκες και αθωώθηκα σε όλες» είπε ακόµη στον συνοµιλητή του, σε έναν µονόλογο που κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάµερες και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ιταλία, η οποία έκανε λόγο για εθνική ντροπή. Το θέµα πάντως που κυριάρχησε παρασκηνιακά ήταν αυτό της διαδοχής του Ντοµινίκ Στρος-Καν στο Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν δεδοµένη την τοποθέτηση της γαλλίδας υπουργού Οικονοµικών Κριστίν Λαγκάρντ στο τιµόνι του ΔΝΤ µετά τη δήλωση υποστήριξης της αµερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προς το πρόσωπό της. Από την ατζέντα της Συνόδου δεν θα µπορούσε να λείπει το θέµα της πυρηνικής ασφάλειας και της πορείας της παγκόσµιας οικονοµίας. Το ανακοινωθέν αποπνέει αισιοδοξία για την ανάκαµψη της οικονοµίας.


Πακέτο 40 δισ. δολαρίων θα διατεθεί για την ανασυγκρότηση Αιγύπτου και Τυνησίας

«Πρέπει να αποχωρήσει»

«Ναι, είµαστε έτοιµοι να το παραδεχθούµε...

πρέπει να φύγει από την εξουσία, έχει χάσει τη νοµιµότητά του», δήλωσε για τον μουαµάρ Καντάφι ο ρώσος υφυπουργός εξωτερικών Σεργκέι Ριάµπκοφ (φωτογραφία)

υποστηρίζοντας πάντως ότι η κατάσταση στη Συρία είναι «τελείως διαφορετική».


Η ελληνική κρίση στο µικροσκόπιο

Να κάνει περισσότερα για να βγει από την κρίσηζητάει από την ελλάδα η Οµάδα των Οκτώ.«πολλοί ηγέτες εξέφρασαν τηνάποψη πως η ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη µεταρρύθµιση του φορολογικού τηςσυστήµατος καιότι πρέπει νασυνεργαστεί µετο ∆ΝΤ σε αυτό το ζήτηµα», δήλωσε ο ΤεστούροΦουκουγιάµα, µέλος της ιαπωνικής αντιπροσωπείας. από την πλευρά του ο πρόεδρος της ε.ε. Χέρµαν βαν Ρόµπαϊ (φωτογραφία) παρείχεδιαβεβαιώσεις ότι η ευρώπη «δεν θα αφήσει το ευρώ να πέσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου