Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΞΑΝΑΒΑΖΟΥΝ ΣΥΝΟΡΑ

www.tanea.gr

Πλήγµα µε ονοµατεπώνυµα – του Νικολά Σαρκοζί και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι – δέχτηκε χθες η Συνθήκη Σένγκεν, καθώς η Κοµισιόν, υπακούοντας στα κελεύσµατα των δύο ανδρών, ανακοίνωσε ότι αφήνει τη δυνατότητα στα κράτη - µέλη να επαναφέρουν, εφόσον κριθεί απαραίτητο, τους ελέγχους διαβατηρίων στα εθνικά τους σύνορα. Η ανακοίνωση της αρµόδιας επιτρόπου Σεσίλια Μάλστροµ αποτελεί βόµβα στα θεµέλια µιας από τις µεγαλύτερες κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτής της ελεύθερης διακίνησης. Για να γίνει κοινοτική πολιτική µια πρόταση της Κοµισιόν θα πρέπει να υιοθετηθεί κατά πλειοψηφία από το Συµβούλιο. Η µάχη θα είναι µεγάλη αλλά πίσω από την ανακοίνωση κρύβεται ο κίνδυνος οι Ελληνες να γίνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, καθώς τα κράτη - µέλη θα µπορούν να απαιτούν την επίδειξη διαβατηρίου όταν οι πολίτες προέρχονται από χώρες που θεωρείται ότι δεν έχουν επαρκείς ελέγχους στα σύνορα µε τρίτες χώρες. ο ΝΤΟΜΙΝΙΚ-στροσ ΚΑΝ µιλάει πολύ. Το αποτέλεσµα είναι εκρηκτικό, καθώς οι δηλώσεις του επικεφαλής του ∆ΝΤ ότι η κυβέρνηση επιθυµούσε την παρέµβαση του ∆ΝΤ πολύ πριν αποφασιστεί ο µηχανισµός στήριξης έχουν προκαλέσει σάλο και άγρια κόντρα της κυβέρνησης µε τη Ν.∆. Στο Μαξίµου είναι ιδιαίτερα δυσαρεστηµένοι από τη στάση του Στρος Καν και δεν την θεωρούν ανεξάρτητη από το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ∆ΝΤ θέλει να είναι υποψήφιος στις επόµενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και επιχειρεί να βγάλει το ελληνικό πρόβληµα από πάνω του.

ολ’ ΑΥΤΑ, όµως, αποτελούν βούτυρο στο ψωµί της Ν.∆., η οποία κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, κάνοντας λόγο για «πολιτικό κόλαφο του Πρωθυπουργού». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε µιλώντας για «λιποταξία» της Ν.∆. µπροστά στο πρόβληµα του χρέους, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες για µυστικές διαβουλεύσεις µε το ∆ΝΤ. ΣΑΝ ΝΑ Μην έφταναν όλ’ αυτά, λάδι στη φωτιά του λαϊκού αισθήµατος για τα προνόµια των βουλευτών που διατηρούνται εν µέσω κρίσης έριξε η αξίωση συνταξιούχων βουλευτών να αυξηθούν οι απολαβές τους αναδροµικά. Το αίτηµα καταδίκασαν σύσσωµες οι πολιτικές δυνάµεις, ενώ ο υπουργός Οικονοµικών διεµήνυσε ότι δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ευρώ. Για το θέµα θα υπάρξει και σχετική νοµοθετική ρύθµιση.

ΑΚΟΜΑ δεν ήρθε η τρόικα και άρχισε να ανακοινώνει στους συνοµιλητές της τη λίστα µε τις απαιτήσεις της. Πρώτος αποδέκτης έγινε χθες η γενική γραµµατέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά ∆ρέττα, η οποία άκουσε από το κλιµάκιο των τροϊκανών να θέτει βέτο στην επιχορήγηση του ΟΑΕ∆ µε 700 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισµό και να ζητά νέα µέτρα για να αντιµετωπιστούν τα ελλείµµατα των ασφαλιστικών ταµείων.

Κι ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ. Για την Πορτογαλία.

Η οποία κλείδωσε τη συµφωνία µε την τρόικα για την παροχή δανείου ύψους 78 δισ. ευρώ, καθώς φαίνεται ότι το πρόγραµµά της θα είναι ηπιότερο από το ελληνικό. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες έσπευσε µάλιστα να ανακοινώσει ότι δεν θα περικοπούν ο 13ος και 14ος µισθός ούτε οι αποδοχές των δηµοσίων υπαλλήλων, ενώ η Κοµισιόν επισηµαίνει ότι δεν υπάρχουν δύο µέτρα και δύο σταθµά. Ωστόσο πρέπει να θυµίσουµε ότι η Πορτογαλία έχει πάρει µέτρα σκληρής λιτότητας όλα τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου