ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Εφόδους πραγματοποίησε χθες ο συριακός στρατός σε πόλεις της χώρας, προβαίνοντας στη σύλληψη εκατοντάδων πολιτών, σε μία προσπάθεια να καταπνίξει την εξέγερση κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, μία ημέρα αφότου ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης Ντεράα, λίκνο του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας.
Αναζητώντας άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν την Κυριακή σε κατοικίες στην παλιά πόλη της Ντεράα, μία ημέρα αφότου ίλη τεθωρακισμένων, υπό τη διοίκηση του αδελφού του Μπασάρ αλ Ασαντ, Μαχέρ, είχε βομβαρδίσει τη συνοικία.
Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA ανακοίνωσε χθες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν πέντε ελεύθερους σκοπευτές, που έβαλλαν κατά περαστικών, καθώς και δέκα άλλους διαδηλωτές. Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό όργανο, ο στρατός συνέλαβε 499 υπόπτους «τρομοκράτες». Δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων.
Από τη μεριά τους, οι Σύροι διαδηλωτές αρνούνται ότι διαθέτουν οπλισμό, υποστηρίζοντας ότι οι διαμαρτυρίες τους είναι αυστηρά ειρηνικές, έχοντας στόχο το μπααθικό καθεστώς που ήδη μετρά 48 χρόνια στην εξουσία. Προβεβλημένοι ακτιβιστές υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων συνελήφθησαν χθες στις πόλεις Καμλισί και Ρακά, στα ανατολικά της χώρας, αλλά και σε προάστια της Δαμασκού. Οι περισσότεροι από αυτούς σύμφωνα με το δημοκρατικό κίνημα, συμμετείχαν απλά σε διαδηλώσεις, χωρίς να είναι μέλη αντικαθεστωτικών οργανώσεων.
Οι κάτοικοι πολλών συριακών πόλεων συνέχισαν τις διαμαρτυρίες, παρά την απειλή συλλήψεων και την αιματηρή αντίδραση του καθεστώτος, που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 560 ανθρώπους, σύμφωνα με οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Στην πόλη Χομς, στο κέντρο της χώρας, χιλιάδες διαδήλωσαν την Κυριακή φωνάζοντας αντικαθεστωτικά συνθήματα, ενώ στο Ραστάν, στα βόρεια της Συρίας, 17 θύματα των πυρών του στρατού κηδεύθηκαν την Κυριακή.
Οι 17 νέοι αυτοί «μάρτυρες» έχασαν τη ζωή τους αφού άνδρες της μυστικής αστυνομίας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδήλωσης, στην οποία αναγνώστηκαν τα ονόματα 50 παραιτηθέντων μελών του κόμματος Μπάαθ. Σημάδια δυσαρέσκειας έκαναν, όμως, την εμφάνισή τους στις τάξεις των αξιωματικών του στρατού, που ανήκουν στη μουσουλμανική αίρεση των Αλεβιτών, στην οποία ανήκει και η οικογένεια Ασαντ.
Φόνος στρατιώτη
Στο μεταξύ, δύο χιλιάδες Κούρδοι κάτοικοι του χωριού Καρμπαουί, κοντά στην πόλη Καμλισί, παραβρέθηκαν την Κυριακή στην κηδεία του 20χρονου κληρωτού στρατιώτη Αχμαντ Φάναρ Μουσταφά, ο πατέρας του οποίου κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας για τη δολοφονία του γιου του, λόγω της άρνησης του 20χρονου Κούρδου στρατεύσιμου να πάρει μέρος στις αστυνομικές επιχειρήσεις. Ο πατέρας του άτυχου Κούρδου δεν επέτρεψε στον κυβερνήτη της επαρχίας να παραστεί στην κηδεία.
Στην Ντεράα, όπου ξέσπασαν για πρώτη φορά οι διαδηλώσεις στις 18 Μαρτίου, αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι δεκάδες νέοι διέφυγαν στην πόλη Ράμθα της Ιορδανίας, σε μία προσπάθεια να ξεφύγουν από τον στρατό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου