Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

www.ethnos.gr

Σχεδόν οι μισές ράβδοι ελέγχου στον αντιδραστήρα 5 του Κοζλοντούι, στον οποίο καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάζουν ρωγμές και πρόκειται να αντικατασταθούν, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του μοναδικού πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας.

Οι ρωγμές ή «μηχανικά ελαττώματα», όπως τους περιέγραψαν οι Βούλγαροι υπεύθυνοι, εντοπίστηκαν στη διάρκεια ελέγχου κατά τον ανεφοδιασμό του αντιδραστήρα με πυρηνικά καύσιμα. Η ανακοίνωση διαβεβαιώνει πάντως ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας. Αναφέρει επίσης ότι το πρόβλημα δεν επηρεάζει το σχέδιο για την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα στις αρχές Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα τα επίπεδα ραδιενέργειας είχαν αυξηθεί μέσα στο κέλυφος του ίδιου αντιδραστήρα, όχι όμως και έξω από το κτίριο.

Την ίδια ώρα, στην Ιαπωνία, η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco εντόπισε κάποιο πρόβλημα σε μία από τις βαλβίδες του πυρηνικού εργοστάσιου της στο κεντρικό τμήμα της χώρας, που χρησιμοποιείται για τη διοχέτευση νερού στους αντιδραστήρες. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Κιότο, η εταιρεία δεν αναμένει να υπάρξει διαρροή ραδιενεργών ουσιών από το πυρηνικό εργοστάσιο του Κασιουαζάκι Καρίουα στην περιφέρεια Νιγκάτα.
Σε μια διαφορετική εξέλιξη, η εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Chubu Electric Power Co ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει σε δύο με τρία χρόνια τα βήματα που πρέπει να κάνει για την προστασία του πυρηνικού της σταθμού στη Χαμαόκα από ένα τσουνάμι παρόμοιο με αυτό που έπληξε τη βορειοανατολική Ιαπωνία τον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου