Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

/www.tanea.gr

Για κάποιον που αποφάσισε να ειδικευτεί στην οφθαλµιατρική για να µη βλέπει πολύ αίµα, ο Μπασάρ αλ-Ασαντ φαίνεται να έχει ξεπεράσει τους φόβους των φοιτητικών χρόνων. Το κίνηµα της διαµαρτυρίας στη Συρία µετρά περισσότερους από 500 νεκρούςσε ενάµιση µήνα και ο πρόεδρος θυµίζει όλο και περισσότερο ότι είναι γιος του πατέρα του. Το 1982 ο Χαφέζ αλ-Ασαντ έπνιξε στο αίµα τηνεξέγερση των Αδελφών Μουσουλµάνων στην πόλη Χαµά, µε τους νεκρούς να υπολογίζονται ανάµεσα στις 15.000 και τις 25.000. Είναι µία από τιςπιο σκοτεινές σελ ίδες της σύγχρονηςιστορίας µιαςχώρας που τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έχει συνδέσει τη µοίρα της µε τη µοίρα µιας οικογένειας.

Ο Χαφέζ ήταν το µοναδικό παιδί µιας πάµφτωχης οικογένειαςΑλεβιτών που πήγε σχολείο. Στα 16 του χρόνια έγινε µέλος του Μπάαθ. Ηταν η εποχή που η Συρία απαλλασσόταν από τους γάλλους αποικιοκράτες και ο αραβικός εθνικισµός έβρισκε την έκφρασή του σε ένα κόµµα που υποσχόταν λαϊκό κράτος και σοσιαλιστική οικονοµία.Οταν το 1961 τελείωσε τοπείραµα τηςΗνωµένης Αραβικής ∆ηµοκρατίαςέπειτα από µόλις τρία χρόνια συνύπαρξης µε την Αίγυπτο, ο Χαφέζ αλ-Ασαντ ήταν ένας αξιωµατικός τηςπολεµικής αεροπορίας που είχεαγωνιστεί υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας από το Κάιρο. ∆υο χρόνια αργότερα θα σχεδίαζε µεάλλα στελέχη του κόµµατος το πραξικόπηµα που θα έφερνε το Μπάαθ στην εξουσία. Θα χρειαζόταν ακόµη ένα πραξικόπηµα – εσωτερικό αυτή τη φορά – και οι απαραίτητεςεκκαθαρίσεις για να βρεθεί ο Χαφέζ στο αξίωµα που θα διατηρούσε επί τριάντα χρόνια.

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ της δυναστείας µπήκαν το 1970. Ο πρωτότοκος γιος Μπαζίλήταν ο«φυσικόςδιάδοχος». Ο θάνατός του απότροχαίο το 1994 άφησεένα κενό πουκλήθηκε να καλύψειο Μπασάρ, αφήνοντας τη ζωήστο Λονδίνο. Οταν ο Χαφέζ αλ-Ασαντ άφησετην τελευταία τουπνοή τον Ιούνιο του 2000, πολλοίέβλεπαν στονΜπασάρ τον µεταρρυθµιστή που είχε ανάγκη η Συρία. Η δυτικοτραφής σύζυγος ΑΣµά φαινόταν να είναι η ιδανική πρώτη κυρία.Εντεκα χρόνια µετά, µοιάζει περισσότεροµε ένα άλλοθι. Ο Μπασάρ έκανε λιγότερα και απότα ελάχιστα πουήλπιζαν οι επικριτές του καθεστώτος. Το µεταρρυθµιστικό κύµα περιορίστηκε στην ιδιωτικοποίηση µερικών τραπεζών κι ένα είδος εθελούσιας εξόδου από τον στρατό, µε το οποίο ο Μπασάρφιλοδοξούσε να απαλλαγεί από τηνπαλιά φρουρά του καθεστώτος.

Το µεγαλύτεροπρόβληµα για τον Μπασάρ ωστόσο δεν είναι οι παλιοί σκληροπυρηνικοί. Οπως συµβαίνει σε πολλούς, τοπρόβληµα βρίσκεται στην ίδια του την οικογένεια. Ο Μπασάρ φαίνεται να είναι δέσµιος ενός στενού οικογενειακού πυρήνα, µιας µητέρας που φέρει την ιδιότητα της επικεφαλής τουοικογενειακού συµβουλίου, µιας αυταρχικής αδελφής που δεν βλέπει µε καλό µάτι τη φιλελεύθερη νύφη, ενός αδελφού που δείχνει ακόµη περισσότερο από τονΜπασάρ ότι είναι γνήσιο τέκνο του πατρός του.

ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΙΡΩΝΕΙΑ της τύχης, ο άνθρωπος που το 1982 ανέλαβε να πνίξει στο αίµατην εξέγερση των Αδελφών Μουσουλµάνων στη Χαµά ήταν ο αδελφός του Χαφέζ, όπως σήµερα ο αδελφός του Μπασάρ, Μαχέρ αλ-Ασαντ, οδηγεί τη ∆ηµοκρατική Φρουρά εναντίον των διαδηλωτών. Σύµφωναµε κάποιες φήµες, αυτός θα ήτανο πρόεδρος εάνσε ένα οικογενειακό δείπνο πριν από δώδεκα χρόνια δεν είχε πυροβολήσει στο στοµάχι τον άνδρα της ίδιας του της αδελφής. Ο Ασέφ Σουακάτ είχε τολµήσει να αψηφήσει τη διαταγή να µην ανακατεύεται στις πολιτικές υποθέσεις του σπιτιού. Η σφαίρα στο στοµάχιδεν του στοίχισε τη ζωή και σήµερα διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας απότη θέση του υπαρχηγού των ενόπλων δυνάµεων. Ο Μαχέρ έχασεεκείνο το βράδυ το αξίωµα το προέδρου, αλλά σήµερα, εκτός από τη ∆ηµοκρατική Φρουρά, ελέγχει τηνΤέταρτη Μεραρχία Τεθωρακισµένων και δύο τάγµατα επιλέκτων, αποστολή των οποίων είναι να µη φουντώσουν οι διαδηλώσεις στη ∆αµασκό. Μετά τη σφαίρα στο στοµάχι του γαµπρού, οι 400 νεκροί φαντάζουνσαν µια φυσιολογική εξέλιξη. Αλλά ο θάνατός τους κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει το µέλλον της αγίας οικογένειας της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου