Nέα δεδομένα από τις συντονισμένες έρευνες της δικαιοσύνης και του ΣΔΟΕ, που διευρύνονται και στην περιουσία του πρώην υπουργού κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, αναμένεται να καθορίσουν τις έρευνες για τα υποβρύχια, που εισέρχονται πλέον και σε φάση κοινοβουλευτικής διερεύνησης με τη συζήτηση στη Βουλή, αμέσως μετά το Πάσχα, για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Η στροφή των ερευνών, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», στο πεδίο του πόθεν έσχες της περιουσίας του πρώην υπουργού, κρίνεται αναγκαία προκειμένου να θεμελιωθούν τυχόν ευθύνες του, καθώς από την υπάρχουσα δικογραφία για τα υποβρύχια στοιχεία για χρηματισμό του ίδιου δεν υπάρχουν, ούτε βεβαίως ενδείξεις για αποδοχή μεγάλων χρηματικών ποσών, που να συνδέονται με τις συγκεκριμένες επίμαχες συμβάσεις. Από τις έρευνες που κλιμακώνονται αμέσως μετά το Πάσχα σε περιουσιακά στοιχεία -ακίνητα μεγάλης αξίας- που διαθέτει ο πρώην υπουργός ανά την επικράτεια, εκτιμούν οι δικαστικές αρχές ότι μπορεί να εντοπιστεί υλικό που θα μπορούσε να ρίξει φως στην υπόθεση.
Ο πρώην υπουργός, που γνωρίζει την επικείμενη διασύνδεση των ερευνών για τα υποβρύχια με εκείνες για την ακίνητη περιουσία του, ζήτησε ο ίδιος από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την επίσπευση, επιχειρώντας να καταδείξει ότι ο ίδιος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.
Πάντως, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ -συναινεί και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, οι διεργασίες εντείνονται. Ο ελεγχόμενος πρώην υπουργός έχει κάνει λόγο για «ατόπημα», αναφερόμενος στην πρόταση του κόμματός του και σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος αναμένεται να παραστεί στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις.
Κλιμάκιο εισαγγελέων
Ωστόσο, την κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης των υποβρυχίων θα καθορίσει ουσιαστικά η έρευνα που θα προηγηθεί από κλιμάκιο υψηλόβαθμων εισαγγελικών λειτουργών, το οποίο σε εφαρμογή -για πρώτη φορά- του νέου νόμου περί ευθύνης υπουργών θα αναλάβει να αξιολογήσει το υλικό της δικογραφίας και να αποφανθεί αν υπάρχουν περιθώρια για αναζήτηση ευθυνών του κ. Τσοχατζόπουλου ή άλλων πολιτικών προσώπων. Και ενώ το πόρισμα των εισαγγελέων είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα, δύσκολα θα υπάρξει πολιτική απόφαση για παραπομπή του κ. Τσοχατζόπουλου ή άλλων, αν οι εισαγγελείς κρίνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία με δεδομένο πως η παραγραφή έχει καλύψει μεγάλο κομμάτι των όποιων ευθυνών τους.
Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να προσκρούσει η έρευνα της υπόθεσης στην παραγραφή, στην πρόταση για προανακριτική επιτροπή έχει τεθεί για «ασφάλεια» και το αδίκημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες να μην έχει παραγραφεί, αλλά και γι' αυτό θα απαιτηθούν στοιχεία και ενδείξεις σοβαρές για να υπάρξει παραπομπή για τα περαιτέρω.
Οι εγγενείς δυσκολίες στη διερεύνηση των όποιων ευθυνών για τον κ. Τσοχατζόπουλο, λόγω της παραγραφής αλλά και λόγω ανυπαρξίας στοιχείων στη δικογραφία για χρηματισμό, καθιστούν τις προσδοκίες για την εξέλιξη των ερευνών μειωμένες. Οι έρευνες για την περιουσία του είναι οι μόνες, όπως τονίζουν έμπειροι δικαστικοί, που μπορούν να δώσουν διέξοδο και να θωρακίσουν τις προσπάθειες εντοπισμού των αποδεκτών για τις μίζες για να μην οδηγηθεί η υπόθεση στο αρχείο, με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Παράλληλα όμως, οι δυσκολίες και οι δυσχέρειες των ερευνών προσκρούουν και στο γεγονός ότι η κοινοβουλευτική διερεύνηση για τα υποβρύχια έχει χωριστεί σε δύο φάσεις. Αφορά μόνον την περίοδο υπογραφής των συμβάσεων ώς το 2002 και δεν επεκτείνεται αργότερα, ώς το 2009, όπου φθάνει ήδη η έρευνα της ελληνικής αλλά και της γερμανικής δικαιοσύνης.
Με αυτό το δεδομένο, πολιτικοί αλλά και δικαστικοί κύκλοι διατυπώνουν ισχυρό αντίλογο για την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς επισημαίνουν πως έρευνα σε βάθος δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο στο σύνολο της υπόθεσης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν πως τελικά η έρευνα θα ενοποιηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου