www.enet.gr
ΝΑΤΟϊκό στοχευμένο αεροπορικό πλήγμα σε συγκρότημα κατοικιών της οικογένειας Καντάφι στην Τρίπολη φέρεται να σκότωσε τον μικρότερο γιο του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Αραμπ, και τρία από τα εγγόνια του Λίβυου ηγέτη, ο οποίος σύμφωνα με εκπρόσωπό του ήταν επίσης εκεί αλλά δεν τραυματίστηκε. Η επίθεση προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας που θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ υπερέβη την εντολή του, κάτι που το ίδιο αρνείται. Πλήθος οργισμένων φιλοκαθεστωτικών κατέστρεψαν και λεηλάτησαν κτήρια και πρεσβείες στην Τρίπολη, αναγκάζοντας την αποστολή του ΟΗΕ να αποχωρήσει.
Πολεμικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ βομβάρδισε το Σάββατο σύμπλεγμα κατοικιών της οικογένειας Καντάφι στη συνοικία Γκαργκούρ της Τρίπολης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 29χρονος βενιαμίν Σαΐφ αλ-Αραμπ (το σπαθί των Αράβων, σημαίνει το όνομά του) και τρία βρέφη, εγγόνια του Μουαμάρ Καντάφι από άλλα παιδιά. Η οικογένεια Καντάφι φέρεται να είχε συγκεντρωθεί σύσσωμη εκεί. Ο Σαΐφ αλ-Αραμπ ήταν φοιτητής στο Μόναχο -με ιστορικό προβληματικής συμπεριφοράς, όπως ένας καυγάς με τον πορτιέρη ενός κλαμπ- από όπου έφυγε για την Τρίπολη τον Φεβρουάριο. Την είδηση του θανάτου του, που ανακοινώθηκε από κυβερνητικό εκπρόσωπο της Λιβύης, γιόρτασαν αντικαθεστωτικοί χωρίς όμως να είναι βέβαιοι ότι ήταν αληθινή.
Στοχευμένη δολοφονία
Μήπως ήταν ακόμα ένα κόλπο του Καντάφι, για να δημιουργήσει εντυπώσεις; Ο καθολικός επίσκοπος Τζοβάνι Μαρτινέλι επιβεβαίωσε στην ιταλική τηλεόραση το θάνατο του Σαΐφ αλ-Αραμπ και ήταν ο μόνος από δυτικές πηγές. Σύμφωνα με τη λιβυκή τηλεόραση που έδειξε ιερωμένους διαφόρων θρησκειών μπροστά σε τέσσερις σορούς, οι κηδείες των θυμάτων θα γίνουν σήμερα.
Εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης, ο Μούσα Ιμπραΐμ, είπε ότι η επιχείρηση «στόχο είχε τη δολοφονία του ηγέτη της χώρας, που ήταν στο σπίτι μαζί με τη σύζυγό του αλλά δεν τραυματίστηκαν». Ο απεσταλμένος του BBC, που είδε με τα μάτια του το σημείο της επίθεσης, με τεράστιες ζημιές, είπε ότι αν ο Καντάφι ήταν πράγματι εκεί δεν θα μπορούσε να βγει αλώβητος. Ο Ιμπραΐμ βρήκε επίσης την ευκαιρία να διατυπώσει το ερώτημα: «Πώς το πλήγμα αυτό βοηθά την προστασία των αμάχων; Ο Σαΐφ αλ-Αραμπ ήταν πολίτης και φοιτητής».
Με ανακοίνωση του διοικητή της επιχείρησης στη Λιβύη το ΝΑΤΟ επέμεινε ότι στόχος ήταν το κτήριο που συνιστά «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» και ότι οι στόχοι της Συμμαχίας είναι «στρατιωτικοί». Την ίδια εκδοχή υποστήριξε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αρνούμενος πάντως να σχολιάσει επί της ουσίας το συγκεκριμένο πλήγμα.
Η Ρωσία όμως ενοχλήθηκε πολύ και μίλησε για «δυσανάλογη χρήση βίας που υπερβαίνει την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας». Εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες» για το αν η Δύση πράγματι δεν θέλει να εξοντώσει τον Καντάφι και την οικογένειά του, σημείωσε ότι «την ανησυχούν όλο και περισσότερο πληροφορίες για θύματα μεταξύ αμάχων». Την επίθεση καταδίκασε και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ενώ φόβους ότι τέτοια πλήγματα θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση εξέφρασαν Τούρκοι διπλωμάτες.
Αποχώρηση ΟΗΕ
Η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη λιβυκή πρωτεύουσα έγινε αντικείμενο βανδαλισμών και η επικεφαλής της έκρινε ότι το προσωπικό θα πρέπει να απομακρυνθεί. Λειτουργεί πλέον μόνο το γραφείο της Βεγγάζης. Η λιβυκή κυβέρνηση, σύμφωνα με το BBC, ζήτησε συγγνώμη αποδίδοντας τις ζημιές στον όχλο. Πολλά κτήρια στην Τρίπολη δέχτηκαν χθες την επίθεση οργισμένου πλήθους, που κυριολεκτικά τα ισοπέδωσαν. Ανάμεσα σε αυτά η βρετανική και η ιταλική πρεσβεία που δεν είχαν προσωπικό. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απέλαση του Λίβυου πρεσβευτή από το Λονδίνο καταδικάζοντας τις επιθέσεις. Η Ιταλία, που ανακοίνωσε επέκταση της εμπλοκής της την περασμένη εβδομάδα, δέχτηκε ευθεία απειλή από τον Λίβυο ηγέτη, ο οποίος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του είπε μεταξύ άλλων «οι νέοι της Σύρτης θέλουν να μεταφέρουν τον πόλεμο στην Ιταλία. Εχουν δίκιο». Η Ιταλία δέχτηκε το τελευταίο τριήμερο πάνω από 3.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Στο πολεμικό μέτωπο οι κυβερνητικοί βομβάρδισαν το λιμάνι της Μισράτα, προκειμένου -όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση- «να εμποδίσουν το ΝΑΤΟ να σπάσει τον αποκλεισμό... και να προμηθεύσει με όπλα τις ένοπλες εγκληματικές συμμορίες». Μαλτέζικο πλοίο που σύμφωνα με ντόπιο οδηγό φορτηγού ξεφόρτωνε τρόφιμα και φάρμακα ξαναβγήκε στα ανοιχτά. Η πόλη αντιμετωπίζει υγειονομική κρίση, σύμφωνα με τους εξεγερμένους, δεδομένου ότι δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτα και ακόμα και το νερό δεν καθαρίζεται ώστε να γίνει πόσιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου