Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

www.enet.gr

Ενώ άταφοι σοροί σκοτωμένων διαδηλωτών κείτονταν χθες στους δρόμους της Ντέραα, σύμφωνα με αγωνιώδεις μαρτυρίες κατοίκων της, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρώπης στοιχίζονται με τις ΗΠΑ, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να υιοθετήσουν σκληρά μέτρα σε βάρος του καθεστώτος στη Συρία, όπου τρόμος και θάνατος κυριαρχούν σε όποιες πόλεις έχουν ξεσηκωθεί ζητώντας εδώ και έξι εβδομάδες δημοκρατία.
Εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες, απομακρύνουν το περισσότερο προσωπικό από τις πρεσβείες τους στη Δαμασκό και ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν πάραυτα τη χώρα οι Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, καθώς και οι Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία. «Η Συρία βρίσκεται στο σταυροδρόμι», έλεγε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, προσθέτοντας ότι εάν η βίαιη καταστολή κλιμακωθεί περαιτέρω, «θα συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και άλλους για να αποφασίσουμε μέτρα που θα έχουν επιπτώσεις στο καθεστώς».
Οι μηχανισμοί ασφαλείας του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ένστολοι και μη, διεκπεραίωναν και χθες με συστηματική σκληρότητα το σχέδιο της άγριας πολύνεκρης καταστολής κάθε φωνής αντίδρασης ενάντια στον αυταρχισμό και τη διαφθορά. Αρματα μάχης του στρατού, ελεύθεροι σκοπευτές, ασφαλίτες της μουχαμπαράτ και ομάδες των σαμπίχα, των Αλαουιτών παρακρατικών, ολοκλήρωναν για δεύτερη μέρα με πυκνά πυρά μία αληθινή πολύνεκρη επιχείρηση κατοχής στη Ντέραα, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Δαμασκού, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Κομμένα τηλέφωνα
Ακόμη και τα τηλέφωνα είναι κομμένα στην πόλη-επίκεντρο της αντικαθεστωτικής εξέγερσης έτσι ώστε να απομονωθεί από τον έξω κόσμο. Και εκεί όπως και σε άλλους τόπους λαϊκού ξεσηκωμού απαγορεύεται αυστηρά η πρόσβαση στα ΜΜΕ. Ετσι κι αλλιώς, οι δυτικοί δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί και έχουν απελαθεί ή τους απαγορεύεται η είσοδος στη Συρία. Αλλά, με κυριολεκτικό κίνδυνο της ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους, Σύροι πολίτες -ακτιβιστές και μη- μεταδίδουν προς τα έξω. Ετσι έγινε γνωστό πως χθες στη Ντέραα «σώματα νεκρών και λαβωμένων κοίτονταν καταμεσής του δρόμου». Οτι πολλοί από τους δεκάδες (πάνω από 50) που έχασαν από σφαίρες τη ζωή τους μόνο εκεί, μόνο σε μια μέρα, είχαν προχθές ξεψυχήσει αβοήθητοι. Οσοι δικοί τους αποτόλμησαν να πλησιάσουν είχαν κι εκείνοι χτυπηθεί. Ο Μάχερ αλ Ασαντ, αδελφός του προέδρου, έλεγαν ότι διοικεί τις δυνάμεις που πυροβολούν ενάντια σε ό,τι κινείται. Από τα ξημερώματα χθες εξαπέλυσαν αληθινό πογκρόμ, σπάζοντας πόρτες σπιτιών και συλλαμβάνοντας δεκάδες.
Πάνω από 400 οι νεκροί
Η συριακή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sawasiah ανακοίνωσε ότι έχουν ξεπεράσει τους 400 οι νεκροί από την αρχή της εξέγερσης σε όλη τη χώρα, ενώ πάνω από 500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς, λέει ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, οι νεκροί του τελευταίου τριημέρου στην Ντέραα, στην Ντούμα (έξω από τη Δαμασκό) και στην (παραλιακή πόλη) Ντζάμπλα, που είναι επίσης δεκάδες, ούτε οι συνολικές απώλειες των δυνάμεων ασφαλείας για τις οποίες το καθεστώς τηρεί σιγή. Στην Ντούμα, μάλιστα, οι ασφαλίτες επέδραμαν σε ιδιωτική κλινική, την έκλεισαν και συνέλαβαν το διευθυντή της δόκτορα Χόσαμ Χαμντάν και δύο ακόμα γιατρούς που περιέθαλπαν τραυματίες διαδηλωτές. Στην Μπάνιας, όπου ισχυρές δυνάμεις, ενισχυμένες με τεθωρακισμένα, είχαν ακροβολιστεί για να εμποδίσουν άλλη μία αντικαθεστωτική διαδήλωση, ο σεΐχης Ανας Αϊρούτ κήρυξε στο τζαμί πως «αν μας σκοτώσουν, οι ψυχές μας θα βγαίνουν πάνω από τους τάφους μας ζητώντας ελευθερία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου