Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟΝ ΑΣΑΝΤ

www.tanea.gr

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας άλλα διακόσια τρία μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ της Συρίας ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από το κόμμα.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση 30 άλλων, επίσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρακτικές που ακολουθούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας για την καταστολή των διαδηλώσεων και έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 500 πολίτες κατά την καταστολή της ειρηνικής δημοκρατικής εξέγερσης, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Σαουάζια (Sawasiah) για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Η οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε από το Σύρο δικηγόρο και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μοχάμαντ αλ -Χασάνι, αναφέρει επίσης ότι χιλιάδες Σύροι έχουν συλληφθεί και πλήθος άλλων αγνοούνται κατά τις διαδηλώσεις με αίτημα τον εκδημοκρατισμό και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Το καθεστώς συνεχίζει ατιμώρητο την οργανωμένη εκστρατεία δολοφονιών εναντίον του ίδιου του λαού του. Ο βομβαρδισμός της Ντεράα αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», καταγγέλλεται στην ανακοίνωση.

Στη Μόσχα, η ρωσική κυβέρνηση κάλεσε τις συριακές αρχές να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη όσους ευθύνονται για τον θάνατο ανθρώπων κατά τις διαδηλώσεις.

Σε ανακοίνωσή τους οι 30 παραιτηθέντες από το Μπάαθ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν γκρεμίσει όλες τις αξίες πάνω στις οποίες βασιστήκαμε. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν και ανακοινώνουμε χωρίς καμία λύπη την παραίτησή μας από το κόμμα».

Τη χειρότερη εντύπωση, πάντως, εντός και εκτός Συρίας κάνουν οι εκτελέσεις, μέχρι σήμερα 15 στρατιωτών που αρνήθηκαν να ανοίξουν πυρ κατά του πλήθους που διαδήλωνε στη Ντεράα.

Πυρά ακούγονταν όλη νύχτα στην πόλη, που παραμένει για τέταρτη μέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεπικοινωνίας καθώς αποτελεί το επίκεντρο της συριακής εξέγερσης.

Όμως ενώ ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ ξεμένει από συμμάχους το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να εκδώσει κοινό ψήφισμα για τις σφαγές των τελευταίων έξι εβδομάδων στη χώρα.

Οι δεκαπέντε χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχαν να καταδικάσουν από κοινού την αιματηρή καταστολή διαδηλωτών στην Συρία.

Μετά από το τέλος των συζητήσεων που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, οι δυτικές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν να εκφράσουν την οργή τους ενάντια στην καταστολή του καθεστώτος του Σύρου προέδρου.

Όμως, η  Ρωσία και η Κίνα μπλοκάραν το κείμενο που πρότειναν Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία, με το οποίο καταδίκαζαν την επέμβαση του στρατού και τους πυροβολισμούς κατά διαδηλωτών στην Συρία.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πάντως, η Βρετανία ανακάλεσε την πρόσκληση προς τον Σύρο πρέσβη στο Λονδίνο για τους πριγκηπικούς γάμους που θα τελεστούν αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου