Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

www.tanea.gr

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ξεκαθάρισε χθες ότι δεν πρόκειται να εµπλακεί σε οποιαδήποτε διαδικασία που θα έθετε σε κίνδυνο τα κυριαρχικά της δικαιώµατα, µε αφορµή τουρκική πρόταση να διεξαχθούν διαβουλεύσεις σε διεθνές επίπεδο – µε τη συµµετοχή των λεγόµενων αρχών του ψευδοκράτους – για την ασφάλεια των πτήσεων στο FIR Λευκωσίας, αφήνοντας να νοηθεί ότι έχει δική της αντιπρόταση. Εκµεταλλευόµενη τα προβλήµατα ασφάλειας για την πολιτική αεροπορία που δηµιουργούνται από τη λειτουργία κέντρου ελέγχου στο κατεχόµενο αεροδρόµιο της Τύµπου, η Αγκυρα επιδιώκει να το νοµιµοποιήσει σε διεθνές επίπεδο και να επιτύχει ενός είδους αναγνώριση. Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Συγκοινωνιών Μ.
Κωνσταντινίδης, επιβεβαιώνοντας δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Φιλελεύθερος», ανέφερε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει την τουρκική πρόταση και κάνει τις δικές της ενέργειες, ώστε να επιλυθούν τα προβλήµατα ασφάλειας των πτήσεων που προκύπτουν από τη λειτουργία δύο κέντρων ελέγχου. Σύµφωνα µε την τουρκική πρόταση, θα πρέπει να υπάρξει συνάντηση µε τη συµµετοχή των λεγόµενων τουρκοκυπριακών αρχών και των κυπριακών αρχών πολιτικής αεροπορίας υπό την αιγίδα του ICAO παράλληλα µε τις διαπραγµατεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωµένων Εθνών και τα µέτρα οικοδόµησης εµπιστοσύνης. Προτείνεται ακόµα συνάντηση στο Παρίσι µε τη συµµετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας. Και στις δύο συναντήσεις προτείνεται παρουσία του Eurocontrol και της Κοµισιόν. Εισηγείται µάλιστα τη σύγκληση πολυµερούς διάσκεψης µε την παρουσία της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Η Αγκυρα παρουσιάζει το παράνοµο αεροδρόµιο ως πλήρως και καλύτερα εξοπλισµένο από το αεροδρόµιο Λάρνακας, το οποίο µπορεί να συµβάλει στη διασύνδεση των κέντρων εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου της ICAO. ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. Μιλώντας στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια των Πτήσεων που άρχισε χθες στη Λευκωσία, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιµη να δει τις τεχνικές λύσεις, οι οποίες όµως δεν θέτουν εν κινδύνω, ούτε άµεσα ούτε έµµεσα, την κυριαρχία της Κυπριακής Δηµοκρατίας. Προσθεσε ότι Κύπρος είναι είναι έτοιµη να συζητήσει και µε το Eurocontrol και µε την Ευρωπαϊκή Ενωση και µε το ICAO λύσεις οι οποίες ενισχύουν ακόµη περισσότερο την ασφάλεια στην περιοχή, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώµατα της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου