Πραγματική πρόκληση αποτελεί η στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο έχει εμπλέξει τον ελληνικό στρατό σε 15 ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ, αλλά κλιμακώνει την συμμετοχή της εκτοξεύοντας το κόστος, που ξεπερνά ετησίως τα500 εκατ. ευρώ. Ήδη το κόστος της ελληνικής συμμετοχής στη βάρβαρη επέμβαση στη Λιβύη υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να κρατά τελείως διαφορετική στάση σε σχέση με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, καθώς η μια μετά την άλλη αναπροσαρμόζουν τα σχέδια τους και αποσύρουν σταδιακά τμήμα των μισθοφορικών τους δυνάμεων. Σε περίοδο τεράστιας καπιταλιστικής κρίσης, ενώ τρομοκρατικά προβάλλεται από την κυβέρνηση, την τρόικα και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια ο φόβος της Πτώχευσης προκειμένου να κάνουν καθεστώς τον Εργασιακό και Κοινωνικό Μεσαίωνα, τα υπεύθυνα κυβερνητικά χείλη αρνούνται να διατυπώσουν προτάσεις αποχώρησης από τις χώρες που βρίσκονται υπό νατοϊκή κατοχή. Αντίθετα, στελέχη της κυβέρνησης δείχνουν να υιοθετούν απόλυτα τις απαιτήσεις των εφοπλιστών που υποδεικνύουν αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας της Ελλάδας στη Σομαλία, ακόμη και με χερσαίες δυνάμεις, ενώ κλιμακώνονται οι στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας-Ισραήλ που εμπεριέχονται στις προετοιμασίες πολεμικής επίθεσης στο Ιράν.
Οι ΗΠΑ αποχωρούν…
Και ενώ αυτή είναι η στάση της κυβέρνησης των Παπανδρέου-Βενιζέλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ,Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης τη σταδιακή -έως το 2012-αποχώρηση 33.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν ενώ είπε πως μέχρι το 2014 ο έλεγχος της περιοχής θα περάσει στους Αφγανούς. Στο διάγγελμά του είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν 10.000 στρατιώτες ενώ άλλοι 23.000 μέχρι το καλοκαίρι του 2012. «Ήρθε η ώρα η Αμερική να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση του κράτους, εδώ στην πατρίδα» είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι μετά το αρχικό στάδιο αποχώρησης περισσότεροι στρατιώτες θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής σταδιακά καθώς οι Αφγανοί θα αναλάβουν οι ίδιοι την ασφάλεια τους μέχρι το 2014.
Στο πλευρό του προέδρου τάχθηκε ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ενώ αντίθετοι με το σχέδιο ήταν αρκετοί ανώτατοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ καθώς και ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα Ντέιβιντ Πετρέους. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο σήμερα επιχειρούν στο Αφγανιστάν 100.000 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και 47.000 από άλλες χώρες.
Αυτές οι εξαγγελίες, που ενσωματώνουν προπαγανδιστικά την πρόσφατη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν δίνοντας στον Ομπάμα τη δυνατότητα να οικοδομήσει το προφίλ του αποτελεσματικού, ειρηνικού και συνεπούς πολιτικού δε σημαίνουν αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή. Αντίθετα, δεκάδες χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν στο Αφγανιστάν, όπως παρέμειναν ως σύμβουλοι και του Ιρακινού στρατού, ενώ μεγάλο μέρος αυτών μεταφέρεται σε αμερικανικές βάσεις γειτονικών χωρών της Κεντρικής Ασίας. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε τις διάφορες εκθέσεις του Πενταγώνου που αποκαλύπτουν ότι πλέον οι ΗΠΑ εστιάζουν το ιμπεριαλιστικό τους ενδιαφέρον στον Ειρηνικό ωκεανό.
Ταυτόχρονα όμως πρέπει να συνυπολογίσουμε και άλλους παράγοντες. Η βάση του Δημοκρατικού Κόμματος, ένα56% των αμερικανών πολιτών εν γένει, αλλά και αρκετοί, ολοένα και περισσότεροι,εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αξιώνουν την αποχώρηση των 100.000αμερικανών στρατιωτών που εδρεύουν αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν «το συντομότερο δυνατόν». Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν συνόψισε τα επιχειρήματά τους σε μία ερώτηση: «Θα επιλέξουμε να ανοικοδομήσουμε την Αμερική ή το Αφγανιστάν; Διότι, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει το έθνος, δεν μπορούμε να κάνουμε και τα δύο». Στο πρόσφατο συνέδριό της, η Ένωση Δημάρχων των ΗΠΑ το είπε ακόμη σαφέστερα: με τα χρήματα των αμερικανών φορολογούμενων πρέπει να χτίζονται γέφυρες στη Βαλτιμόρη και το Κάνσας, όχι στην Κανταχάρ ή τη Βαγδάτη.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση,το 80% των Αμερικανών δέχονται ως ορθότερη την απόφαση σταδιακής αποχώρησης. Οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν κοστίσει στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία 1,3 τρισ. δολάρια. Μόνο φέτος, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έχει κόστος κοντά στα 120 δισ. δολάρια. Σε μια χώρα με έλλειμμα 1,65 τρισ. δολ., χρέος 14τρισ. δολαρίων και ανεργία άνω του 9%, τα ποσά αυτά φαίνονται παράλογα. Και θα φαίνονται όλο και πιο παράλογα όσο προχωρεί η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές του 2012, στις οποίες ο Ομπάμα ελπίζει να επανεκλεγεί!
Και η Γαλλία «αποχωρεί σταδιακά»
Η Γαλλία θα προχωρήσει σε"σταδιακή αποχώρηση" των δυνάμεών της στο Αφγανιστάν"ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων", ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, μετά τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου. Πριν από την ομιλία του ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί "για να συζητήσουν την κοινή τους δέσμευση στο Αφγανιστάν", διευκρινίζεται στη γαλλική ανακοίνωση. Ο Ν.Σαρκοζί "υπογράμμισε ότι η Γαλλία συμφωνεί με τις αναλύσεις και τους στόχους των ΗΠΑ και πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την απόφαση του πρόεδρου Ομπάμα", προσθέτει η ίδια πηγή.
"Με δεδομένη την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Γαλλία θα προχωρήσει σε μια σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν, σε αναλογία και με ένα χρονοδιάγραμμα παρόμοιο με αυτό της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της και με τις αφγανικές αρχές", καταλήγει η ανακοίνωση.Σήμερα στο Αφγανιστάν υπηρετούν τέσσερις χιλιάδες γάλλοι στρατιώτες.
Οι Αυστραλοί αποχωρούν το 2014
Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε σήμερα πως τα αυστραλιανά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν μέχρι το 2014, όπως είχε αρχικά προβλεφτεί. Αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν υπηρετούν 1.500 αυστραλοί στρατιώτες. Από το 2001, έχουν χάσει τη ζωή τους 27.
"Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων με ενημέρωσε πως οι 1.500 αυστραλοί στρατιώτες θα συνεχίσουν την αποστολή τους στην επαρχία Ουρουζγκάν", στο νότιο Αφγανιστάν, επισήμανε η Γκίλαρντ. "Θα εργαστούμε για να ενισχύσουμε την ικανότητα του αφγανικού έθνους να εγγυηθεί την δική του ασφάλεια, Θα εργαστούμε ώστε να εγγυηθούμε την μεταβίβαση της ευθύνης στο θέμα της ασφάλειας της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις", υπογράμμισε η αυστραλή πρωθυπουργός.
Φεύγουν και οι Βέλγοι
Το Βέλγιο θα μειώσει στο μισό τις δυνάμεις του στο Αφγανιστάν, δηλαδή από τους 600 στους 300 άνδρες, από τον Ιανουάριο του 2012, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της χώρας. "Η μεγαλύτερη μείωση θα γίνει στην Καμπούλ όπου το υπουργείο διαπίστωσε ότι οι στόχοι μας έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο μέρος τους", διευκρίνισε ο Ντιντιέ Ντεβίρτ, ο εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας Πίτερ Ντε Κρεμ.
Με βάση την απόφαση αυτή θα αποχωρήσουν οι περισσότεροι από τους 325 στρατιώτες που έχουν αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, καθώς και άλλοι συνάδελφοί τους που σήμερα υπηρετούν στην Κουντούζ. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής μείωσης των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν που έχει ήδη ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Με βάση την απόφαση αυτή θα αποχωρήσουν οι περισσότεροι από τους 325 στρατιώτες που έχουν αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, καθώς και άλλοι συνάδελφοί τους που σήμερα υπηρετούν στην Κουντούζ. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής μείωσης των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν που έχει ήδη ανακοινωθεί από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Το κόστος της ελληνικής συμμετοχής στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλου το κόστος της ελληνικής αποστολής στο Αφγανιστάν για το 2009 και το 2010 υπολογίζοντας μόνο την αποζημίωση εξωτερικού που λαμβάνει το προσωπικό και το λειτουργικό κόστος της ΕΛΔΑΦ, είναι 19.825.248 ευρώ.
ΓΕΝ
Το ΓΕΝ κατά την διάρκεια του έτους 2009 συμμετείχε επί τετράμηνο με τέσσερα στελέχη του Υγειονομικού, με συνολική επιβάρυνση 41.574€, για την καταβολή της αναλογούσας αποζημίωσής τους. Για το τρέχον έτος 2010 το ΓΕΝ δεν συμμετέχει στη στελέχωση της δύναμης στο Αφγανιστάν και ως εκ τούτου δεν προκύπτει οικονομική επιβάρυνση. Πέραν των ανωτέρω δε χορηγήθηκε άλλης φύσεως βοήθεια.
ΓΕΝ
Το ΓΕΝ κατά την διάρκεια του έτους 2009 συμμετείχε επί τετράμηνο με τέσσερα στελέχη του Υγειονομικού, με συνολική επιβάρυνση 41.574€, για την καταβολή της αναλογούσας αποζημίωσής τους. Για το τρέχον έτος 2010 το ΓΕΝ δεν συμμετέχει στη στελέχωση της δύναμης στο Αφγανιστάν και ως εκ τούτου δεν προκύπτει οικονομική επιβάρυνση. Πέραν των ανωτέρω δε χορηγήθηκε άλλης φύσεως βοήθεια.
ΓΕΑ
Tα στοιχεία κόστους συμμετοχής των δυνάμεων της Π.Α. για τα έτη 2009 και2010, είναι 1.919.010 ευρώ και 3.632.203 ευρώ αντίστοιχα.
Tα στοιχεία κόστους συμμετοχής των δυνάμεων της Π.Α. για τα έτη 2009 και2010, είναι 1.919.010 ευρώ και 3.632.203 ευρώ αντίστοιχα.
Αναβάθμιση της ελληνικής συμμετοχής στο νατοϊκό στρατό κατοχή.
Η περίοδος διακυβέρνησης του ΥΠΕΘΑ από το δίδυμο Βενιζέλου-Μπεγλίτη σήμαινε την ένταση της ελληνικής συμμετοχής στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Αποκαλυπτικός για τα παραπάνω ήταν ο Ε.Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, όπου διαβεβαίωνε ότι το ελληνικό τάγμα στο Αφγανιστάν «αποκτά ενεργό και συγκεκριμένη εκπαιδευτική αποστολή»!
Συγκεκριμένα, ο Ε. Βενιζέλος είπε: «Αυτό που έχει αλλάξει είναι πως τώρα το τάγμα μας στο Αφγανιστάν αποκτά ενεργό και συγκεκριμένη εκπαιδευτική αποστολή. Στην πραγματικότητα, από τους κόλπους του τάγματος, χωρίς αύξηση της δύναμής του, ή αλλαγή της σύνθεσής του,έχουν διαμορφωθεί τρεις εκπαιδευτικές ομάδες, που εντάσσονται σε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες αναπτύσσονται στην περιοχή της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν». Εξειδικεύοντας τις αποστολές, είπε: «Πρόκειται,για αποστολές 31, 17 και 10 εκπαιδευτών, την πρώτη φορά μηχανικών κατασκευών,τη δεύτερη μηχανικών μάχης και η τρίτη παροχής υπηρεσιών σε σχολή αξιωματικών του αφγανικού μηχανικού».
Συνολικά, 58 στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέλαβαν την εκπαίδευση αντίστοιχων τμημάτων του αφγανικού στρατού ως ένα είδος «τεχνικών συμβούλων» που κατευθύνουν μάχιμες μονάδες του αφγανικού στρατού στα πολεμικά πεδία.
Επίσης, ο Βενιζέλος ανέλαβε την εκπαίδευση Αφγανών χειριστών αεροσκαφών μεταφορικών τύπου C-27. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό τάγμα ειδικής σύνθεσης, δύναμης 122 στρατιωτικών, βρίσκεται στο Αφγανιστάν από το 2003. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, τον Νοέμβρη του 2010, η ελληνική εμπλοκή ενισχύθηκε με την αποστολή ακόμα 22 Ελλήνων αξιωματικών, ως εκπαιδευτές του αφγανικού στρατού, που έχουν διατεθεί σε όλα τα πολεμικά μέτωπα. Επιπλέον έχουν διατεθεί δύο ομάδες των 8 στελεχών Υγειονομικού για τη στελέχωση των πολεμικών νοσοκομείων των κατοχικών δυνάμεων. Ακόμα η Ελλάδα ανέλαβε τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ για το διάστημα Απρίλης- Οκτώβρης 2010, με την επάνδρωσή του από 56 στελέχη. Τέλος, 10 Έλληνες επιτελείς είναι εγκατεστημένοι στο Στρατηγείο των κατοχικών δυνάμεων της ISAF,αλλά και 2 επιτελείς μόνιμα στο αεροδρόμιο. Έχει ανακοινωθεί ακόμα η διαθεσιμότητα για εκπαίδευση στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές αριθμού στελεχών του αφγανικού στρατού καθώς και η διάθεση επιπλέον 3 εκατ. ευρώ.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘEΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου