Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Δυναμώνουν οι φωνές αμφισβήτησης κατά πυρηνικής ενέργειας και στη Γαλλία

http://www.enet.gr


Η απόφαση της Γερμανίας, να κλείσει μέχρι το 2022 τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αναβίωσε στη Γαλλία τις αντιπαραθέσεις για τους κινδύνους και τα οικονομικά πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας.

Η γ.γ. της «Ευρώπης Οικολογία - Πράσινοι» Σεσίλ Ντιφλό (πήρε για τρίτη φορά το χρίσμα με 50,6% έναντι 20,3% του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ) και η υποψήφια για τις προκριματικές εκλογές των Οικολόγων Εύα Ζολί χαιρέτισαν την «πολιτική βούληση» της Γερμανίας να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2022.


Η Ντιφλό υπογράμμισε ότι «η τοποθέτηση υπέρ της διαμόρφωσης μιας αντιπυρηνικής κοινωνίας συνιστά πολιτική και όχι τεχνική επιλογή. Η έξοδος από την πυρηνική ενέργεια θα είναι ο απόλυτος όρος που θα θέσουμε για μια συμφωνία με άλλες πολιτικές οργανώσεις όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας», τόνισε.

Περίπου το 75% της ηλεκτρικής παραγωγής προέρχεται από πυρηνική ενέργεια στη Γαλλία, η οποία, όμως, «δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας», όπως δήλωσε, χθες, ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, γ.γ. του κυβερνώντος κόμματος UMP. Προσδιόρισε ότι «η πυρηνική ενέργεια σήμερα είναι σημαντικός παράγοντας στη βιομηχανική δύναμη της Γαλλίας» κι ότι «οι συνθήκες ασφάλειας είναι εξαιρετικές». Ο πρόεδρος Σαρκοζί είχε επιβεβαιώσει επανειλημμένα την επιλογή του για συνέχιση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία, τονίζοντας ότι επιτρέπει στις επιχειρήσεις να πληρώνουν το ηλεκτρικό πολύ φτηνότερα απ' ό,τι στη Γερμανία.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι επιφυλακτικό σχετικά με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Ο Χάρλεμ Ντεζίρ, Νο2 στο κόμμα, υποστηρίζει μια «προοδευτική έξοδο». Ο στροσκανικός Ζαν-Κριστόφ Καμπαντέλης εκτιμά ότι τα κίνητρα της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι καθαρά πολιτικά, καθώς «επιδιώκει να προσελκύσει τους οικολόγους ψηφοφόρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου