Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ατιμώρητοι οι φόνοι δημοσιογράφων

http://www.enet.gr

Περισσότεροι από 251 δημοσιογράφοι σε 13 χώρες σκοτώθηκαν την τελευταία δεκαετία χωρίς οι δράστες να τιμωρηθούν, αναφέρει σε έκθεσή της η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία δημοσιοποίησε τον «Δείκτη Ατιμωρησίας» που κατήρτισε.




Η οργάνωση καταγγέλλει ότι η ατιμωρησία των ενόχων οδηγεί σε περαιτέρω λογοκρισία και φίμωση του τύπου. Η Επιτροπή "φωτογραφίζει" ως τις χειρότερες χώρες το Ιράκ, τη Σομαλία, τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα. Είναι η τέταρτη συναπτή χρονιά που το Ιράκ καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον κατάλογο της οργάνωσης.

Οι υπόλοιπες χώρες του καταλόγου είναι η Σρι Λάνκα, η Κολομβία, το Αφγανιστάν, το Νεπάλ, το Μεξικό, η Ρωσία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, η Βραζιλία και η Ινδία.

Επιπλέον αναφέρεται ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει στο Μεξικό, αλλά βελτιώθηκε στη Ρωσία το 2010.

Ο λεγόμενος «Δείκτης Ατιμωρησίας» υπολογίζεται βάσει του αριθμού των δολοφονιών δημοσιογράφων που δεν έχουν διαλευκανθεί ανά εκατομμύριο κατοίκους για την περίοδο 2001-2010. Μόνο χώρες με πέντε ή περισσότερες δολοφονίες περιλαμβάνονται στον δείκτη. Οι υποθέσεις θεωρείται ότι δεν έχουν διαλευκανθεί όταν δεν έχουν υπάρξει καταδίκες.

Στην έκθεση τονίζεται ότι "οι επιλεκτικές δολοφονίες δημοσιογράφων λειτουργούν ως μήνυμα προκειμένου να σιωπήσουν οι υπόλοιποι" και αποτρέποντας όσους θέλουν να διερευνήσουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη δημόσια ζωή.

Η οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη δημοσιοποίησε την έκθεση μια μόλις ημέρα έπειτα και από την εύρεση της σορού του Πακιστανού δημοσιογράφου του ιταλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Adnkronos International (AKI) Σάγιεντ Σαλίμ Σαχζάντ, που είχε εξαφανιστεί από την Κυριακή.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, επισημαίνεται ότι οι δολοφονίες τοπικών δημοσιογράφων παραμένουν στην πλειονότητά τους άλυτες υποθέσεις, ενώ υπογραμμίζει ότι η διαφθορά και οι "δυσλειτουργίες" που χαρακτηρίζουν τις αστυνομικές δυνάμεις, λειτουργούν ανασταλτικά στην σύλληψη των ενόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου