Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Γεωπολιτικά παιχνίδια με τον νότιο αγωγό αερίου Κασπίας-Ευρώπης

http://www.enet.gr

Η διοίκηση Ομπάμα δήλωσε στο Κογκρέσο την Πέμπτη πως υποστηρίζει θερμά τη δημιουργία Νότιου Διαδρόμου για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη, εξέλιξη που θα μπορούσε να μειώσει τον ρόλο των ρωσικών προμηθειών.




Η Ρωσία είναι μεγάλος προμηθευτής της Ευρώπης, και η τελευταία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές της απ’ όταν οι αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου μπλοκαρίστηκαν τα τελευταία χρόνια καθώς η Ουκρανία, ως χώρα διαμεσολάβησης, αρνήθηκε να πληρώσει υψηλότερες τιμές αερίου στη γειτονική της Ρωσία.

Τρία κονσόρτσιουμ κατασκευής αγωγών ανταγωνίζονται για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη και οι επενδυτικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν μέχρι τέλους του έτους, δήλωσε ο ενεργειακός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για την Ευρασία Richard Morningstar.

Άλλες χώρες θα συμβάλλουν επίσης με όγκους φυσικού αερίου στον αγωγό, όπως το Τουρκμενιστάν το οποίο, όπως τόνισε ο Morningstar, επενδύει στις υποδομές ώστε να εξάγει αέριο στη Δύση. Επίσης, δήλωσε, πως και το Ιράκ θα μπορούσε να εξάγει φυσικό αέριο μόλις ικανοποιήσει την εσωτερική ζήτηση για την τροφοδοσία περισσότερων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν θέλουν ο αγωγός να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ιράν, επανέλαβε ο Morningstar. Ο Morningstar δήλωσε πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μία δύσκολη απόφαση εάν επιλέξουν να επιβάλουν κυρώσεις στο επενδυτικό σχέδιο φυσικού αερίου του Shah Deniz γιατί μία θυγατρική της εθνικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν κατέχει το 10% της επιχείρησης.

«Αυτό θα είχε σαν ακούσια συνέπεια οι πόροι που είναι απαραίτητοι για τον Νότιο Διάδρομο να μην πάνε στην Ευρώπη» επισήμανε. Αντ’ αυτής θα κατευθυνθούν μάλλον στην Ρωσία, την Κίνα ή το Ιράν, δήλωσε ο Morningstar. Τόνισε, δε, πως το Ιράν θα επωφεληθεί εάν το επενδυτικό σχέδιο υποστεί κυρώσεις, γιατί το Ιράν έχει ανάγκη το φυσικό αέριο. «Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα πολιτικής» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου