Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ανοίξτε τα σύνορα στους πρόσφυγες

http://www.enet.gr


Με το μήνυμα «Ανοίξτε τα σύνορα στους πρόσφυγες» ο ΟΗΕ κάλεσε χθες τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό των 44 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες ή και τις χώρες τους εξαιτίας πολέμων και άλλων συγκρούσεων, επισημαίνοντας ότι 80% από αυτούς βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες.




Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στα τέλη του 2010 υπήρχαν σε όλο τον κόσμο 43,7 εκατ. ξεριζωμένοι (έναντι 43,3 το 2009).

Ανάμεσά τους 16,2 εκατ. πρόσφυγες που βγήκαν από τα σύνορα της πατρίδας τους -και κατέφυγαν στην πλειονότητά τους σε γειτονικές αναπτυσσόμενες χώρες- και 27,5 εκατ. που εκτοπίστηκαν εντός των χωρών τους.

Το 60% των πρώτων προέρχονται από τα παλαιστιανιακά εδάφη, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ενώ το 50% των δεύτερων εντοπίζονται σε Κολομβία, Σουδάν, Ιράκ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Σομαλία. Περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες είναι κάτω των 18 ετών.

Προβαίνοντας στη θλιβερή διαπίστωση ότι ο παγκόσμιος αριθμός των προσφύγων είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος των τελευταίων 50 ετών, εξαιτίας των νέων κρίσεων αλλά και της διατήρησης των παλαιότερων εστιών σύγκρουσης, ο επικεφαλής της UNHCR, Αντόνιο Γκουτιέρες, κάλεσε τις αναπτυγμένες χώρες ν' ανοίξουν περισσότερο τις πόρτες τους στους ανθρώπους που ξεριζώνονται για να γλιτώσουν από συρράξεις.

«Οι φόβοι για υποτιθέμενες πλημμύρες προσφύγων στις βιομηχανικές χώρες είναι υπερδιογκωμένοι ή συγχέονται με το ζήτημα της μετανάστευσης», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση προσθέτοντας ότι «εν τω μεταξύ οι φτωχότερες χώρες αφήνονται να σηκώσουν το κύριο βάρος» φιλοξενώντας τεράστιους αριθμούς προσφύγων, τόσο σε πραγματικούς αρθμούς όσο και σε σχέση με το οικονομικό τους μέγεθος.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ο αναπληρωτής ύπατος αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Αλεξάντερ Αλέινικοφ, υποστήριξε ότι «οι αριθμοί που βλέπουμε να έρχονται στην Ευρώπη δεν είναι τέτοιοι που να μην μπορούν ν' αντιμετωπιστούν με μια δίκαιη διαδικασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου