http://www.tanea.gr
Ενα ισχυρό πολιτικοστρατιωτικό κουαρτέτο, αποτελούμενο από τον απερχόμενο υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Μάικ Μάλεν και τον αμερικανό διοικητή στο Αφγανιστάν Ντέιβιντ Πετρέους, πίεζε τον Μπαράκ Ομπάμα να διατηρήσει άθικτες τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν έως το 2013 ή, στη χειρότερη περίπτωση, να ανακοινώσει μόνο συμβολική αποχώρηση. Τα επιχειρήματά τους ήταν αμιγώς στρατιωτικά: η ασφάλεια στο Αφγανιστάν παραμένει εύθραυστη, οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να είναι ισχυροί, τα οφέλη από τον θάνατο του επικεφαλής της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν δεν είναι και τόσο μεγάλα.
Στο άλλο άκρο, η βάση του Δημοκρατικού Κόμματος, ένα 56% των αμερικανών πολιτών εν γένει, αλλά και αρκετοί, ολοένα και περισσότεροι, εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αξιώνουν την αποχώρηση των 100.000 αμερικανών στρατιωτών που εδρεύουν αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν «το συντομότερο δυνατόν». Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν συνόψισε τα επιχειρήματά τους σε μία ερώτηση: «Θα επιλέξουμε να ανοικοδομήσουμε την Αμερική ή το Αφγανιστάν; Διότι, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει το έθνος, δεν μπορούμε να κάνουμε και τα δύο». Στο πρόσφατο συνέδριό της, η Ενωση Δημάρχων των ΗΠΑ το είπε ακόμη σαφέστερα: με τα χρήματα των αμερικανών φορολογούμενων πρέπει να χτίζονται γέφυρες στη Βαλτιμόρη και το Κάνσας, όχι στην Κανταχάρ ή τη Βαγδάτη.
Τελικά, ο αμερικανός πρόεδρος επέλεξε τη μέση οδό. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) αναμενόταν να ανακοινώσει την έναρξη της σταδιακής αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει το 2009 όταν είχε αναγγείλει την αποστολή επιπλέον 30.000 στρατιωτών ανεβάζοντάς τον συνολικό αριθμό τους στις 100.000. Επρόκειτο να προαναγγείλει την αποχώρηση 5.000 στρατιωτών τον Ιούλιο, άλλων 5.000 έως τα τέλη του έτους, και επιπλέον 20.000 έως τα τέλη του 2012 - με δεδηλωμένο στόχο τον τερματισμό των επιχειρήσεων μάχης στο Αφγανιστάν έως το 2014.
Η απόφαση αυτή θα δυσαρεστήσει τόσο τους στρατιωτικούς διοικητές - αν και η άποψη του Ρόμπερτ Γκέιτς μικρή σημασία έχει πια, τη θέση του αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου ο απερχόμενος διευθυντής της CIA Λίο Πανέτα - όσο και τις «περιστερές» του Δημοκρατικού Κόμματος. Σύμφωνα εντούτοις με χθεσινή δημοσκόπηση, 80% των Αμερικανών τη δέχονται ως την ορθότερη. Οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν κοστίσει στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία 1,3 τρισ. δολάρια. Μόνο φέτος, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έχει κόστος κοντά στα 120 δισ. δολάρια. Σε μια χώρα με έλλειμμα 1,65 τρισ. δολ., χρέος 14 τρισ. δολαρίων και ανεργία άνω του 9%, τα ποσά αυτά φαίνονται παράλογα. Και θα φαίνονται όλο και πιο παράλογα όσο προχωρεί η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές του 2012, στις οποίες ο Ομπάμα ελπίζει να επανεκλεγεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου