Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Πορεία διαμαρτυρίας ένστολων αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

http://www.tanea.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

▅ Στο Μοναστηράκι. Περίπου 300-400 ένστολοι αλλά και αρκετοί με  πολιτικά συγκεντρώθηκαν στον σταθμό στο Μοναστηράκι και μέσω  Πλάκας και Πλατείας Συντάγματος κατέληξαν στη Λέσχη Αξιωματικών  στη Ρηγίλλης
ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ τους συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χθες- όχι όμως χωρίς παρατράγουδα και προσπάθειες καπελώματος από ακροδεξιούς- αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων με στολή.

Ανταποκρινόμενοι στο ιντερνετικό κάλεσμα «για καφέ» και «αλληλογνωριμία» που απηύθυνε ο Σύνδεσμος Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων, ένας σύλλογος που λειτουργεί για την εν γένει ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των στρατιωτικών, περίπου 300-400 ένστολοι αλλά και αρκετοί με πολιτικά, μαζεύτηκαν στον σταθμό στο Μοναστηράκι και εν συνεχεία, μέσω Πλάκας και Συντάγματος, κατέληξαν στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης, όπου και ήπιαν τον καφέ τους.

Βασικός στόχος πίσω από την επίσημη πρόσκληση- καθώς ο συνδικαλισμός απαγορεύεται - ήταν να δηλώσουν το «παρών» και απευθυνόμενοι στην πολιτεία να πουν ότι «και μεις, όπως όλοι, έχουμε τα προβλήματά μας». Στην ουσία το έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου (ΣΥΣΜΕΔ) λοχαγός κ. Ανέστης Τσουκαράκης, διαβάζοντας σε μια στάση της πρωτότυπης σιωπηρής πορείας στου Μακρυγιάννη ένα «γράμμα» στρατιωτικού στην πατρίδα: «Δεν νοιάστηκες όταν γκρεμιζόμουν, όταν πνιγόμουν, όταν με έλειωναν οι ερπύστριες, όταν καιγόμουν στη φωτιά. Ποτέ δεν με ρώτησες τον καιρό της αφθονίας αν χρειάζομαι κάτι. Εδινες στους άλλους κι εγώ περίμενα (...). Οταν σου έχω δώσει τη ζωή μου (σ.σ. ήρθε το θέμα στα άμεσα οικονομικά), λες να με πειράζουν τα λίγα χρήματα; Οταν έχω σκοπό να μείνω με την Ελλάδα στην αιωνιότητα, λες να με απασχολεί η 25ετία;».

Αυτά και άλλα κλαδικά προβλήματα, όπως περικοπές επιδομάτων, παραιτήσεις λόγω ασφαλιστικού που αυξάνονται δραματικά επιβαρύνοντας τα Ταμεία, αλλά και συνολικά τα οικονομικά μέτρα, ήταν το αντικείμενο συζήτησης στα κινούμενα πηγαδάκια των αξιωματικών- κατά 80% από το Πολεμικό Ναυτικό. Πάντως τόσο στην αρχική συγκέντρωση όσο και κατά τη διάρκεια της πορείας έγινε συστηματική προσπάθεια από ακροδεξιούς με πολιτικά, στελέχη του ΛΑΟΣ και μέλη της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας να πολιτικοποιήσουν την εκδήλωση μετατρέποντάς την σε αντικυβερνητική, ακόμα και γενικά κατά των πολιτικών: Από τις πλευρές αυτές και όχι από κοινού, ακούστηκαν συνθήματα και φωνές όπως «Οι προδότες στο Γουδή», «Η κυβέρνηση κόβει το ψωμί και χτίζει τζαμιά», «Λαός, στρατός, δημοκρατία», «Πουλάνε το Αιγαίο, εκλογές τώρα», «Αλήτες, προδότες πολιτικοί» κ.ά. Κατά τη διάρκεια της πορείας μερικοί ένστολοι έθεσαν θέμα να κατευθυνθούν στη Βουλή, αλλά το Δ.Σ. του Συνδέσμου επέβαλε άλλη πορεία. Οι λίγοι αποκοπέντες μαζί με μερικές δεκάδες πολίτες πήγαν μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη όπου έκαναν αντικυβερνητικές δηλώσεις- ένας εξ αυτών δήλωνε μέλος της Κ.Ε. του ΛΑΟΣ, αν και ένστολος.

1 σχόλιο:

  1. Θα μου επιτρεψετε να αμφιβαλω για το αυθορμητο τετοιου ειδους ενεργειων απ την πλευρα αξιωματικων.
    Κατ αρχην τι ειδους συνδικαλιστικη οργανωση μπορει να ειναι μια οργανωση αξιωματικων. Απο ποιες κοινωνικες ιδεες μπορει να διαπνεεται?
    Κυριοι ποια θα ειναι οι αποψη σας οταν σε λιγο καιρο τα επισημα αιτηματα των συνδικαλιστικων οργανωσεων των αξιωματικων θα ειναι τα εξης
    Αυξηση της θητειας προκειμενου να μην κλεισει "κανενα" στρατοπεδο και να μην χαθουν οργανικες θεσεις
    Μειωση των υπηρεσιων των στελεχων προκειμενου να υποφερουν περισσοτερο οι κληρωτοι στρατιωτες - αν οχι να σκοτωνονται σε τροχαια μετα απο 7 ημερα συνεχους υπηρεσιας


    Οτι ειναι συνδικαλιστικο δεν ειναι και προοδευτικο.
    Κυριοι Προσοχη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή