Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΝΑΤΟ και Ρωσία σε κοινή άσκηση κατά της τρομοκρατίας

http://www.enet.gr

Κοινή αντιτρομοκρατική άσκηση με την ονομασία «Άγρυπνοι Ουρανοί 2011», θα πραγματοποιήσουν στις 7 και 8 Ιουνίου ΝΑΤΟ και Ρωσία, με στόχο την πρόληψη επιθέσεων σαν εκείνη της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία θα συμμετέχει με μαχητικά αεροσκάφη, ενώ η άσκηση θα λάβει χώρα πάνω από την Πολωνία και τη Μαύρη Θάλασσα.




Η άσκηση αυτή θα είναι η πρώτη του είδους. Πρώην εχθροί του Ψυχρού Πολέμου θα συνεργαστούν στενά σε εικονικές αερομαχίες για μια πιθανή εχθρική εισβολή, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ο στόχος της άσκησης είναι η παρουσίαση της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία στον Εναέριο Χώρο (CAI) μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, που είναι σχεδιασμένη για να προλαμβάνει επιθέσεις σε αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας όπως συνέβη την 11η Σεπτεμβρίου.

"Η CAI θα βελτιώσει την ασφάλεια των αερομεταφορών χιλιάδων επιβατών που μετακινούνται καθημερινά με διεθνείς πτήσεις μεταξύ του εναερίου χώρου των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και του ρωσικού εναερίου χώρου και των εκατομμυρίων κατοίκων στο έδαφος," αναφέρει η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Το νέο σύστημα που συντονίζεται από κέντρα στη Βαρσοβία και στη Μόσχα με επιπλέον συντονισμό σε τοπικό επίπεδο σε κέντρα στη Ρωσία, στη Νορβηγία και στην Τουρκία, έχει στόχο να παράσχει μία κοινή εικόνα μέσω ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας ώστε να επιτρέπει την έγκαιρη προειδοποίηση για τυχόν ύποπτη εναέρια δραστηριότητα μέσα από συμφωνημένες διαδικασίες, συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Στην επιχείρηση "Άγρυπνοι Ουρανοί 2011" θα μετέχει πολωνικό αεροσκάφος στο οποίο, σύμφωνα με την άσκηση, θα έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία. Το αεροσκάφος θα απογειωθεί από την Κρακοβία στις 7 Ιουνίου και θα αναχαιτιστεί από πολωνικά μαχητικά, τα οποία θα παραδώσουν τη σκυτάλη στα ρωσικά μαχητικά.

Το σενάριο προβλέπει ακόμη ότι, έπειτα από μία μάχη μέσα στο πιλοτήριο του αεροσκάφους στο οποίο έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία, οι τρομοκράτες εξουδετερώνονται, αλλά το σύστημα πλοήγησης του αεροσκάφους υφίσταται βλάβη και το αεροσκάφος οδηγείται πίσω στην Πολωνία από τα ρωσικά μαχητικά.

Τη δεύτερη μέρα της άσκησης, προβλέπεται παρέκκλιση στο σχέδιο πτήσης και απώλεια των επικοινωνιών με τουρκικό αεροσκάφος, το οποίο έχουν καταλάβει αεροπειρατές πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και στη συνέχεια συντονισμένες αναχαιτίσεις από τουρκικά και έπειτα ρωσικά μαχητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου