Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Παράνομες οι μυστικές φυλακές της CIA στην Πολωνία. Mε βασανιστήρια η CIA αποδίδει και δικαιοσύνη!


Οι φυλακές της CIA στην Πολωνία παραβίαζαν τη διεθνή νομοθεσία και το πολωνικό Σύνταγμα, σύμφωνα με ειδικούς στο διεθνές δίκαιο, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Gazeta Wyborcza επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Η CIA κρατούσε ύποπτους για τρομοκρατία σε μια στρατιωτική βάση στο Στάρε Κιέικουτι, στη βορειοανατολική Πολωνία, από το 2002 μέχρι το 2005, είχαν αναφέρει Πολωνοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο εισαγγελέας Γιέρζι Μιρζέβσκι ήθελε να ασκήσει διώξεις σε αξιωματούχους της κυβέρνησης του 2001-2005 της Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας για παράβαση του Συντάγματος, παράνομη κράτηση και συμμετοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία είναι σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Πολωνία. Οι πολιτικοί που ήταν στην εξουσία την εποχή εκείνη αρνούνται τους ισχυρισμούς ότι λειτουργούσαν στη χώρα φυλακές της CIA. Ο Μιρζέβσκι, ωστόσο, αποσύρθηκε από την υπόθεση πριν από δύο εβδομάδες. Ο προϊστάμενός του, Ντάριους Κόρνελουκ, απέφυγε να σχολιάσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε παραίτηση.

Τον Φεβρουάριο ο Μιρζέβσκι είχε ζητήσει από εμπειρογνώμονες στο διεθνές δίκαιο να καθορίσουν αν η λειτουργία φυλακών της CIA ήταν νόμιμη και συνταγματική. Οι ειδικοί απάντησαν τον Μάιο, με μια 50σέλιδη έκθεση, ότι οι φυλακές ήταν παράνομες με βάση τόσο τη διεθνή νομοθεσία όσο και το πολωνικό Σύνταγμα. Οι αμερικανικοί κανονισμού που επέτρεπαν το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού κρίθηκε επίσης ότι παραβίαζαν το Διεθνές Δίκαιο.

Οι εισαγγελικές Αρχές ερευνούν την υπόθεση των μυστικών φυλακών από το 2008 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκαλύψει τα ευρήματά τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Πολωνία και ΗΠΑ συμφώνησαν ότι η Ουάσινγκτον δεν θα ανταποκριθεί στο πολωνικό αίτημα για βοήθεια στην υπόθεση. Με τον τρόπο αυτό η έρευνα θα παραταθεί μέχρι να τεθεί στο αρχείο.

Νομικοί που εκπροσωπούν το Σαουδάραβα Αμπντ αλ-Ράχιμ αλ-Νασίρι, που κατηγορείται για την επίθεση εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole το 2000, ισχυρίζονται ότι ο πελάτης τους βασανίστηκε στις μυστικές φυλακές μεταξύ 2002-3. Ο Αλ-Νασίρι υποβλήθηκε σε εικονικό πνιγμό και εικονική εκτέλεση με ένα ηλεκτρικό τρυπάνι.

Αναδημοσείυση

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου