Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Σοβαρά υποτιμήθηκε στις ΗΠΑ το κόστος των πολέμων που ανέλαβε η χώρα μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, το οποίο τώρα εκτιμάται σε πάνω από 1 τρισ. δολάρια, σε πάνω από 224.000 νεκρούς και σε δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα, το δυσκολότερο των οποίων είναι «αν άξιζε τον κόπο».
Είναι πολλά τα λεφτά... Ομπάμα και η «έξοδος» από το Αφγανιστάν, εν πρώτοις, απαραίτητη (φωτ. Ass. Press) Ανεξάρτητη έρευνα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, εκτιμά ότι το κόστος των τριών πολέμων, σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Πακιστάν, που έχουν αρχίσει οι ΗΠΑ θα φτάσει 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, αριθμός σχεδόν τετραπλάσιος του 1 τρισ. που είχε αναφέρει ο πρόεδρος Ομπάμα. Η νέα έκθεση, με τίτλο «Κόστη πολέμου», αναφέρει ότι η εκτίμηση του Ομπάμα αγνοεί πολλές από τις δαπάνες που αναγκαστικά θα γίνουν στο μέλλον λόγω των πολέμων, οπότε το κόστος μπορεί να εκτοξευτεί ακόμα και στα 4,4 τρισ.
Για την εκπόνηση της έκθεσης εργάστηκαν πάνω από 20 ακαδημαϊκοί, οι οποίοι χρειάστηκε να ερευνήσουν τεράστιο αριθμό στοιχείων, πολλά από τα οποία δεν είχαν υποστεί καμία επεξεργασία, όπως οι αριθμοί που δίνουν Κογκρέσο και Πεντάγωνο, κυρίως γύρω από τον αριθμό των νεκρών. Στα 10 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 το κόστος έχει εκτοξευτεί στα 2,3 - 2,7 τρισ. Οι αριθμοί θα αυξηθούν κατά πολύ τα επόμενα 10 χρόνια, όταν θα χρειαστεί να πληρωθούν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, όπως η περίθαλψη των βετεράνων. Η έκθεση, τον συντονισμό της οποίας είχε το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Ουάτσον του Πανεπιστημίου Μπράουν, αναφέρει ότι οι δαπάνες, που τώρα δεν μπορούν να προβλεφθούν, θα κυμανθούν περίπου σε 1 τρισ. δολάρια.
Κόστος ζωής: 224.000 νεκροί
Σε ανθρώπινες ζωές, το κόστος είναι από 224.000 έως 258.000 σε συγκρούσεις. Από αυτούς, οι 125.000 είναι άμαχοι στο Ιράκ. Πολύ περισσότεροι, όμως, έχουν πεθάνει από άλλα (έμμεσα) γεγονότα, τα οποία με τη σειρά τους οφείλονται στον πόλεμο, όπως η έλλειψη πόσιμου νερού, τροφίμων και απαραίτητων συνθηκών υγιεινής. Επιπλέον, 365.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 7,8 εκατ. (όσος ο πληθυσμός του Κεντάκι και του Κονέκτικατ, γράφει η έκθεση) αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η έκθεση τονίζει τον βαθμό στον οποίο ο πόλεμος θα συνεχίσει να τεντώνει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ο οποίος είναι ήδη ασφυκτικά επιβαρημένος, εξαιτίας της γήρανσης του αμερικανικού πληθυσμού και του εκτοξευμένου στα ύψη κόστους της περίθαλψης.
Επίσης, θέτει το θέμα τού τι κέρδισε η χώρα από όλες αυτές τις δαπάνες και αν άξιζαν τον κόπο, εκτός από τα χρήματα, οι 73 νεκροί στους πολέμους για κάθε νεκρό της 11ης Σεπτεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου