Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Ραντεβού το Σεπτέμβρη για Παλαιστίνη

http://www.enet.gr


Ενας Παλαιστίνιος μπλόγκερ έγραψε: «Αν με ρωτήσουν τι τίτλο θα έβαζα στην προσφυγή της PLO στον ΟΗΕ (αναμένεται για τον Σεπτέμβριο) για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, θα έλεγα: «Μια ελπίδα και χίλιες και μια αυταπάτες». Τη διαπίστωση αυτή μπορεί κανείς να κάνει, παρακολουθώντας και συνομιλώντας με ανθρώπους που επί δεκαετίες ασχολούνται καθημερινά με το Παλαιστινιακό».

Ο Γιάσερ Αραφάτ στο βήμα του ΟΗΕ. Τώρα βγαίνει στη φόρα τι έδωσε για να πάρει ως αντάλλαγμα τη θέση του παρατηρητή στα Ηνωμένα Εθνη (Ass. Press)


Ο Γιάσερ Αραφάτ στο βήμα του ΟΗΕ. Τώρα βγαίνει στη φόρα τι έδωσε για να πάρει ως αντάλλαγμα τη θέση του παρατηρητή στα Ηνωμένα Εθνη (Ass. Press) «Επιστρέφουμε στις διεθνείς μάχες», είπαν Παλαιστίνιοι διπλωμάτες, αυτοί τους οποίους συγκέντρωσε στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για να οργανώσει εκστρατεία υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους. Οι Παλαιστίνιοι ευελπιστούν ότι «η εικόνα του πρόεδρου Αμπάς στο βήμα του ΟΗΕ θα φέρει στη μνήμη όλων εκείνη του Αραφάτ», όταν πρωτομίλησε το 1974 στην αίθουσα του ΟΗΕ και έφερε την PLO στον ΟΗΕ ως «παρατηρητή». Εκείνη όμως η εικόνα είχε πλούσιο υλικό που ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό του.

Ομως, από απόρρητα αμερικανικά έγγραφα για τον πόλεμο του 1973 μεταξύ Αιγύπτου-Συρίας από τη μια και του Ισραήλ από την άλλη, αποκαλύφθηκε ότι η θέση του «παρατηρητή» δόθηκε ως αντάλλαγμα στην PLO επειδή κράτησε κλειστό το μέτωπο του Λιβάνου -κάποιες τουφεκιές έπεσαν- την ώρα που Ισραήλ και ΗΠΑ κατέβαλλαν απεγνωσμένη προσπάθεια να κλείσουν τα μέτωπα του Σινά και του Γκολάν πριν υποστεί ολοκληρωτική ήττα ο ισραηλινός στρατός. Ανταμείφθηκε η PLO, κάτι που δεν έγινε με την Παλαιστινιακή Αρχή του Αμπάς εδώ και τρία χρόνια, την περίοδο που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην καταστολή κάθε πράξης αλληλεγγύης από τη Δυτική Οχθη προς την Παλαιστινιακή Αντίσταση, που επί 22 μέρες στο τέλος του 2008 και τις αρχές του 2009 έδινε άνισες μάχες με το Ισραήλ στο μέτωπο της Γάζας. Τώρα, η Παλαιστινιακή Αρχή αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε περίπτωση που αποφασίσουν να εξεγερθούν οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης. Και, μάλιστα, οι Ισραηλινοί δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι δυνάμεις καταστολής και ασφάλειας του Αμπάς να αποσυρθούν από τις θέσεις τους τον Σεπτέμβριο, ώστε να αφήσουν τους Παλαιστινίους να πραγματοποιήσουν πορείες δεκάδων χιλιάδων -όπως φοβούνται- προς τις εβραϊκές αποικίες στη Δυτική Οχθη.

Ο Αιγύπτιος πρώην πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ είχε πει πριν από τον πόλεμο του 1973 στον Αμπού Ιγιάντ, το δεξί χέρι του Αραφάτ, ότι «στις διαπραγματεύσεις θα πάμε μαζί». Μετά τον πόλεμο έδωσαν στην PLO θέση παρατηρητή και έβγαλαν όλο το Παλαιστινιακό από την πίσω πόρτα της λύσης. Τώρα, οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι λένε πως σήμανε η ώρα «να κερδίσει η Παλαιστίνη θέση στον ΟΗΕ ως ισότιμο κράτος», μετά την αποτυχία της «διπλωματίας των ισχυρών» να επιβάλει στο Ισραήλ τη λύση δύο κρατών.

Οι αραβικές επαναστάσεις και ειδικά η ανατροπή του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο έδωσαν, σύμφωνα με τα περισσότερα άρθρα στον αραβικό Τύπο, τεράστια ώθηση στην ιδέα της προσφυγής στον ΟΗΕ. Αν κυβερνούσε ακόμα ο Μουμπάρακ θα προσπαθούσε -σύμφωνα με Αραβα αναλυτή- να «εμποδίσει την προσφυγή και θα ενθάρρυνε τον Αμπάς να συνεχίζει τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, γιατί όσο περισσότερο διαρκέσουν αυτές, τόσα περισσότερα ανταλλάγματα θα έπαιρνε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Θα του εξασφάλιζαν περισσότερο χρόνο παραμονής στην εξουσία και περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς της κλίκας του».

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Πέρεζ δήλωσε σε Αραβες δημοσιογράφους: «Εχουμε επαφές με Παλαιστινίους». Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στην «Ε» ότι «οι επαφές αυτές είναι στάχτη στα μάτια και γίνονται μόνο για να αποτρέψουν τους Παλαιστινίους από το να πάνε στον ΟΗΕ». Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής είπε μεταξύ άλλων ότι οι διαπραγματευτές του Νετανιάχου «θέλουν διαπραγματεύσεις από το σημείο μηδέν» και ότι το σημείο αυτό είναι «η ασφάλεια του Ισραήλ».

Ισραηλινοί στρατηγοί

Πολλοί είναι οι Ισραηλινοί στρατηγοί που δεν συμμερίζονται την επικρατούσα αντίληψη στο Ισραήλ για την ασφάλεια. Μάλιστα, μια ομάδα από αυτούς -ο στρατηγός Σαούλ Αριέλι, οι υποστράτηγοι Σλόμο Γκαζίτ και Νατάν Σαρόνι, ο συνταγματάρχης πυροβολικού στον πόλεμο του 1967 Αλον Πίνκας και ο ταξίαρχος πεζικού Νεχμία Νταγκάν- αλλά και διπλωμάτες -ανάμεσά τους ο πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ Ιλάν Μπαρούχ- επισκέφτηκαν πρόσφατα τις ΗΠΑ και εξήγησαν στους Αμερικανούς την ανεδαφικότητα του επιχειρήματος που προβάλλεται για να εμποδιστεί η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. «Το επιχείρημα "αδυναμία υπεράσπισης του Ισραήλ από τα σύνορα του '67" που προβάλλει συστηματικά η κυβέρνηση του Νετανιάχου δεν μπορεί να λειτουργεί στις σημερινές στρατιωτικές δυνατότητες που διαθέτουν οι εχθροί του Ισραήλ», είπαν.

Οι ρουκέτες των Ιρανών, της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, είπαν στους Αμερικανούς, μπορούν να χτυπήσουν κάθε γωνία στο Ισραήλ. Και η ασφάλεια δεν αποκτάται μόνο με στρατιωτικά μέσα, αλλά με τη διεθνή νομιμότητα. Ο Σλόμο Γκαζίτ μάλιστα είπε στους Αμερικανούς ότι «το να εμποδίσουμε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους είναι σαν να πυροβολούμε εμείς τα πόδια μας».

Η Τζίπι Λίβνι, το θηλυκό γεράκι στο Ισραήλ που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και αργότερα πρωθυπουργός, είπε στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ» ότι η κυβέρνηση του Νετανιάχου οδηγεί το Ισραήλ σε «στρατηγικό αδιέξοδο» επειδή, όπως είπε, δεν συνέχισε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που άφησε η ίδια. Την ίδια στιγμή, η Παλαιστινιακή Αρχή προσπαθεί να βγει από το αδιέξοδο που η ίδια «έσκαβε» για μια πενταετία και πλέον.

Η Τουρκία

Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στην «Ε»: «Πιστεύαμε στα μεγάλα λόγια των Αμερικανών και των Ισραηλινών για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Στη συγκέντρωση των πρεσβευτών, μπορώ να σας πω ότι ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου χειροκροτήθηκαν πολύ περισσότερο από τον ίδιο τον Αμπάς. Η χειρονομία αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία. Η Αίγυπτος ακόμα δεν έχει πάρει στα χέρια της το τιμόνι του αραβικού κόσμου. Το Ιράν δεν το θέλουν τα αραβικά κράτη του Κόλπου. Η μόνη δύναμη που μπορεί να ανεβάζει τον πήχη της σύγκρουσης με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ είναι σήμερα η Τουρκία. Και αυτή θα είναι ίσως η μόνη κερδισμένη, είτε αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος είτε όχι, σε περίπτωση που οι Αμερικανοί πραγματοποιήσουν την απειλή τους και ασκήσουν βέτο».

Δυο επιχειρησιακά εμπόδια έχουμε μπροστά μας, είπε Παλαιστίνιος αξιωματούχος στην «Ε»: «Οι μηχανισμοί της PLO όλο αυτό το διάστημα έμειναν αδρανείς και προβληματικοί και τώρα ενεργοποιούνται για να εφαρμόζουν ιδέες και προτάσεις που απαιτούν οργάνωση και δομές συγκροτημένου και ισχυρού κράτους. Κάτι που δεν υπάρχει. Το άλλο πρόβλημα είναι το οικονομικό. Εκεί συναντάμε συμπαγές τείχος, καθώς μεγάλοι χρηματοδότες της Παλαιστινιακής Αρχής από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. σταμάτησαν τη ροή των χρημάτων. Ο λόγος είναι ότι διαφωνούν με την εκστρατεία αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ, γιατί δεν επιθυμούν απομόνωση της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ. ΗΠΑ και Ε.Ε. κόπτονται για τη διατήρηση ακροδεξιάς κυβέρνησης στο Ισραήλ πολύ περισσότερο από την υλοποίηση του ονείρου των Παλαιστινίων, που εδώ και 63 χρόνια αγωνίζονται για μια ελεύθερη Παλαιστίνη».

(Δες και: http://www.haaretz. com/news/diplomacy-defense/former-israeli-diplomats-in-washington-1967-borders-are-defensible-1.375235) *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου