Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Μπαχρέιν: Έρευνα για καταγγελίες σε βάρος αστυνομίας και στρατού

http://www.kathimerini.gr

Η επιτροπή έρευνας για τα γεγονότα των τελευταίων μηνών θα εξετάσει τις καταγγελίες σε βάρος της αστυνομίας και του στρατού, ειδικά για βασανισμούς, δηλώνει ο επικεφαλής της Μπασιούνι.
Η επιτροπή που έχει συσταθεί από τις αρχές του Μπαχρέιν για να ερευνήσει τα γεγονότα στην διάρκεια των διαδηλώσεων και των ταραχών που συγκλόνισαν το βασίλειο του Κόλπου ανακοίνωσε χθες ότι θα ερευνήσει το ρόλο των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού, περιλαμβανομένων των κατηγοριών ότι χρησιμοποίησαν βασανιστήρια.


Σε συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της έρευνας του πενταμελούς σώματος, ο πρόεδρος της επιτροπής Σερίφ Μπασιούνι δήλωσε ότι η ομάδα θα εξετάσει τις κατηγορίες σε βάρος 30 αστυνομικών για τους οποίους το υπουργείο Εσωτερικών διεξάγει έρευνα διότι παρέβησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Πρόσθεσε ότι θα ερευνηθεί και ο ρόλος του στρατού.

«Θα ερευνήσουμε το ρόλο του στρατού. Ο στρατός δεν είναι υπεράνω του νόμου ούτε πέραν του νόμου», δήλωσε ο Μπασιούνι, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα συμβάντα που θα ερευνηθούν σημειώθηκαν ενόσω τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων διηύθυναν οι ένοπλες δυνάμεις.

Στο βασίλειο, όπου κυβερνά μια σουνιτική οικογένεια αλλά η πλειοψηφία των πολιτών είναι σιίτες, κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος και οι διαδηλώσεις με αίτημα τον εκδημοκρατισμό συνετρίβησαν τον Μάρτιο. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήρθη περίπου τέσσερις μήνες αργότερα.

Στην διάρκεια της καταστολής εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, στην πλειοψηφία τους σιίτες, και περίπου 2.000 απολύθηκαν ή καθαιρέθηκαν.

Η ένταση συνεχίζει να υποφώσκει στη χώρα του Κόλπου, με διαδηλώσεις να σημειώνονται καθημερινά σε σιιτικά χωριά γύρω από την πρωτεύουσα μετά την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης την 1η Ιουνίου.

Ο μονάρχης Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα δημιούργησε την επιτροπή ειδικών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομικών τον Ιούνιο μετά την διεθνή κατακραυγή για την καταστολή--και από τις ΗΠΑ, σύμμαχο-κλειδί της χώρας, που χρησιμοποιεί το νησί ως βάση του Πέμπτου Στόλου.

Ο Μπασιούνι είναι Αιγύπτιος-Αμερικανός, καθηγητής νομικής και ειδικός του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου, που συμμετείχε στην ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης και ηγήθηκε της έρευνας του ΟΗΕ για τα γεγονότα στη Λιβύη. Στην επιτροπή συμμετέχουν ακόμα ο Καναδός δικαστής και πρώην πρόεδρος του ΔΠΔ Φίλιπ Κιρς, ο Βρετανός δικηγόρος Νάιτζελ Ρόντλεϊ, που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ιρανή νομικός Μαχνούς Αρσαντζανί και η ειδικός σε θέματα ισλαμικού νόμου Μπαντρία αλ Αουάντι από το Κουβέιτ.

Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν έχει υποσχεθεί να δώσει στην επιτροπή πρόσβαση σε επίσημα αρχεία και να της επιτρέψει να πραγματοποιήσει συναντήσεις με αυτόπτες μάρτυρες μυστικά. Αλλά οργανώσεις της αντιπολίτευσης έχουν εκτιμήσει ότι και μόνο το γεγονός πως συστήθηκε από την κυβέρνηση σημαίνει ότι θα είναι προκατειλημμένη.

Ο Μπασιούνι δήλωσε ότι το σώμα ερευνά τους 33 θανάτους που καταγράφηκαν στην διάρκεια των κινητοποιήσεων και της καταστολής καθώς και τους τουλάχιστον 400 τραυματισμούς. Πρόσθεσε ότι θα ερευνηθούν καταγγελίες για βασανιστήρια, ειδικά στελεχών του ιατρικού προσωπικού.

Η εντολή της επιτροπής «περιλαμβάνει την έρευνα ενός αριθμού καταγγελιών περί βασανιστηρίων, περιλαμβανομένων…σε βάρος ιατρικού προσωπικού, που είναι καλά τεκμηριωμένες από διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Μπασιούνι.

Η Μανάμα διαψεύδει ότι υπήρξε συστηματική κακομεταχείριση κρατουμένων από την αστυνομία και ότι όλες οι καταγγελίες περί βασανισμών θα ερευνηθούν. Κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι έχουν ‘σεκταριστικούς’ σκοπούς και ότι υποκινήθηκαν από το Ιράν. Παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της αντιπολίτευσης, οι υποψίες διχάζουν τον πληθυσμό του βασιλείου.

Ο Μπασιούνι είπε ότι η επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της στον μονάρχη τον Οκτώβριο, αλλά τόνισε ότι το δύσκολο θα είναι να αναληφθεί δράση βάσει αυτού.

«Ο κίνδυνος είναι να υπάρξουν πολλές υπερβολικές ελπίδες για το τι μπορούμε να επιτύχουμε. Θα είναι ένα ζήτημα εθνικής σημασίας να υπάρξει δράση βάσει των προτάσεων που θα γίνουν. . . η κρίση είχε τραυματικές συνέπειες για το λαό του Μπαχρέιν», ανέφερε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου