Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Από τη Βίβλο στο χέβι μέταλ και τους άγγελους εκδικητές

http://www.tanea.gr
Eπιμέλεια: Περικλής Δημητρολόπουλος

Η άβυσσος από την οποία βγήκε ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δεν βρίσκεται τόσο κάτω από το χιόνι που σκεπάζει τη Νορβηγία όσο θα ήθελε να πιστεύει κανείς. Στη νορβηγική κοινωνία της ανεκτικότητας ανθεί παράλληλα μια βίαιη υποκουλτούρα που συνδέει τη Βίβλο με το χέβι μέταλ και τις σταυροφορίες με τον θεό Οντίν, τον παγανισμό με τις υποτιθέμενες σκοτεινές δυνάμεις που ελέγχουν τον σύγχρονο κόσμο, τον Τόλκιν του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» με τον φιλόσοφο Τζον Στιούαρτ Μιλ. Είναι μια υποκουλτούρα με πολλούς φανταστικούς εχθρούς - τους μουσουλμάνους και τους Εβραίους, την παγκοσμιοποίηση, τους φιλελεύθερους, την Αριστερά. Στη Νορβηγία, αυτή η υποκουλτούρα ξεθάφτηκε από το ναζιστικό παρελθόν της εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Ηταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο ένας κάποιος Αλφρεντ Ολσεν που διοργανώνει αντισημιτικές εκδηλώσεις, μιλάει συνεχώς για τον Μεσσία και τον «άγγελο εκδικητή». Ο Ολσεν χαρακτηρίζεται «διανοητικά ασταθής». Ιδρύει πάντως το χριστιανικό Κίνημα Λαϊκής Αντίστασης και στην ιδρυτική πράξη διακηρύσσει: «Είναι απαραίτητο να αγωνιστούμε εναντίον του μαρξιστικού και του φιλελεύθερου καπιταλισμού, της μασονίας και άλλων αντιχριστιανικών ιδεών. Να αντισταθούμε στη διείσδυση ξένων πρακτόρων στην κυβέρνησή μας, στη διάδοση της σιωνιστικής προπαγάνδας στο σχολείο, τα μέσα ενημέρωσης, τον κινηματογράφο και γενικά την εκπαίδευση».



Πρόκειται για ιδέες που, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», βρίσκουν πρόσφορο έδαφος τόσο στον χριστιανικό φονταμενταλισμό όσο και στον νεοπαγανιστικό σατανισμό. Εξέχων εκπρόσωπος αυτής της δεύτερης κατηγορίας είναι ο Βαργκ Βίκερνες, τραγουδιστής χέβι μέταλ. Το 1991, ο Βίκερνες ιδρύει το συγκρότημα Ερεβος, τίτλο που δανείζεται από τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» όπως και το καλλιτεχνικό του όνομα «Κόμης Γκρίσνακχ». Η μουσική του γίνεται ο ύμνος νεοναζιστικών οργανώσεων. Ο ίδιος ωστόσο καταλήγει στη φυλακή όταν σκοτώνει έναν σύντροφό του στο συγκρότημα. Πίσω από τα σίδερα γίνεται «φιλόσοφος» και συντάσσει ένα μανιφέστο, την «Ομιλία του λύκου», όπου ο μύθος του Οντίν διασταυρώνεται με τη ναζιστική ιδεολογία. Ο Βίκερνες ολοκλήρωσε την ποινή του το 2009. Ωστόσο, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, σε άδεια που είχε πάρει από τη φυλακή, βρέθηκε να οδηγεί ένα κλεμμένο αυτοκίνητο στο οποίο η αστυνομία εντόπισε ένα ασυνήθιστο φορτίο: ένα αυτόματο όπλο, ένα πιστόλι, πολλά μαχαίρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες και στολές παραλλαγής.
Κανένα από αυτά τα δυο πρόσωπα δεν βρίσκει θέση στο ακροδεξιό αλλά πολιτικό ορθό για τα δεδομένα τους Κόμμα της Προόδου. Την πόρτα του είχε περάσει κάποτε και ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ - για να το εγκαταλείψει λίγα χρόνια αργότερα. Οι ψηφοφόροι του, ωστόσο, αυξάνονται συνεχώς. Στις εκλογές του 2009, το Κόμμα της Προόδου κατέκτησε 69 έδρες και έγινε η δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου