http://www.tanea.gr
Ισως η πιο κραυγαλέα απόδειξη των «συγκοινωνούντων» δοχείων ΕΛ.ΑΣ. και Χρυσής Αυγής αποκάλυψε η υπόθεση του Περίανδρου. Λίγο πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης της Κρατικής Ασφάλειας, ψηλά στην ατζέντα της ΕΛ.ΑΣ. βρισκόταν η σύλληψη του Περίανδρου, κατά κόσμον Αντώνη Ανδρουτσόπουλου. Ο Περίανδρος κατηγορούνταν για την επίθεση εις βάρος τριών μελών του νέου Αριστερού Ρεύματος και τον βαρύτατο τραυματισμό τού τότε φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων τον Ιούνιο του 1998.
Για τον εντοπισμό του μάλιστα, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε διατάξει τη δημιουργία ειδικής ομάδας το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, ενώ σε δηλώσεις του είχε υποστηρίξει πως «ο Αρειος Πάγος έπρεπε να έχει θέσει τη Χρυσή Αυγή εκτός νομικού πλαισίου».
Τελικά το κυνήγι του Περίανδρου κατέληξε σε ένα ακόμη φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. Η αρμόδια ομάδα ποτέ δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον εντοπισμό του φερόμενου ως υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής. Δύο φορές οι πληροφορίες που έφτασαν στην Ασφάλεια για παρουσία του Περίανδρου σε μοναστήρι στον Ωρωπό δεν αξιοποιήθηκαν.
Η Ασφάλεια μάλιστα σε μια κίνηση που προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά έσπευσε να δηλώσει πως ο Περίανδρος είχε διαφύγει, τρεις μέρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψής του. Από ανώτερους αστυνομικούς δόθηκε και η πληροφορία πως ο Περίανδρος είχε διαφύγει στη Βενεζουέλα, επιχείρημα το οποίο καταρρίφθηκε από τους δικηγόρους του Κουσουρή, οι οποίοι χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους τα αστυνομικά μέσα διαπίστωσαν πως ουδέποτε ο καταζητούμενος είχε πάει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Οπως προέκυψε στη συνέχεια από εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., η Αστυνομία απέτυχε να τον συλλάβει γιατί οι ενέργειες της ειδικής ομάδας σαμποταρίστηκαν εσωτερικά! Αυτό τουλάχιστον καταγράφηκε σε απόρρητα δελτία που διαβιβάσθηκαν από την Ασφάλεια τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο του '99 αντίστοιχα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για προσωπική ενημέρωση του κ. Χρυσοχοΐδη.
Αρχικά η ειδική ομάδα συναντήθηκε με τρεις πρώην χρυσαυγίτες, που είχαν έρθει πάλι σε επαφή με την Αστυνομία και έδιναν πληροφορίες για τις κινήσεις του Περιάνδρου, με τον οποίο είχαν καταφέρει και να μιλήσουν.
φοβηθηκαν. Ξαφνικά όμως οι «πληροφοριοδότες» έκοψαν την επαφή τους με την ΕΛ.ΑΣ., δηλώνοντας φόβο για τη σωματική τους ακεραιότητα και κίνδυνο καταστροφής της περιουσίας τους από μέλη της Χρυσής Αυγής. Φίλος τους αστυνομικός, ο οποίος υπηρετούσε και στη φρουρά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη την εποχή της έρευνας, στον οποίο μίλησαν για τις συναντήσεις που είχαν με μυστικούς αστυνομικούς, τους συνέστησε να σταματήσουν κάθε επαφή, γιατί τα πράγματα ήταν πολύ επικίνδυνα αφού «η μισή Αστυνομία ήθελε να συλληφθεί ο Περίανδρος και η άλλη μισή όχι...».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πραγματοποίησε έρευνα σε σχέση με τον φρουρό του αλλά, όπως διαπίστωσε, δεν προέκυψαν στοιχεία «σαμποτάζ» από την πλευρά του σε σχέση με την έρευνα της ειδικής ομάδας της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του Περιάνδρου: «Αυτό που έκανε ο αστυνομικός ήταν ότι είδε κάτι παιδάκια μαζεμένα, στα οποία είπε "τι δουλειά έχετε με τον συγκεκριμένο (σ.σ.: εννοεί τον σύνδεσμο της ΕΛ.ΑΣ. που αποστρατεύθηκε), με την έννοια ότι είναι επικίνδυνος αφού ασχολείται με επικίνδυνα θέματα όπως η Χρυσή Αυγή... Μια απλή σύσταση έκανε, δεν κάρφωσε τις έρευνες...».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου