http://www.tanea.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
Στη Ρωσία έντονες είναι οι αντιδράσεις για τους επαίνους του προς τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο μανιφέστο που δημοσιοποίησε λίγο πριν από τις επιθέσεις της προηγούμενης Παρασκευής ο 32χρονος Νορβηγός ανέφερε ότι ο Πούτιν είναι «άξιος σεβασμού» και ένας από τους δύο ανθρώπους που θα ήθελε να συναντήσει, ο άλλος είναι ο Πάπας. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Ρωσίας έσπευσε να χαρακτηρίσει τα σχόλια αυτά «παραλήρημα ενός παρανοϊκού» και τον ίδιο «ενσάρκωση του Διαβόλου», ενώ οργάνωση νεολαίας που πρόσκειται στο Κρεμλίνο την οποία ο Μπρέιβικ εξαίρει στο μανιφέστο του κράτησε αποστάσεις από τον κατηγορούμενο. Ο Μπρέιβικ καλεί την Νορβηγία να δημιουργήσει κίνημα νεολαίας στο πρότυπο της ρωσικής νεολαιίστικης οργάνωσης Νάσι που πρόσκειται στη ρωσική κυβέρνηση. Εκπρόσωπος της Νάσι αρνήθηκε να σχολιάσει «τις απόψεις ενός τρελού».
Ωστόσο, τα σχόλιά του προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις στην μπλογκόσφαιρα, ενώ οι υπεύθυνοι του ρωσικού ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte (αντίστοιχος του facebook) γνωστοποίησαν ότι μπλοκάρισαν την πρόσβαση σε μια ομάδα που είχε εκφράσει την υποστήριξή της προς τον Μπρέιβικ. Ενας ρώσος μπλόγκερ, ο Chudinovandrei σχολίασε στο ιστολόγιό του ότι «είναι σαν ο ίδιος ο Χίτλερ να πήρε σάρκα και οστά και να αποκάλεσε την ηγεσία του Πούτιν άξια προς έπαινο. Δεν ξέρω πώς το Κρεμλίνο θα μπορέσει πλέον να νίψει τας χείρας του».
Εν τω μεταξύ στη Βρετανία έχουν αρχίσει έρευνες σχετικά με τα σχόλια του Μπρέιβικ ότι μυήθηκε στις ακροδεξιές ιδέες από δύο βρετανούς εξτρεμιστές κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λονδίνο το 2002. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ακόμα δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα πληροφορίες, αλλά οι βρετανικές αρχές έχουν λάβει τη δήλωση αυτή «εξαιρετικά σοβαρά» υπόψη. Ο κατηγορούμενος για το μακελειό στη Νορβηγία είχε φίλους στο facebook 600 μέλη της βρετανικής ακροδεξιάς οργάνωσης Ενωση για την Αμυνα της Αγγλίας, ενώ διατηρούσε και επαφές με τους αρχηγούς της οργάνωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Telegraph», ο διοργανωτής των διαδηλώσεων της Ενωσης Ντάρλι Χόμπσον δήλωσε ότι αρκετά μέλη της είχαν συναντηθεί με τον Νορβηγό.
Πάντως, δεν λείπουν και οι φωνές που στηρίζουν τον δράστη. Ο ηγέτης της Ενωσης για την Αμυνα της Αγγλίας Στίβεν Λένον υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις του Μπρέιβικ αποτελούν δείγμα του «αυξανόμενου θυμού» στην Ευρώπη κατά των μουσουλμάνων μεταναστών. Στην Ιταλία, συνεργάτης του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκάλεσε σάλο όταν χαρακτήρισε «εξαιρετικές» κάποιες από τις ιδέες του Μπρέιβικ. Ο Μπάριο Μποργκέζιο, ευρωβουλευτής της Λίγκας του Βορρά που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι «συμφωνεί με την αντίθεση του Μπρέιβικ στο Ισλάμ και την κατηγορία του ότι η Ευρώπη παραδόθηκε αμαχητί να εξισλαμιστεί». Ιταλοί ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα κατήγγειλαν τον Μποργκέζιο. Αντιδράσεις σημειώθηκαν και στις ΗΠΑ όταν ο υπερσυντηρητικός σχολιαστής και στέλεχος του Τσάι Πάρτι Γκλεν Μπεκ συνέκρινε τους νέους που δολοφονήθηκαν στο νησί Ουτόγια με τη νεολαία του Χίτλερ, επειδή «ποιος κάνει πια κατασκηνώσεις για νέους;».
Στην Αυστρία, χώρα στην οποία αναφέρθηκε επανειλημμένως ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο του, η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ δήλωσε πως αισθάνεται δικαιωμένη καθώς εδώ και μήνες απαιτούσε να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο πλαίσιο ενός «νέου αντιτρομοκρατικού πακέτου». Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν χαρακτήρισε «σωστό τον δρόμο κατά του μίσους και της βίας» που έδειξε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ και δεσμεύθηκε να κάνει το ίδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου