Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Η τραγωδία στη Βάση του Μαρί επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις

http://www.ethnos.gr

Ο Πρόεδρος προσανατολίζεται σε ευρύ ανασχηματισμό με υπερκομματικούς παράγοντες που θα του εξασφαλίσουν την πολιτική συναίνεση

Η τραγωδία στη Βάση του Μαρί επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις

Πάνω στα συντρίμμια που άφησε η καταστροφή στο Μαρί της Λεμεσού, όλοι μιλούν για ενότητα στη Λευκωσία, αλλά όλοι πια ζεσταίνουν τις μηχανές εν όψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου 2013. Η καταστροφή στο Μαρί ήταν ο καταλύτης για το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης που σοβούσε εδώ και μήνες στην Κύπρο και η παραίτηση και του υπουργού Εξωτερικών, Μ. Κυπριανού, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη λαϊκή κατακραυγή δρομολογούν πολιτικές εξελίξεις.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή της θητείας του, καθώς απομονωμένος πολιτικά και με πληγωμένο κύρος, λόγω των σοβαρών ευθυνών του για την υπόθεση των εκρηκτικών, προσανατολίζεται σε ευρύ ανασχηματισμό με υπερκομματικούς παράγοντες που θα του εξασφαλίσουν την πολιτική συναίνεση, την οποία σήμερα δεν την προσφέρει ούτε καν ο κυβερνητικός εταίρος, το ΔΗΚΟ.

Η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε την ευκαιρία να υπάρξει η πρώτη δημόσια ουσιαστικά αμφισβήτηση της προεδρίας του από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου, άνοιξε πρακτικά την προεκλογική του καμπάνια για τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν είναι διατεθειμένος αυτήν τη φορά να κάνει πίσω για κάποιο άλλο στέλεχος του κόμματός του, που τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής (όπως π.χ. ο Γ. Κασουλίδης) και έτσι θέλησε εγκαίρως να δηλώσει το στίγμα του ασκώντας κριτική στον κ. Χριστόφια, τόσο στην εσωτερική διακυβέρνηση όσο και στους χειρισμούς στο Κυπριακό, που παρεμπιπτόντως ο ίδιος είχε στηρίξει στο Σχέδιο Ανάν.

Πρωτοφανής ανθεκτικότηταΤο πιο ενδιαφέρον παιχνίδι παίζεται όμως στο ΔΗΚΟ, το κόμμα του Σπύρου Κυπριανού και του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Κάρογιαν, που έχει επιδείξει μια πρωτοφανή ανθεκτικότητα στις εσωτερικές μάχες και αντιπαραθέσεις, μετά το προσωπικό πλήγμα που υπέστη με τη μη εκλογή του στη θέση του προέδρου της Βουλής (λόγω της αποσκίρτησης βουλευτού του κόμματός του), φαίνεται ότι καταστρώνει διαφορετική στρατηγική που φθάνει μέχρι τις προεδρικές του 2013.

Με την πλατφόρμα που παρουσίασε την Πέμπτη για την έξοδο από την κρίση, θέτει ουσιαστικά μια σειρά όρων στον κ. Χριστόφια, που πρακτικά καθιστούν απίθανη τη συνέχιση της παραμονής του ΔΗΚΟ σε συγκυβέρνηση, εκτός εάν υπάρξει ευρύτερο υπερκομματικό σχήμα.

Αναλαμβάνοντας να απαντήσει στην εσωκομματική κριτική, αλλά και να καλύψει πολιτικά το κενό που υπάρχει στην έκφραση των δυνάμεων που αντιτάχθηκαν στο Σχέδιο Ανάν, ο κ. Κάρογιαν θέτει μια ακόμη προϋπόθεση στον κ. Χριστόφια: τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής και την επανεξέταση των χειρισμών για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου 2009 και της λαϊκής εντολής της 24ης Απριλίου 2004" (της απόρριψης, δηλαδή, του Σχεδίου Ανάν από τον κυπριακό ελληνισμό).

Στο ΔΗΚΟ ήδη γίνονται σκέψεις ότι σε μια φθίνουσα πολιτική κατάσταση και με δεδομένο ότι το ΑΚΕΛ απεύχεται μια "δεξιά στροφή" που θα ταυτισθεί με μια ήττα του νυν Προέδρου, να στραφεί σε υποψήφιο συνεργασίας, που θα μπορούσε, γιατί όχι, να είναι ο ίδιος ο κ. Κάρογιαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου