Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Στην τελική ευθεία η διαδικασία για τον φράχτη στον Εβρο

http://news.kathimerini.gr

Του Γιαννη Σουλιωτη

Εξελίξεις στο θέμα κατασκευής φράχτη στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στον Εβρο αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», την περασμένη Παρασκευή υπεβλήθη στην αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η τελική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή του έργου και την ανάπτυξη συμπληρωματικών δράσεων στη συνοριογραμμή του Εβρου. Σε αυτές συγκαταλέγονται η εγκατάσταση θερμικών καμερών και αισθητήρων, η προμήθεια οχημάτων και ελικοπτέρου εξοπλισμένα με συστήματα έγκαιρης ανίχνευσης, η χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων κ.ά.

Το αρχικό σχέδιο για κατασκευή φράχτη κρίθηκε αναγκαίο να πλαισιωθεί με συμπληρωματικές δράσεις ώστε να εξασφαλιστεί η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η χρηματοδότησή του από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε. Πηγές της «Κ» εξηγούν ότι η αρχική πρόταση είχε υποβληθεί προ 3,5-4 μηνών με τη μορφή της επιμέρους δράσης. Κατόπιν παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους ωστόσο, κρίθηκε επιβεβλημένη η ένταξη του έργου σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του με ευρωπαϊκά κονδύλια.


Η διαδικασία βρίσκεται σήμερα στο τελικό στάδιο και, όπως αποκαλύπτουν στην «Κ» πηγές της Κατεχάκη, έχει ήδη εξασφαλιστεί η εκταμίευση για το 2011 ποσού 54 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, μέρος του οποίου θα διατεθεί για την κατασκευή του φράχτη.

Σήμερα, στο μεταξύ, αναμένεται η τελική συνάντηση στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τους υπευθύνους της εταιρείας που διεξήγαγε τις στατικές και γεωτεχνικές μελέτες στο σημείο κατασκευής του φράχτη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, μέχρι το τέλος του μήνα o σχετικός φάκελος θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο καθώς και το πρόγραμμα «Διαύγεια», και ο τελικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Αίσθηση προκαλεί η επισήμανση ανώτατων στελεχών του υπ. Προστασίας του Πολίτη ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και οι Ενοπλες Δυνάμεις εμμέσως πλην σαφώς αρνήθηκαν να παράσχουν οποιαδήποτε συνδρομή στην ΕΛ.ΑΣ. σχετική με το έργο.

Εν το μεταξύ, προκειμένου να ρυθμιστεί μια σειρά από γραφειοκρατικές εκκρεμότητες (π.χ. έκδοση άδειας από την Αρχαιολογία και τον ΕΟΤ), υπεγράφη προ μηνών από τους συναρμόδιους υπουργούς σχετική νομοθετική ρύθμιση. Τέλος, σημειώνεται ότι προ μιας εβδομάδας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαβίβασε στο υπ. Εξωτερικών έγγραφο με απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που υπέβαλε η τουρκική κυβέρνηση στις ελληνικές αρχές. Αφορούν ζητήματα όπως π.χ. τα τοπογραφικά σχέδια, τις συντεταγμένες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου