Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Μακάριοι εβλεπαν την τραγωδία να έρχεται

http://www.ethnos.gr

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι από την πρώτη στι­γμή της κατάσχεσης των πυ­­­ρο­­­μαχικών του ιρανικού πλοίου έως και τις τελευ-ταίες μέρες πριν από την έκρηξη οι αρμόδιοι, αν και είχαν ενημερωθεί, έδειξαν τραγική αμέλεια


Η ποσότητα εκρηκτικής ύλης που παρέμενε εκτεθειμένη επί δύο χρόνια στη ναυτική βάση της Λεμεσού, κάλλιστα θα μπορούσε να έχει μεταφερθεί στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα του Λαυρίου για τη γόμωση χιλιάδων ανενεργών πυρομαχικών του κυπριακού και του ελληνικού στρατού!

Ωστόσο η κυπριακή πλευρά, όμηρος των γεωπολιτικών πιέσεων, όχι μόνο δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει προς όφελός της την τεράστια ποσότητα εκρηκτικής ύλης που είχε κατασχεθεί, αλλά και ούτε έλαβε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Με στρατιωτικούς μουσαμάδες ή με κοντραπλακέ εάν είχαν σκεπάσει τα κιβώτια με τα εκρηκτικά δεν θα είχαν εκραγεί από τη ζέστη!


Τις δύο αυτές σημαντικές παρατηρήσεις κάνει αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Αμυνας σε απόρρητη ενημέρωσή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρινίζει ότι ουδέποτε η Λευκωσία ζήτησε τη βοήθεια των πυροτεχνουργών του Ελληνικού Στρατού για να εξετάσουν το είδος, την ποιότητα και τον βαθμό επικινδυνότητας της εκρηκτικής ύλης που είχε κατασχεθεί στη Λεμεσό.

Κατόπιν εορτής.
Δέκα Ελληνες πυροτεχνουργοί κλήθηκαν στην Κύπρο κατόπιν εορτής και αφού είχε προκληθεί η τραγωδία. Πρόκειται για εμπειρότατους πυροτεχνουργούς με εθνική και πολυεθνική δράση σε αποστολές υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ.

Το χρονικό μιας "προαναγγελθείσας τραγωδίας" στην Κύπρο καταγράφουν την ίδια ώρα, λέξη προς λέξη, πλήθος αποκαλυπτικών εγγράφων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η τρομακτική έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων, που έστειλε στον τάφο ήδη 13 ανθρώπους, έχει συγκλονίσει την κυπριακή κοινή γνώμη που παρακολουθεί αποσβολωμένη τις αποκαλύψεις για τις συνεχείς, από το 2009 ακόμη, οχλήσεις των αρμοδίων, οι οποίοι τελικά εκώφευσαν...

Το "Εθνος της Κυριακής" καταγράφει το μοιραίο χρονικό της τραγωδίας, από τις αρχές του 2009 μέχρι και το τελευταίο πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011:

Ιανουάριος 2009
Το πλοίο "Μόντσιεγκορσκ" που είχε ναυλωθεί από τις Ναυτιλιακές Γραμμές του Ιράν για να μεταφέρει πυρομαχικά στη Συρία, μπαίνει στα κυπριακά ύδατα.

Τότε, ο Λεωνίδας Παντελίδης, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, εκφράζει για πρώτη φορά στους Αμερικανούς τους προβληματισμούς της Λευκωσίας για τα ζητήματα ασφάλειας που εγείρονται λόγω του εκρηκτικού φορτίου. Ακολούθησαν σκληρές διαπραγματεύσεις για να μην εκφορτωθεί το επικίνδυνο υλικό στο κυπριακό έδαφος.

Φεβρουάριος 2009
Το ρωσικών συμφερόντων αλλά κυπριακής σημαίας φορτηγό πλοίο "Μόντσιεγκορσκ" συνεχίζει να βρίσκεται στα ανοιχτά της Κύπρου.

Τα πυρομαχικά (πυρίτιδα-αντιαρ-ματικοί πύραυλοι) που μεταφέρει, αποθηκευμένα σε 98 εμπορευματοκιβώτια, κατάσχονται. Τοποθετούνται και φυλάσσονται στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης".

Μάιος 2009
Ο (παραιτηθείς) αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης ζητά, με επιστολή του προς το υπουργείο Αμυνας, να παρθεί απόφαση για το επικίνδυνο φορτίο.

Ο κ. Τσαλικίδης, με αυτή την πρώτη του επιστολή, στις 28 Μαΐου 2009 προς το υπ. Αμυνας και τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου, υπενθύμιζε χαρακτηριστικά: "...Γνωρίζετε ότι το κατασχεθέν φορτίο του ''Μonchegorsk'', το οποίο αποτελείται από 98 εμπορευματοκιβώτια και 400 τόνους γενικό φορτίο, βρίσκεται για φύλαξη από τις 3 Φεβρουαρίου 2009 στη ναυτική βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης'' στην περιοχή Μαρί...

Λόγω του ότι το φορτίο εναποθηκεύθηκε σε υπαίθρια στοιβάδα, εγκυμονούνται κίνδυνοι πλήρους αλλοίωσής του και καταστροφής του σε παρατεταμένης διάρκειας εναποθήκευση, ιδιαίτερα των υλικών που βρίσκονται εκτός των εμπορευματοκιβωτίων. Μεγάλο μέρος του φορτίου αποτελείται από διαφόρων ειδών πυρίτιδες των οποίων δεν γνωρίζουμε τη σύνθεση και την αντίδρασή τους σε υψηλές θερμοκρασίες ή ενδεχόμενους κινδύνους αποσταθεροποίησης - αλλοίωσης ή αυτανάφλεξης...".

Αύγουστος 2009
Στις 6 Αυγούστου 2009, πραγματοποιείται σύσκεψη στο υπ. Αμυνας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Εθνικής Φρουράς, της Νομικής Υπηρεσίας και του υπουργείου Εξωτερικών, με θέμα το τι μέλλει γενέσθαι με το επίμαχο φορτίο. Τότε, σύμφωνα με τα πρακτικά που παρουσιάζει σήμερα το "Εθνος της Κυριακής", ο εκπρόσωπος της Εθνικής Φρουράς ανέφερε ότι η φύλαξη του φορτίου αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους ίδιους, καθώς αυτό αποτελείται από 400 κοντέινερ με 200 τόνους υλικό! Στο τέλος αποφασίστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών να παραμείνει ως έχει το πυρίμαχο υλικό υπό την επίβλεψη της Εθνικής Φρουράς, μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, οπότε και πάλι θα τους απασχολούσε το μέλλον των πυρομαχικών.

Νοέμβριος 2009
Εξι μήνες μετά την πρώτη του επιστολή, ο κ Πέτρος Τσαλικίδης, επανέρχεται, αφού όπως διαπιστώνει και ο ίδιος, η σύσκεψη του Αυγούστου... τινάχθηκε στον αέρα. Στην εν λόγω επιστολή του, επισημαίνει εκ νέου τους κινδύνους, από την υπαίθρια εναπόθεση και ζητά να ληφθούν μέτρα. Στις 23 Νοεμβρίου, το υπουργείο Αμυνας, αντιδρά, ζητώντας την επανεξέταση του θέματος.

Δεκέμβριος 2009
Το μπαλάκι των ευθυνών μετατίθεται οριστικά στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και στο υπουργείο Αμυνας. Στις 31/12/2009, το υπουργείο Εξωτερικών απαντά στο υπουργείο Αμυνας αναφορικά με την τύχη του φορτίου του "Μόντσιεγκορσκ": "Σας πληροφορώ ότι κατά την άποψη του υπουργείου Εξωτερικών, οι πολιτικοί λόγοι, για τους οποίους είχαμε καταλήξει στα συγκεκριμένα συμπεράσματα για αντιμετώπιση του ζητήματος κατά τη σύσκεψη του περασμένου Αυγούστου, δεν έχουν αλλάξει και επομένως δεν δικαιολογείται, προς το παρόν, οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο χειρισμού του θέματος".

Ιούλιος 2011
Παρατηρούνται στις αρχές του μήνα μικρής έκτασης αναφλέξεις. Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, ο αρχηγός του Κυπριακού Ναυτικού, Ανδρέας Ιωαννίδης, και σήμερα εις εκ των θυμάτων, προειδοποιούσε για την επικινδυνότητα των φορτίων, καθώς και την ανάγκη μεταφοράς τους σε ασφαλές μέρος. Στο τέλος, πλήρωσε με τη ζωή του την τραγική αμέλεια όλων όσοι εμπλέκονται στην ιστορία του θανατηφόρου φορτίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου παραδέχθηκε μάλιστα ότι μία εβδομάδα πριν από το συμβάν είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΥΚΙΟΥ - ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου