Το ερώτημα δεν είναι το αν, αλλά το ποτέ θα πάει κάτι στραβά στις ελληνικές αποθήκες πυρομαχικών, όπου επί χρόνια στοιβάζονται δεκάδες χιλιάδες τόνοι βλημάτων, εκατοντάδες αντιβληματικοί πύραυλοι και σχεδόν ένα εκατομμύριο νάρκες κατά προσωπικού, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν καταστραφεί εδώ και χρόνια.
Η κατάσταση που επικρατεί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σκάνδαλο που, πέραν των όποιων οικονομικών παραμέτρων, εκθέτει διεθνώς και τη χώρα μας, καθώς ενώ έχουμε υπογράψει τη συνθήκη της Οτάβα για την κατάργηση των ναρκών κατά προσωπικού, έχουμε υλοποιήσει την υποχρέωση της αποναρκοθέτησης και περισυλλογής τους, ενώ δεν έχουμε υλοποιήσει την καταστροφή τους. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σε αποθήκευση 965.000 νάρκες, περιμένοντας να οδηγηθούν για καταστροφή. Αν και από πολλούς αρμοδίους θεωρήθηκε αδύνατο, όπως προκύπτει από έγραφα των ΕΑΣ που έχουν αναλάβει τη σύμβαση καταστροφής των ναρκών, έπειτα από διαγωνισμό που έκανε το υπουργείο Αμυνας, οι νάρκες είναι συσκευασμένες, όπως και οι πυροκροτητές τους, σε παλέτες στις αποθήκες πυρομαχικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
20.000 τόνοι!
Αποθηκευμένοι είναι και οι περισσότεροι από 20.000 τόνοι πυρομαχικών (αν είναι δυνατόν!...), που θα έπρεπε να έχουν οδηγηθεί για καταστροφή, όπως και οι 140 αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Νίκη», οι οποίοι από το 2004 έχουν αποσυρθεί από το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας και περιμένουν, σε αποθήκες σε Κατσιμίδι, Κορωπί, Σκύρο και Κρήτη, την έγκριση ενός κονδυλίου της τάξεως των 5.000.000 ευρώ για να καταστραφούν. Γεγονός είναι ότι από την πλευρά των επιτελείων έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα της ασφαλούς αποθήκευσης, σύμφωνα με τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα. Ολες οι αποθήκες ελέγχονται σχεδόν καθημερινά, εξετάζονται οι θερμοκρασίες μέσα και έξω από αυτές, το ποσοστό υγρασίας, και όπου απαιτείται, γίνονται και έργα, ώστε οι συνθήκες να βρίσκονται πολύ κάτω από τα όρια που θέτουν οι κατασκευάστριες εταιρείες και το ΝΑΤΟ. Παρ' όλα αυτά, όπως λένε και οι ειδικοί, «ακίνδυνο είναι μόνο το πυρομαχικό που έχει καταστραφεί».
Ναρκώθηκαν...
Ιδιαίτερα με το θέμα των ναρκών πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη μέχρι σήμερα πορεία της... καταστροφής τους. Τη σύμβαση για το έργο είχαν αναλάβει τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, δηλαδή οι ενοποιημένες, στα χαρτιά τουλάχιστον, ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ. Προβλεπόταν η συλλογή και η μεταφορά των ναρκών σε εξειδικευμένο εργοστάσιο στη Βουλγαρία. Μετά την παράδοσή τους και την καταστροφή τους, η Ελλάδα παραλάμβανε πιστοποιητικό καταστροφής, το οποίο κατέθετε στα αρμόδια όργανα επιτήρησης της συνθήκης της Οτάβα και στον ΟΗΕ. Οι πρώτες παραδόσεις, έγιναν αλλά εδώ και τρία χρόνια το πρόγραμμα σταμάτησε. Τα ΕΑΣ κριθήκαν έκπτωτα σε πρώτη φάση και οι 965 χιλιάδες πλεονάζουσες νάρκες παραμένουν στις αποθήκες. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιες πληροφορίες, υπήρξε και πρόβλημα, καθώς βρέθηκαν σε πλοίο, το οποίο κατασχέθηκε, νάρκες που θεωρητικά τουλάχιστον είχαν καταστραφεί. Παρά ταύτα η σύμβαση του εργοστασίου με τα ΕΑΣ παραμένει σε ισχύ και όπως υποστηρίζουν ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας, αν ακυρωθεί η προμήθεια, θα πρέπει να πληρωθούν από την πλευρά των ΕΑΣ ποινικές ρήτρες ύψους άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι, εκτός από τις νάρκες, έχουν συσκευαστεί και οι πυροδοτικοί μηχανισμοί τους, για να σταλθούν στο ίδιο εργοστάσιο για καταστροφή.
Νέος διαγωνισμός
Σε ό,τι αφορά τα πυρομαχικά αλλά και τις νάρκες, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά ελληνικής εταιρείας να προχωρήσει στην καταστροφή του υλικού. Εκπρόσωπος, μάλιστα, της εταιρείας ισχυρίζεται πως καταστρέφει πυρομαχικά για άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες. Στο ερώτημα αυτό πηγές του υπουργείου Αμυνας έλεγαν χθες το βράδυ ότι στον διαγωνισμό που έγινε για τα πυρομαχικά συμμετείχε και η εν λόγω ελληνική εταιρεία, αλλά δεν είχε όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά που απαιτούσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Γεγονός είναι ότι ύστερα απ' όλα αυτά το Γενικό Επιτελείο Στρατού ξεκίνησε νέο διαγωνισμό στα ευρωπαϊκά πρότυπα και ζητάει ενδιαφερόμενες εταιρείες για καταστροφή των παραπάνω από 20.000 τόνων πυρομαχικών, όχι για τις νάρκες, χωρίς κόστος, αλλά δίνοντας ως αντάλλαγμα τα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες στον κόσμο.
Μετά το προχθεσινό δυστύχημα στην Κύπρο, όλα τα επιτελεία στην Ελλάδα επανελέγχουν της συνθήκες αποθήκευσης των υπό καταστροφή πυρομαχικών και ναρκών, ενώ από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία έχει βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση διεθνών διαγωνισμών, ώστε το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η καταστροφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου